Άγριος ξυλοδαρμός γιατρών σε Δημόσιο Νοσοκομείο από Ρομά – «Θα θρηνήσουμε άνθρωπο, δεν τους ελέγχει κανείς»! (βίντεο)

Αγανακτισμένο είναι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Ναυπλίου (Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας), καθώς για μία ακόμη φορά σημειώθηκαν επεισόδια από Ρομά, οι οποίοι ξυλοκόπησαν άσχημα δύο γιατρούς παθολόγους χθες το απόγευμα, με αποτέλεσμα ο ένας εξ αυτών να έχει υποστεί κατάγματα στα πλευρά και ο άλλος να έχει μώλωπες και εκδορές στο σώμα του.

Όλα ξεκίνησαν, όπως αναφέρει το argolika.gr όταν ένας Ρομά τραυματίας τροχαίου, πέθανε ενώ νοσηλευόταν, καθώς παρουσίασε ανακοπή. Οι δύο παθολόγοι προσπάθησαν να τον επαναφέρουν, αλλά εκεί δέχθηκαν επίθεση την οποία προκάλεσε το ξέσπασμα περίπου 50 ατόμων, συγγενών και ομόφυλών του που συγκεντρώθηκαν στο νοσοκομείο, μπήκαν ανενόχλητοι μέσα και χτύπησαν βάναυσα στους δύο γιατρούς, ενώ προσπάθησαν να χτυπήσουν κι άλλους εργαζόμενους.

Επικράτησε πανικός, με τους υγειονομικούς να προσπαθούν να κρύψουν κόσμο μέσα στα χειρουργεία για να προστατευτεί από τη μανία των Ρομά!

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζόμενων στο νοσοκομείο, οι δύο αστυνομικοί που πήγαν στο νοσοκομείο, δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να αποτρέψουν το επεισόδιο και δεν ήταν η πρώτη φορά.

Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο μαζί με το υγειονομικό προσωπικό, προέβησαν σήμερα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στάση εργασίας, στο προαύλιο των εγκαταστάσεων.

«Υπάρχει μόνιμο καθεστώς ατιμωρησίας και αυτό διαιωνίζει την κατάσταση», λένε χαρακτηριστικά, ενώ ο Βασίλης Μπαβέλας, Πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων, έκανε λόγο για αδράνεια της αστυνομίας στο argonafplia.gr:

«Είχε ήδη ειδοποιηθεί η αστυνομία και ήταν παρών στον ξυλοδαρμό των συναδέλφων. Δύο αστυνομικοί, οι οποίοι δεν έκαναν απολύτως τίποτα … Είναι ζήτημα το γεγονός ότι ερχόμαστε στη δουλειά και φοβόμαστε για τη σωματική μας ακεραιότητα. Είναι ζήτημα ότι ο κάθε εξαγριωμένος (και όχι μόνο Ρομά) μπορεί να φωνάζει, να χτυπάει πόρτες ή να χτυπάει προσωπικό και υπάρχει ένα μόνιμο καθεστώς ατιμωρησίας».

«Ελπίζω να μη έχουμε και θάνατο. Φοβάμαι ότι θα θρηνήσουμε άνθρωπο. Δεν ξέρω αν αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να κρατάνε ένα μαχαίρι, αν κάποια στιγμή βγάλουν ένα πιστόλι, μπαίνουν μέσα ανενόχλητοι, δεν τους ελέγχει κανείς, η αστυνομία κάθεται και απλά είναι παρατηρητής … Θέλουμε στήριξη, αλλιώς να σταματήσουμε να δουλεύουμε» επεσήμανε μεταξύ άλλων από την πλευρά της η νοσηλεύτρια Ιωάννα Αθανασούλα, η οποία είναι και αντιπρόεδρος του Σωματείου.

Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας: Η διοίκηση του ΓΝ Αργολίδας και η πολιτεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους
Με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας καταδίκασε τα περιστατικά βίας στα νοσοκομεία και πρότεινε την αυστηροποίηση της φύλαξης και ασφάλειας στους χώρους των νοσοκομείων, ενώ κάλεσε τη διοίκηση του ΓΝ Αργολίδας και την Πολιτεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν θέση ώστε να αποτραπούν στο μέλλον τέτοιου είδους περιστατικά.

Αναλυτικά:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας καταδικάζει για ακόμα μια φορά τα επεισόδια βίας που γίνονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τόσο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού όσο και την υγεία των ασθενών τους.

Με αφορμή το τελευταίο περιστατικό ξυλοδαρμού που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 10 Αυγούστου στη Νοσηλευτική Μονάδα Ναυπλίου, καλούμε τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας και την πολιτεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν θέση ώστε να αποτραπούν στο μέλλον τέτοιου είδους περιστατικά.

Η βία στους χώρους παροχής υγειονομικής περίθαλψης είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί έντονα τα συστήματα υγείας τα τελευταία χρόνια και αποτελεί ακραία πράξη ασέβειας προς τους λειτουργούς της υγείας. Η ασφάλεια στο χώρο εργασίας ενός δημοσίου νοσοκομείου ή άλλης δημόσιας δομής παροχής υπηρεσιών υγείας αποτελεί πρώτιστο καθήκον της πολιτείας. Οι ιατροί πρέπει κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους να νιώθουν προστατευμένοι και ασφαλείς.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Σ. Αργολίδας έχει κατ’ επανάληψη προτείνει την αυστηροποίηση του πλαισίου φύλαξης και ασφάλειας στους χώρους των νοσοκομείων, καθώς και την αλλαγή του αδικήματος βίας που γίνεται ενάντια στο ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό, ως ιδιώνυμο αδίκημα, ώστε να αποτραπούν οι επίδοξοι δράστες τέτοιας συμπεριφοράς.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας καθώς και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχουν καταθέσει προτάσεις στο Υπουργείο Υγείας για αλλαγή του νομοσχεδίου προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.