Κολομβία: Γνωστοποιήθηκε η νέα οριστική συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την FARC

745757-d9a0a92c90e6f1.jpg

15-11-2016 7:39

Η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος έδωσε στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της αναθεωρημένης οριστικής συμφωνίας ειρήνης με τους αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), καθώς επιχειρεί να εξασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να τερματιστεί η ένοπλη σύγκρουση στη χώρα που διαρκεί 52 χρόνια, μετά την απροσδόκητη απόρριψη της αρχικής συμφωνίας από τους πολίτες στο δημοψήφισμα της 2ης Οκτωβρίου, κυρίως εξαιτίας των ενστάσεων της δεξιάς, που την χαρακτήριζε υπερβολικά επιεική έναντι των ανταρτών.

Το ιδιαίτερα τεχνικό κείμενο των 310 σελίδων, το οποίο έχει επεκταθεί και τροποποιηθεί ώστε να συμπεριληφθούν στη συμφωνία προτάσεις του στρατοπέδου του «όχι» στο δημοψήφισμα και άλλων παραγόντων –της εκκλησίας, διαφόρων κοινωνικών οργανώσεων και φορέων– αποσαφηνίζει ζητήματα όπως είναι η ατομική ιδιοκτησία ή το πώς οι αντάρτες που θα καταδικαστούν για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύρραξης θα τεθούν υπό περιορισμό σε αγροτικές περιοχές για περιόδους διάρκειας πέντε ως οκτώ ετών, μεταξύ άλλων. Για το νέο κείμενο υπήρξε εντατική διαπραγμάτευση τριών εβδομάδων στην Αβάνα της Κούβας, ανέφεραν τα δύο μέρη.

Παρότι τα 56 από τα 57 άρθρα της συμφωνίας τροποποιήθηκαν, δεν υπήρξαν ριζοσπαστικές αλλαγές της αρχικής συμφωνίας που υπεγράφη την 26η Σεπτεμβρίου, όπως για παράδειγμα η επιβολή ποινών φυλάκισης σε βάρος ηγετικών στελεχών των FARC, ή απαγόρευσης σε αυτά να διεκδικούν αιρετά δημόσια αξιώματα. Αυτό είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα το δεχθεί ο ηγέτης της κολομβιάνικης δεξιάς, ο πρώην πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε, ο οποίος ηγήθηκε της αντίστασης στην αρχική συμφωνία.

Ο πρόεδρος Σάντος, στον οποίο δόθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης τον περασμένο μήνα για τις προσπάθειές του να τερματίσει τον πόλεμο, ευελπιστεί ότι η χώρα θα ενωθεί και θα ταχθεί υπέρ της συμφωνίας για να τερματιστεί ο πόλεμος. Οι ψηφοφόροι της Κολομβίας απέρριψαν την αρχική συμφωνία με διαφορά 55.000 ψήφων, παρότι σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν το αντίθετο.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ανάγνωση ολόκληρου του εγγράφου θα επιτρέψει την πλήρη και αυθεντική κατανόηση του τι συμφωνήθηκε και την επισκόπηση των αλλαγών, των διευκρινίσεων και των προσαρμογών στη νέα συμφωνία την ενδυναμώνει και απαντά στις ανησυχίες και στις προτάσεις που έγιναν από διάφορους τομείς της κοινωνίας», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση της κυβέρνησης και των FARC.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr