Εγκυμοσύνη: Μπορεί η νηστεία να επηρεάσει τις πιθανότητες σύλληψης;

Οι πιθανότητες για εγκυμοσύνη επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς… από τους πιο σημαντικούς, είναι και η διατροφή. Τι γίνεται στις ημέρες πριν από το Πάσχα που κάνουμε νηστεία; Μπορεί, λοιπόν, η νηστεία να επηρεάσει την ορμονική ισορροπία του οργανισμού και να έχει συνέπειες στις πιθανότητες σύλληψης;

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ εξέτασαν εάν ο περιορισμός των θερμίδων, που συνεπάγεται η νηστεία, μπορεί να παρεμποδίσει τη σύλληψη.

Όπως διαπίστωσαν, ο θερμιδικός περιορισμός όχι μόνο δεν εμπόδιζε τη σύλληψη, αλλά αύξανε και τον αριθμό των ωαρίων που παράγονταν κατά την ωορρηξία. Ανάλογα ευρήματα είχαν και μελέτες σε άλλα ζώα, όπως σε θηλυκούς πιθήκους, γι’ αυτό και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το ίδιο θα συμβαίνει και στις γυναίκες.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η μειωμένη θερμιδική πρόσληψη ελαττώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να επηρεάζει ευνοϊκά τις ορμόνες της αναπαραγωγής. Έτσι, οι γυναίκες που νηστεύουν ίσως έχουν πιο φυσιολογικό έμμηνο κύκλο και υγιή παραγωγή ωαρίων.

Αυτό προϋποθέτει η γυναίκα να κάνει σωστή νηστεία και όχι κάποια αυστηρή ή/και μονοφαγική νηστεία.

Τι πρέπει να προσέξετε

Για καλή απορρόφηση του σιδήρου από τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα (π.χ. φακές, σπανάκι) απαραίτητο είναι να συνοδεύονται από μία καλή πηγή βιταμίνης C (π.χ. λεμόνι, πορτοκάλι, πιπεριές). Αντίστοιχα, για να προσλαμβάνετε όλες τις πρωτεΐνες που χρειάζεστε, πρέπει να τρώτε θαλασσινά, ανάλατους ξηρούς καρπούς ή όσπρια, αλλά μαζί με κάποιον υδατάνθρακα (π.χ. φακές με ρύζι ή με κομματάκια πατάτας και καρότα ή κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι).

Είναι επίσης σημαντικό να τρώτε σαλάτες από ποικιλία ωμών ή βρασμένων λαχανικών, καθώς και ποικιλία φρούτων. Μπορείτε επίσης να τρώτε καθημερινά λίγο ταχίνι (1-2 κουταλιές της σούπας), καθώς αποτελείται κατά περίπου 20% από πρωτεΐνες και περιέχει πολύτιμα αμινοξέα. Περιέχει επίσης αρκετό φυλλικό οξύ, φώσφορο, ασβέστιο και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Ως κύρια πηγή λίπους στη διατροφή σας, πρέπει να έχετε το ελαιόλαδο. Τρεις μεγάλες ελιές αντιστοιχούν σε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο.

Η ενυδάτωση

Ανεξάρτητα από το αν, τι είδους και για πόσες ημέρες θα κάνετε νηστεία, είναι σημαντικό να ενυδατώνεστε πολύ καλά.

 

Πηγή