Χαμός στα αστυνομικά τμήματα – Τρέχουν να ανανεώσουν ταυτότητες!

Η ψηφιοποίηση των ταυτοτήτων ήταν ένα διαχρονικό αίτημα και η ολοκλήρωση του έργου από το ελληνικό κράτος πέρασε από… σαράντα κύματα μέχρι να επιτευχθεί, λόγω αντιδράσεων από διάφορους κύκλους. Από τον επόμενο μήνα, όλοι οι πολίτες θα μπορούν να εκδόσουν τις νέες ψηφιακές ταυτότητες, όμως υπάρχει μία μερίδα κόσμου που αντιδρά.

Τον τελευταίο καιρό, η κίνηση στα τμήματα ασφαλείας από κόσμο που θέλει να ανανεώσει-αντικαταστήσει τις αστυνομικές ταυτότητες παλαιού τύπου έχει αυξηθεί. Με αυτή την κίνηση, θέλουν να εξασφαλίσουν έτσι μια 10ετία χωρίς το… τσιπάκι που θα περιλαμβάνουν οι νέες ταυτότητες…

Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes, πούλμαν μετέφερε προχθές καλόγριες από Μοναστήρι του νομού Θεσσαλονίκης, σε αστυνομικό τμήμα στην ανατολική πλευρά του νομού, προκειμένου να καταθέσουν μαζικά αιτήσεις για αντικατάσταση ταυτοτήτων, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να τις έχουν για μια δεκαετία, πριν αναγκαστούν τελικά να τις αντικαταστήσουν με τις νέες ψηφιακές.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλήθος κόσμου αντιδρά στην ψηφιακή μορφή που θα έχει η νέα ταυτότητα, είτε υποστηρίζοντας ότι θα παρακολουθείται διαρκώς, είτε κάνοντας λόγο για επίθεση κατά των Χριστιανών και “χάραγμα του αντίχριστου που επιβάλλεται από τη νέα τάξη πραγμάτων”.

Αντιδράσεις όμως προβάλλονται τόσο από ιερωμένους, όσο και από Ορθόδοξα Σωματεία, 22 εκ των οποίων θέτουν θέμα απόλυτης καταπάτησης των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών, θέμα εθνικής ασφάλειας και θέμα πίστης, καθώς “η αριθμοποίηση του προσώπου και ἡ καταπάτηση της θεόσδοτης ελευθερίας του ανθρώπου που είναι εικόνα Θεού και “ἡ παρουσία τοῦ δυσώνυμου ἀριθμού 666 στά νέα δελτία ταυτότητος, είναι ὅλα ἀσύμβατα προς την Χριστιανική πίστη”.

Αυτός προφανώς είναι και ο λόγος που ειδικά τον τελευταίο μήνα αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των πολιτών που προστρέχουν στα τμήματα Ασφαλείας για να προλάβουν τις παλαιές ταυτότητες, με κάποιους μάλιστα να ζητούν και πληροφορίες για τα παιδιά τους που θα πρέπει να βγάλουν για πρώτη φορά ταυτότητα μετά τον Σεπτέμβριο.

Οι… διαβεβαιώσεις Μηταράκη

Για το θέμα των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων είχαν συνάντηση εξάλλου στα τέλη Ιουλίου ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, με τον μητροπολίτη Πειραιώς, Σεραφείμ ενώ συνομίλησαν μέσω τηλεδιάσκεψης με τον μητροπολίτη Σερρών, Θεολόγο, οι οποίοι, εκπροσωπώντας τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ζήτησαν διευκρινήσεις για τις νέες ταυτότητες.

Όπως είχε τονίσει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Μηταράκης “… τους ενημερώσαμε αναλυτικά, διαβεβαιώνοντάς τους πως τα νέα έγγραφα ταυτοπροσωπίας δεν περιέχουν κανένα δεδομένο που θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία των Ελλήνων πολιτών ή προσβάλουν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη”.