Ανείπωτος Θρήνος: Πέθανε η δισεκατομμυριούχος Χρυσάνθη Γουλανδρή

Η Lady Χρυσάνθη Γουλανδρή – Ο’ Ράιλι πέθανε στο σπίτι της στη Νορμανδία στις 23 Αυγούστου, σύμφωνα με τους Irish Times, όπου βρισκόταν για το μεγάλος της πάθος τα άλογα ιπποδρομιών.

Κόρη του Τζον Γουλανδρή και της Μαρίας Λαιμού, η Lady «Chryss» παντρεύτηκε το 1989 τον ισχυρό άνδρα της Heinz, Τόνι Ο΄ Ράιλι.

Η «Lady Chryss» όπως ήταν γνωστή, κόρη του Τζον Γουλανδρή και της Μαρίας Λαιμού, γεννήθηκε στις ΗΠΑ το 1950. Στην Ιρλανδία έγινε ευρέως γνωστή για τις φάρμες που εξέτρεφαν άλογα ιπποδρόμου, το φιλανθρωπικό της έργο και για τον γάμο της με τον Τόνι Ο’ Ράιλι μεταξύ άλλων άλλοτε, ισχυρό άνδρα του κολοσσού «Ηeinz».

Ο παλιός της φίλος Εντουαρντ Ροθτσιλντ δήλωσε με αφορμή τον θάνατο της «Πέθανε το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ είχα γευματίσει μαζί της στο Haras de Meautry [το κτήμα του] την προηγούμενη ημέρα. Κανείς δεν περίμενε αυτά τα πολύ θλιβερά νέα. Ημασταν συνεργάτες από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Για μένα αντιπροσώπευε την κομψότητα και τη διακριτικότητα».

Ο πατέρας της πέθανε όταν ήταν τριών ετών και μαζί με τον αδελφό της Πίτερ μεγάλωσαν μεταξύ της 5ης Λεωφόρου της Νέας Υόρκης, της βρετανικής πρωτεύουσας και της Άνδρου, όπου διαθέτουν το καλοκαιρινό τους σπίτι. Αφού σπούδασε στην Ελβετία και την Γαλλία, ασχολήθηκε με τις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τη βιογραφία του συζύγου της Τόνι Ο’ Ράιλι, «The Maximalist», η Γουλανδρή ήταν στενή φίλη της Χριστίνας Ωνάση.

Ο γάμος της με τον Τόνι Ο’Ράιλι

Γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγο της στη Νέα Υόρκη το 1989, σε επαγγελματική συνάντηση που είχε με τον αδελφός της. Ο Ο’Ράιλι εκείνη την εποχή ήταν επίσης ιδιοκτήτης της Independent Newspapers (μετέπειτα INM), της επενδυτικής εταιρείας Fitzwilton και της εταιρείας έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου Providence (πρώην Atlantic Resources).

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Τόνι Ο’ Ράιλι τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας, όταν αγόρασε για την μέλλουσα σύζυγό του, το 40 καρατίων διαμάντι που έκανε κάποτε δώρο ο Αριστοτέλης Ωνάσης στην Τζάκι Κένεντι.

Ο Πίτερ Τζον Γουλανδρής, η «Lady Chryss» και ο σύζυγος της ήταν συνέταιροι στην εταιρεία κατασκευής πορσελάνης και κρυστάλλων Waterford Wedgwood. Μαζί με τον αδελφό της, ανέλαβαν το τιμόνι της εταιρείας και παρότι επένδυσαν τεράστια χρηματικά ποσά, δεν μπόρεσαν να την σώσουν τελικά από την χρεοκοπία.

H Γουλανδρή ζούσε με τον σύζυγό της στην περίφημη έπαυλη Castlemartin μια αχανή έκταση εκατοντάδων στρεμμάτων όπου εξέτρεφε άλογα τα οποία συμμετείχαν σε ιπποδρομίες στην Ιρλανδία, την Αγγλία και τη Γαλλία. Ένα από τα άλογά της μάλιστα είχε κερδίσει το Prix de l’Arc de Triumph.

Υπηρέτησε επίσης για περισσότερα από 10 χρόνια ως πρόεδρος του National Stud (Εθνικών Στάβλων) και με αυτή την ιδιότητα φιλοξένησε την επίσκεψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ το 2011.

Το οικονομικό κραχ του 2008 εξαφάνισε μέρος της περιουσία του, κυρίως λόγω του τεράστιου δανεισμού του και της διαμάχης με τον Ντένις Ο’ Μπράιεν για την έλεγχο του γκρουπ του Independent. Το 2016, o O’ Ρέιλι αναγκάστηκε να πουλήσει την έπαυλη Castlemartin και άλλα περιουσιακά στοιχεία, αφού κήρυξε πτώχευση.