Το γλύψιμο του σκύλου στο πρόσωπό μας θέλει προσοχή!

Αμερικανοί επιστήμονες συμβουλεύουν τους ιδιοκτήτες σκύλων να μην φιλάνε το κατοικίδιό τους ούτε να αφήνουν τον σκύλο να γλείφει το πρόσωπό τους διότι αυτό μπορεί να προκαλέσει ουλίτιδα καθώς μπορεί να οδηγήσει  σε ανταλλαγή βακτηρίων λόγω του ότι πολλοί σκύλοι έχουν περιοδοντίτιδα. Σύμφωνα με την έκθεσή τους, οι περισσότεροι σκύλοι πάσχουν από περιοδοντίτιδα, αλλά μόνο το 5% θα εκδηλώσει κάποια στιγμή τερηδόνα. Αντιθέτως, ποσοστό πάνω από 90% των ανθρώπων παρουσιάζουν τερηδόνα.

Η προειδοποίηση ακολουθεί έρευνα που εξέτασε την οδοντική υγεία ιδιοκτητών σκύλων στην Ιαπωνία. Στο 16% εξ αυτών εντοπίστηκε ένα επιβλαβές για την υγεία των δοντιών μικρόβιο, το οποίο κανονικά υπάρχει στους σκύλους αλλά όχι στους ανθρώπους. Οι εθελοντές αυτοί είπαν ότι συνήθιζαν να φιλούν τους σκύλους τους ή να τους αφήνουν να τους γλείφουν στο στόμα. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια την ουλίτιδα στον άνθρωπο. Να σημειωθεί ότι αν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπισθεί, μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή περιοδοντίτιδα, η τελική έκβαση της οποίας είναι η απώλεια των δοντιών.

 

Ωστόσο, και οι σκύλοι είχαν κολλήσει μικρόβια από τους ανθρώπους – και μάλιστα περισσότερα. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές εντόπισαν δέκα ανθρώπινα βακτήρια περιοδοντίτιδας στο στόμα των ζώων. Επιπλέον, η μετάδοση των μικροβίων παρατηρήθηκε ακόμα και σε χαμηλού βαθμού επαφή μεταξύ σκύλων και ανθρώπων.

Αλλά δεν είναι μόνο το θέμα της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας. Υπάρχουν καταγραφές σύμφωνα με τις οποίες το  βακτήριο που ονομάζεται Capnocytophaga canimorsus και βρίσκεται στα ούλα των σκύλων μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο. Μια τέτοια περίπτωση δημοσιεύθηκε στο European Journal of Case Reports in Internal Medicine το 2019.

Πάντως, ο Δρ. Πωλ Μάτζα, από το Κολέγιο Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Κορνέλ, στη Νέα Υόρκη, λέει πως ο κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης εξαρτάται από τις οδοντικές συνήθειες υγιεινής ανθρώπων και σκύλων. «Εάν οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων ζώων φροντίζουν την στοματική υγιεινή των ζώων, καθαρίζοντας λ.χ. τακτικά τα δόντια τους, τότε το στόμα των ζώων μπορεί να είναι πιο καθαρό κι απ’ το δικό τους». Πρόσθεσε πως μολονότι η συνήθεια των ζώων να καθαρίζονται με τη γλώσσα τους γεμίζει το στόμα τους με βακτήρια των κοπράνων, τα βακτήρια αυτά απομακρύνονται γρήγορα από το στόμα τους με την κατάποση.

Με πληροφορίες από : https://www.vet.cornell.edu/

Πηγή : healthpanda.gr