6 Απριλίου 2020

Μητσοτάκης για Προσφυγικό: «Και εμείς αιφνιδιαστήκαμε από το μέγεθος του θέματος»

«Θα είμαι ειλικρινής. Και εμείς αιφνιδιαστήκαμε από το μέγεθος του θέματος. Όμως, αντιδράσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας σήμερα, Κυριακή.

Στην παραδοχή ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από το μέγεθος του προσφυγικού προχώρησε για πρώτη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού σχεδίου, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά αυτοδιοιητικών και τοπικών παραγόντων -προερχόμενων από τη ΝΔ- που αρνούνται τη δημιουργία κλειστών κέντρων μεταναστών στις περιοχές τους.

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, προανήγγειλε την κλιμάκωση των αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες στα κυβερνητικά σχέδια για τη δημιουργία κλειστών κέντρων μεταναστών σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Μουτζούρη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διαμήνυσε ότι «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να γίνουν τα κλειστά κέντρα», δηλώνοντας ότι υπήρξε χρόνος δύο εβδομάδων για διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.

Μάλιστα επανέλαβε ότι οι ανοιχτές δομές πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι το καλοκαίρι.

Την πεποίθηση ότι σε λίγους μήνες τα νησιά θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, εξέφρασε ο Νότης Μηταράκης στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

«Ακόμη δεν έχουμε πετύχει το στόχο για επιστροφές, αλλά θα το κάνουμε, θα έχουμε 200 επιστροφές την εβδομάδα», είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σύμφωνα με πληροφορίες.

Αναφερόμενος στα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα υπογράμμισε ότι «τα επιλέγουμε συνειδητά, θα έχουν τη μισή χωρητικότητα από τα σημερινά, αλλά με αυστηρό κανονισμό λειτουργίας και δεν θα έχουν δικαίωμα εξόδου οι παραβατικοί».

«Υπάρχει δυσπιστία από τους πολίτες αλλά θα κριθούμε στην πράξη και από το αποτέλεσμα. Στόχοι μας είναι επίσης η τάξη στις ΜΚΟ, η διεθνοποίηση, τα ασυνόδευτα και η στήριξη τοπικών κοινωνιών. Με ενότητα και δουλειά θα καταφέρουμε», επισήμανε ο κ. Μηταράκης.

Πηγή:
Ereportaz.gr