Tο Σάββατο ξεκίνησε η επίσημη προεκλογική περίοδος   με την αντιπαράθεση των κομμάτων ενόψει των εκλογών 2023 να κορυφώνεται σταδιακά.

Τα κομματικά επιτελεία «χτενίζουν» δημοσκοπήσεις και τάσεις, και ετοιμάζονται για τη μεγάλη αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, της οποίας το αποτέλεσμα θα το μάθουμε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

 

Εκλογές 2023: Τι ισχύει με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας

Από την εκλογική αναμέτρηση, που έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της απλής αναλογικής, θα προκύψουν 15 βουλευτές Επικρατείας. Ο αριθμός τους αυξήθηκε από 12, που ήταν, με τον Νότιο Τομέα Αθηνών, την Αχαΐα και την Α΄ Αθηνών να χάνουν από μία έδρα.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των βουλευτών για όλη την Επικράτεια ορίζεται σε 300. Εξ αυτών, οι 285 εκλέγονται στις εκλογικές περιφέρειες, ενώ οι υπόλοιποι (15) εκλέγονται ενιαίως σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Κάθε κόμμα περιλαμβάνει στο ψηφοδέλτιο του αριθμό ονομάτων ίσο με τον αριθμό των εδρών Επικρατείας. Τουλάχιστον το 1/5 των υποψηφίων προέρχεται από εγγεγραμμένους των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού, εφόσον υπάρχουν, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας τοποθετείται υποχρεωτικά στις 3 πρώτες θέσεις.

 

Πλήρης οδηγός για τις εκλογές
Οι εκλογές 2023 θα πραγματοποιηθούν στις 21 Μαΐου και στο ekloges.net  μπορείτε να ενημερωθείται για όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε πολίτης για την εκλογική διαδικασία. Σε αυτή την αναμέτρηση δικαίωμα ψήφου έχουν για πρώτη φορά οι 17άρηδες, αλλά και οι Έλληνες του Εξωτερικού.

Οι πολίτες μπορούν με πολύ απλό τρόπο να μάθουν που ψηφίζουν, συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στο «Μάθε Πού Ψηφίζεις». Υπενθυμίζεται ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, με την ψηφοφορία να είναι μυστική, καθώς και ότι για συγκεκριμένες περιπτώσεις εργαζομένων προβλέπεται εκλογική άδεια έως τρεις ημέρες.

 

ΠΗΓΗ

Πηγή : ekloges.net