Η μεγάλη κομπίνα με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και την «κακή» ΑΤΕ

719178-lafazanis1.jpg

09-08-2016 6:47

Πώς τα «κοράκια» των αγορών απαξίωσαν την ΕΒΖ, ενώ ταυτόχρονα πήραν τα «φιλέτα» της Αγροτικής Τράπεζας έναντι πινακίου φακής – Τι αποκαλύπτει ο Παναγιωτης Λαφαζανης σε αποκλειστική του συνέντευξη στο Newsbomb.gr 

Συνέντευξη στον Χρήστο Θ. Παναγόπουλο – Φωτογραφία: Λευτέρης Παρτσάλης

«Σκάνδαλο ολκής» χαρακτηρίζει ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, το σχέδιο διάσωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) που προτείνει η Τράπεζα Πειραιώς και αποκαλύπτει με πόσο ύπουλο τρόπο στήθηκε η κομπίνα της λειτουργικής και εμπορικής απαξίωσης μίας από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις της χώρας.

Με μια αποκλειστική συνέντευξη στο Newsbomb.gr, ο πρώην υπουργός Ενέργειας και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποκαλύπτει όλο το βρώμικο σχέδιο γύρω από την εκκαθάριση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕ), που ζημίωσε απίστευτα το ελληνικό Δημόσιο, ενώ ταυτόχρονα οδήγησε σε μαρασμό την ΕΒΖ.

«Η ΑΤΕ πωλήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς. Στην πραγματικότητα δεν επωλήθη, αλλά χαρίστηκε στην Τράπεζα Πειραιώς, με «προίκα» 7,5 δισ. ευρώ handicap, δηλαδή διαφορά ενεργητικού και παθητικού. Καλύφθηκε αυτή η διαφορά της παλιάς ΑΤΕ, την οποία διαπίστωσαν, με 7,5 δισ. τα οποία δόθηκαν μετρητά στην Τράπεζα Πειραιώς. Δηλαδή, η Τράπεζα Πειραιώς “αγόρασε” την ΑΤΕ με 90 εκατ. ευρώ και επωφελήθηκε με 7,5 δισ. ευρώ. Με αυτά τα μετρητά αγοράζεις την Ελλάδα σήμερα», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Εξηγεί πώς στήθηκε το colpo grosso της μεταφοράς της ΕΒΖ στην «κακή» ΑΤΕ, αλλά και πώς ο ίδιος προσπάθησε να κρατήσει στη ζωή την εταιρεία από τη θέση του υπουργού, μολονότι δέχθηκε σοβαρότατες επικρίσεις από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν διστάζει να μιλήσει και για τα ύπουλα παιχνίδια των ξένων funds, που εποφθαλμιούν τα κερδοφόρα εργοστάσια της ΕΒΖ στη Σερβία, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ύπουλο παιχνίδι των Γερμανών που θέλουν να υφαρπάξουν τα οικονομικά «φιλέτα» στη χώρα μας, με κάθε μέσο.

– Κύριε Λαφαζάνη, σε τι στάδιο βρίσκεται η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης σήμερα;

evz fortigo1457017543

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει υποβάλει ένα σχέδιο, το οποίο προβλέπει μια ρύθμιση των χρεών της ΕΒΖ απέναντί της με κάποιους πολύ συγκεκριμένους αλλά και επαχθέστατους όρους για την ίδια την εταιρεία.

Οι όροι είναι πρώτον να ξεπουλήσει η ΕΒΖ τα δύο υπερκερδοφόρα εργοστάσια που κατέχει στη Σερβία. Και λέω να ξεπουλήσει, γιατί οι τιμές που προσφέρονται για αυτά τα εργοστάσια είναι εξευτελιστικές. Αλλά η Τράπεζα Πειραιώς αυτό που επιδιώκει, πρώτα απ’ όλα, είναι να πάρει ρευστό χρήμα από την ΕΒΖ, έναντι του χρέους που έχει η εταιρεία απέναντί της.

Και το δεύτερο που είναι επαχθέστατο, η Τράπεζα Πειραιώς θέλει να εκποιήσει σημαντικά ακίνητα, ακίνητα – φιλέτα θα έλεγα που έχει η ΕΒΖ, προκειμένου να επωφεληθεί αυτής της εκποίησης, για να μειώσει το χρέος της εταιρείας απέναντί της. Και ταυτόχρονα θέτει όρους, για το κλείσιμο εργοστασίων και την εκποίησή τους. Από εκεί και πέρα θα κάνει κάποιες ρυθμίσεις κι έναντι όλου αυτού του πακέτου θα χρηματοδοτήσει με ποσό περίπου 12 εκατ. ευρώ την ΕΒΖ, για το επόμενο διάστημα, 5 εκατ. στην αρχή και τα επόμενα στην πορεία.

Αυτό το σχέδιο είναι πολύ καταστροφικό για την ΕΒΖ, δεν της αφήνει περιθώριο να ανασάνει. Αν ξεπουλήσει τα δύο κερδοφόρα εργοστάσιά της στη Σερβία, μετά δεν θα έχει μέλλον και από εκεί και πέρα η χρηματοδότηση που δίνει η Πειραιώς είναι ανεπαρκέστατη και από εκεί και πέρα η ρύθμιση που κάνει για τα χρέη είναι αναποτελεσματική για το μέλλον της.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...