Μεράλ Ακσενέρ: Η γυναίκα που φοβάται ο Ερντογάν


19-06-2018 15:45

Η 62χρονη έμπειρη πολιτικός και διεκδικήτρια του προεδρικού χρίσματος στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής (24.06.2018) μπορεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, να “ψαλιδίσει” την αναμφισβήτητη πρωτιά του Ερντογάν.

Η Μεράλ Ακσενέρ, υποψήφια για την προεδρία της Τουρκίας στις εκλογές της 24ης Ιουνίου και επικεφαλής του νεότευκτου κεντροδεξιού κόμματος Ιγί, ξεχειλίζει αυτοπεποίθηση. Έκανε μια προεκλογική εκστρατεία με φλογερές ομιλίες στις οποίες ασκούσε δριμεία κριτική στον σουλτάνο Ερντογάν.

Η Ακσενέρ ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας το 1996, για να απομακρυνθεί από τη θέση της μόλις οκτώ μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Παύθηκε από το λεγόμενο μεταμοντέρνο πραξικόπημα που ήταν η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση στην οποία μετείχε.

Πρόσφατα υπηρέτησε ως μέλος του κοινοβουλίου από τις τάξεις του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), αν και εντέλει διαφώνησε με την ηγεσία του κόμματος και αποσπάστηκε από τους κόλπους του παίρνοντας κι άλλους συναδέλφους μαζί της.

Στο δημοψήφισμα του Απριλίου του 2017 για τη διεύρυνση των προεδρικών εξουσιών, το οποίο κέρδισε ο Ερντογάν με μικρή διαφορά, η Ακσενέρ υποστήριξε με μια ένθερμη εκστρατεία την αντίθεσή της στις αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας και συνέχισε να διευρύνει την απήχησή της σε πανεθνικό επίπεδο.

Η γνωστή, σύμφωνα με τον Guardian και με το παρατσούκλι η λύκαινα, είναι εξάλλου δημοφιλής τόσο μεταξύ των νέων όσο και μεταξύ των Τούρκων της εργατικής τάξης.

Το Ιγί το ίδρυσε το 2017 ελπίζοντας στη στήριξη των περιθωριοποιημένων μελών της άκρας δεξιάς και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.

Η 62χρονη προσπάθησε να κάνει μια ισορροπημένη προεκλογική εκστρατεία, απευθυνόμενη εξίσου στην θρησκευτική, εθνικιστική και συντηρητική βάση των ψηφοφόρων και στη βάση των υποστηρικτών του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Μεράλ Ακσενέρ: Και με τον Αλλάχ και με τον Κεμάλ

πηγή Reuters

Σε ειδικές περιστάσεις εμφανίστηκε φορώντας την ισλαμική μαντήλα. Αντίθετα, σε άλλες προεκλογικές συγκεντρώσεις κατηγορούσε την κυβέρνηση Ερντογάν ότι αγνοεί τον Κεμάλ και τον ρόλο του στην ίδρυση του τουρκικού κράτους.

Δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα στην οποία επευφημούνται αυτοί που προσβάλουν τον Ατατούρκ και τις δημοκρατικές αξίες, δήλωσε σε προεκλογική συγκέντρωση στην επαρχία Αφιόν στις 28 Μαΐου.

Η Ακσενέρ έχει στο κόμμα της μερικές πολύ γνωστές προσωπικότητες από τις ένοπλες δυνάμεις και τον χώρο της οικονομίας και έχει δεσμευτεί να άρει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που επέβαλε πριν από περίπου δύο χρόνια ο Ερντογάν. Επίσης έχει δεσμευτεί για την επιστροφή της Τουρκίας στο κοινοβουλευτικό σύστημα, όπως επίσης έχει υποσχεθεί μεταρρύθμιση της οικονομίας, του δικαστικού και του εκπαιδευτικού συστήματος.

Μεταξύ των άλλων δεσμεύσεών της είναι η επιτάχυνση των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας με την ΕΕ, η υποστήριξη της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, η πάταξη της διαφθοράς και η μετατροπή του πολυτελούς προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα σε κέντρο έρευνας και ανάπτυξης.

Το κόμμα της έχει συνασπιστεί με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο -το κοσμικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP)- και με ένα ισλαμιστικό και συντηρητικό κόμμα.

Γκάλοπ: Η Ακσενέρ κόβει ψήφους και στέλνει τον Σουλτάνο σε δεύτερο γύρο

Αν δεν υπάρξει σαφής νικητής στις 24 Ιουνίου, τότε θα γίνει δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στις 8 Ιουλίου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα της Ακσενέρ θα μπορούσε να σχηματίσει μια πλειοψηφία με το CHP και το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) που θα αμφισβητούσε τη συμμαχία του Ερντογάν με υπερεθνικιστικούς σχηματισμούς.

Αν η Ακσενέρ τα καταφέρει και είναι αυτή η αντίπαλος του Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, τότε και οι δυο θα έχουν να παλέψουν για τις ψήφους των Κούρδων.

Η ίδια απτότητη προέβλεψε: Θα απαλλαγούμε από τον εφιάλτη του Ερντογάν στις 24 Ιουνίου.

πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: www.newsit.gr