Αναρωτηθήκατε ποτέ τι κάνει στην πραγματικότητα ένα κλικ στο “Δεν είμαι ρομπότ”; Υπάρχει απάντηση αλλά δεν είναι και τόσο αθώα! Στο τελευταίο επεισόδιο του BBC, η Sandi Toksvig λέει στους καλεσμένους Alan Davies, David Mitchell, Maisie Adams και Holly Walsh ότι κάνοντας κλικ στο κουτάκι ο ιστότοπος ελέγχει πράγματα όπως το ιστορικό περιήγησής σας στο διαδίκτυο για να διαπιστώσει αν είστε πραγματικό πρόσωπο ή όχι. Η Toksvig είπε στο πάνελ: «Το να κάνετε κλικ στο κουτάκι δεν είναι το ζητούμενο. Ο αλγόριθμος αναλύει το πώς συμπεριφερθήκατε πριν τσεκάρετε το κουτάκι».
Συγκεκριμένα είπε: «Έτσι, για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να σας πω όλες τις λεπτομέρειες επειδή το κρατούν μυστικό επειδή δεν θέλουν οι άνθρωποι να προσπαθούν να εξαπατήσουν το τεστ, αλλά σε γενικές γραμμές, τσεκάρεις το κουτάκι και ζητείται από τον ιστότοπο να ελέγξει το ιστορικό περιήγησής σου.
Έτσι, ας πούμε, για παράδειγμα, ότι πριν τσεκάρετε το κουτάκι παρακολουθήσατε μερικά βίντεο με γάτες και κάνατε like σε ένα tweet για την Greta Thunberg, ελέγξατε τον λογαριασμό σας στο Gmail πριν πιάσετε δουλειά – όλα αυτά τους κάνουν να πιστεύουν ότι πρέπει να είστε άνθρωπος».
Η Toksvig συνέχισε να εξηγεί ότι το μικρό gizmo είχε μερικά άλλα κόλπα στο «μανίκι» του για να καταλάβει αν κάποιος είναι άνθρωπος ή ρομπότ, και ακόμη και ένα δεύτερο τεστ που μπορούσε να ρίξει σε κάποιον για να είναι διπλά σίγουρος.
Και συνέχισε: «Το τσεκάρισμα του κουτιού μπορεί ακόμη και να το ωθήσει να αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο μετακινήσατε το ποντίκι σας στην οθόνη. Είναι ελαφρώς τρομακτικό, νομίζω.
Ουσιαστικά, όταν κάνετε κλικ [στο] πλαίσιο “Δεν είμαι ρομπότ”, δίνετε εντολή στον ιστότοπο να ρίξει μια ματιά στα δεδομένα σας και να αποφασίσει μόνος του. Αν η μηχανή δεν είναι σίγουρη, τότε είναι που σας κατευθύνει να κάνετε κλικ σε φωτογραφίες lightroom με πυροσβεστικούς κρουνούς, με αυτοκίνητα και πυροσβεστήρες!