Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε για την συμφωνία του Eurogroup

800253-eurokoinoboulio.jpg

16-06-2017 18:03

Βήμα για να βγει η Ελλάδα από το οκτάχρονο βασανιστήριό της, χαρακτήρισε ο Στέλιος Κούλογλου το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup σε τηλεοπτική του συνέντευξη, προσθέτοντας ότι «πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι, αλλά δε μπορούμε να πανηγυρίζουμε γιατί είναι μια συμβιβαστική συμφωνία που πάει να καλύψει όλους. Και τη Γερμανία, και τη Γαλλία και το ΔΝΤ και την Ελλάδα».

Ειδικότερα, ο ευρωβουλευτής σημείωσε πως «ο Β. Σόιμπλε είπε ότι δεν ήθελε να υπάρξει τώρα ρύθμιση για το χρέος λόγω των εκλογών.

Το πήρε, αλλά δέχτηκε τη γαλλική πρόταση. Η Λαγκάρντ ήθελε πιο καθαρή δέσμευση για το χρέος, αλλά είπε ότι κι αυτό είναι ένα καλό βήμα.

Εμείς θέλαμε φυσικά παραπάνω πράγματα, κυρίως για το χρέος, πήραμε λιγότερα από αυτά που θέλαμε. Στην ΕΕ οι αποφάσεις είναι τέτοιου είδους: συμβιβαστικές. Δεν υπάρχει καθαρός νικητής και δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις πλευρές να κερδίσουν κάτι, ώστε να σώσουν και τα προσχήματα».

Για την Ελλάδα ειδικά, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι «ο στόχος να αποφασιστεί τώρα τι θα γίνει για το χρέος μετά το τέλος του προγράμματος, δεν πέτυχε, αλλά κερδήθηκαν άλλοι στόχοι: και η δόση είναι μεγαλύτερη – αυτό το 1,5 δισ., αν πέσει στην πραγματική οικονομία θα είναι πολύ σημαντικό. Επίσης, αυτή η ρήτρα ανάπτυξης που έβαλαν οι Γάλλοι στο τραπέζι κι έγινε τελικώς αποδεκτή – αλλά βέβαια χρειάζεται να τη δουλέψουν παραπάνω – είναι καλή».

«Η χώρα δεν δικαιούται να πανηγυρίζει. Δικαιούται όμως να αναπνεύσει διότι μπαίνουμε σε μια ομαλοποίηση. Οι εκλογές θα γίνουν το 2019, και αυτό πρέπει να το πάρουν σοβαρά υπόψιν και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση για να κάνει έργο – γιατί όλα είχαν σταματήσει ενόψει της αξιολόγησης – και έτσι να διεκδικήσει ξανά με αξιώσεις την ψήφο. Και η αντιπολίτευση πρέπει να σταματήσει να λέει για εκλογές και να κάνει κάτι άλλο. Κι αυτό που θα ‘λεγα, είναι να κάτσουμε μαζί να δούμε πώς θα τελειώσουμε όλη αυτήν την ιστορία με τα χρέη και μετά αφού τελειώσουμε και λήξουμε την ιστορία με τους δανειστές, πλακωνόμαστε ξανά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΠΗΓΗ : Newsbomb.gr