Ανακοινωση οικογένειας Τσαλικίδη: Εκφράζει την ικανοποίηση της για την απόφαση του ΕΔΔΑ


18-11-2017 15:53

Την ιδιαίτερη ικανοποίηση της εκφράζει η οικογένεια Τσαλικίδη για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της 16ης Νοεμβρίου 2017, η οποία τους δικαίωσε, καθώς κρίθηκε ότι οι ελληνικές αρχές δεν διεξήγαγαν αποτελεσματική ερεύνα για τις συνθήκες θανάτου του στελέχους της Vodafone, Κωνσταντίνου Τσαλικίδη.

Παράλληλα η οικογένεια Τσαλικίδη τονίζει οτι θα είναι παρούσα σε όσα νόμιμα ακολουθήσουν μετά την ανατροπή των δεδομένων στην υπόθεση θανάτου του δικού τους ανθρώπου.

Το στέλεχος της Vodafone είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο σπίτι του στον Κολωνό το 2005. Την επόμενη ημέρα ο Γιώργος Κορωνιάς, διευθύνων συμβουλος της εταιρείας εκείνη την περίοδο ενημέρωσε τον τότε Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή για την υπόθεση των υποκλοπών.

Μετά την αποφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου ο προιστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αντώνης Λιόγας ζήτησε χθες τη δικογραφία που αφορά το θάνατο Τσαλικίδη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, μόλις πάρει στα χέρια του τον φάκελλο Τσαλικίδη, θα κρίνει εάν θα δώσει εντολή για περαιτέρω έρευνα, με βάση τα όσα διαλαμβάνονται στην χθεσινή απόφαση του ΕΔΔΑ.

Στη σημερινή ανακοίνωση που υπογράφε ο δικηγόρος της οικογένειας, Σταύρος Ο. Χούρσογλου, τονίζεται: «Οι εντολείς μου Γεώργιος, Γεωργία και Παναγιώτης Τσαλικίδης επιθυμούν να εκφράσουν δημόσια την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της 16ης Νοεμβρίου 2017. Με αυτήν, επί προσφυγής τους για τη γνωστή υπόθεση του θανάτου του Κωνσταντίνου Τσαλικίδη, αποκαθίσταται η μνήμη του υιού και αδελφού τους, και καταδεικνύονται οι πλημμέλειες στην ποινική διερεύνηση των συνθηκών και των αιτίων του θανάτου του. Οι πλημμέλειες τούτες ήταν που, όπως έκρινε ομόφωνα το κορυφαίο ευρωπαϊκό δικαιοδοτικό όργανο, οδήγησαν στην καταδίκη της Ελλάδος για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή. Τούτο ιδρύει, κατά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, υποχρέωση του κάθε κράτους στο να διαθέτει και στο να ενεργοποιεί μια διαδικασία που να διερευνά αποτελεσματικώς τον κάθε θάνατο. Μια τέτοια επαρκής διερεύνηση, στην περίπτωση του Κωνσταντίνου Τσαλικίδη, κατά την απόφαση δεν υπήρξε.

Στα όσα νόμιμα θα πρέπει δικονομικώς να ακολουθήσουν, ενόψει της ανατροπής των δεδομένων της υπόθεσης του Κώστα Τσαλικίδη από την έκδοση της παραπάνω απόφασης, η οικογένειά του θα είναι πεισμόνως και σταθερώς παρούσα».

Πηγή: www.newsit.gr