Εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα το «κίνημα της πετσέτας»

Μεγαλώνει το «κίνημα της πετσέτας» στα νησιά. Οι κάτοικοι διεκδικούν καταπατημένες παραλίες παλεύοντας όχι μόνο με μπράβους, αλλά και με τη γενικευμένη ανομία και την πλήρη κατάληψη των αυτονόητα ελεύθερων χώρων για τους λουόμενους.

Οι αντιδράσεις εντείνονται για ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών παραλιών, οι οποίες έχουν «αποκλειστεί» με αποτέλεσμα να καταλαμβάνονται από ξαπλώστρες και εγκαταστάσεις μη αφήνοντας τη δυνατότητα σε κάποιον που θέλει να απλώσει την πετσέτα του και να ανοίξει την ομπρέλα του, να μπορεί! Η Πάρος είναι το νησί που βρέθηκε στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες μετά και τη δυναμική δράση της «Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες», με τις κινητοποιήσεις τους να φέρνουν την παρέμβαση εισαγγελέα. Οι διεκδικήσεις, όμως, φαίνεται πως προχωρούν σιγά σιγά και σε άλλα νησιά. Επιτήδειοι, σε πολλές περιπτώσεις και χωρίς άδεια, έχουν μετατρέψει σε τσιφλίκι τους τις παραλίες. Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που μιλούν για σωματοφύλακες που τις «φυλούν» από λουόμενους, οι οποίοι απλά δεν θέλουν να πληρώσουν για να κολυμπήσουν! Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που για να κάνουν μία βουτιά αναγκάζονται να πιάσουν θέση ακόμα και στα… βράχια! Μιλάμε για θεμελιώδεις κοινωνικές ελευθερίες. Μιλάμε για την ελευθερία του ανθρώπου όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα της Ελλάδος. Ο πολίτη να έχει ελεύθερη πρόσβαση στον ελεύθερο χώρο, ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό.

Διευρύνονται οι αντιδράσεις

Οι δυναμικές διεκδικήσεις πολιτών για ελεύθερες παραλίες δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Ωστόσο, κυβέρνηση και τοπικοί φορείς κάνουν πως δεν ξέρουν και πως δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει. Αντίστοιχες κινήσεις είναι υπαρκτές εδώ και αρκετά χρόνια, όμως κανένας δεν κατάφερε να βρει το δίκιο του. Τις τελευταίες ημέρες αναδείχθηκε το συγκεκριμένο θέμα, μετά από τις δυναμικές διαμαρτυρίες στην Πάρο, και τώρα φαίνεται πως το κίνημα δυναμώνει και σε άλλα νησιά. Πριν από μερικές εβδομάδες, η Ρόδος είχε βρεθεί ξανά στο επίκεντρο με τις τραγικές φωτογραφίες τόσο με τον σερβιτόρο που έκανε… μακροβούτι για να εργαστεί όσο και με τους μπράβους που βρέθηκαν σε διαδικασία πλειστηριασμού άδειες για καντίνα. Παράλληλα, δημιουργήθηκε το δίκτυο «Ομπρέλα», με πολίτες να ζητούν βοήθεια και παρεμβάσεις προκειμένου να αναδειχθεί το μέγεθος των παρανομιών στις ακτές του νησιού. Ανάλογες ενέργειες πραγματοποιούνται και στη Νάξο, όπου δημιουργήθηκε η ομάδα «Κίνημα – Σώστε τις παραλίες της Νάξου» που συγκεντρώνει ήδη χιλιάδες μέλη. Έντονη είναι η ενόχληση και στην Κέρκυρα, όπου πολίτες, αλλά και πολιτιστικοί/εξωραϊστικοί σύλλογοι έχουν προβεί κατά καιρούς σε καταγγελίες προς τις αρμόδιες αρχές.