Το εφιαλτικό σενάριο για το βαθυσκάφος Titan – Τι λέει Έλληνας υποναύαρχος

Στις 14:08 ώρα Ελλάδας τελειώνει το οξυγόνο για τους επιβαίνοντες στο βαθυσκάφος Titan, όπως έχει ανακοινώσει η Αμερικανική Ακτοφυλακή, με τις έρευνες να έχουν μπει σε πολύ κρίσιμη φάση.

Θυμίζουμε ότι κι άλλοι θόρυβοι ακούστηκαν χθες αφού πρώτα ένα καναδικό στρατιωτικό αεροσκάφος τους είχε εντοπίσει πρώτο την Τρίτη. Ωστόσο, οι έρευνες δεν έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με το Sky News, η περιοχή έρευνας έχει επεκταθεί και πλέον είναι υπερδιπλάσια της αμερικανικής πολιτείας Κονέκτικατ. Ομάδες διάσωσης από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γαλλία δίνουν μάχη με τον χρόνο, καθώς η επικοινωνία με το βαθυσκάφος έχει χαθεί από την περασμένη Κυριακή όταν και ξεκίνησε το ταξίδι του για να εξερευνήσει το ναυάγιο του Τιτανικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Εκμετάλλευση των Θαλασσών (IFERMER – Institut Français de Recherche pour l’Exploitation de la Mer) έστειλε το πλοίο Atalante με ρομποτικό βαθυσκάφος για να πάρει μέρος στις έρευνες.

Βίντεο που έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο επιχειρούν να εξηγήσουν τι συνέβη με το βαθυσκάφος.

Δείτε βίντεο από τις έρευνες

Ποιοι είναι οι πέντε επιβαίνοντες

Στο βαθυσκάφος επιβαίνουν πέντε άτομα.

  • ο 77χρονος Γάλλος εξερευνητής Πολ-Ανρί Ναρζολέ, διευθυντής υποβρύχιων ερευνών στην εταιρεία που έχει τα δικαιώματα για το ναυάγιο του Τιτανικού
  • o Χάμις Χάρντινγκ, 58 ετών, δισεκατομμυριούχος από τη Βρετανία, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας πώλησης ιδιωτικών τζετ Action Aviation
  • o Στόκτον Ρας, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της OceanGate Expeditions
  • o Σαχζάντα Νταβούντ, δισεκατομμυριούχος από Πακιστάν και ο γιος του Σουλεϊμάν

Να σημειώσουμε ότι οι επιβαίνοντες είχαν δώσει 250.000 δολάρια προκειμένου να περιηγηθούν στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Η ανάρτηση του Χάρντινγκ πριν από το ταξίδι

Τι λέει Έλληνας υποναύαρχος

Ο Ραδαμάνθης Φουντουλάκης, υποναύαρχος ε.α., μιλώντας στην ΕΡΤ, διατύπωσε την άποψη ότι το βαθυσκάφος Titan ίσως να διαλύθηκε στα βάθη του Ατλαντικού Ωκεανού.

Ο υποναύαρχος ε.α. υποστήριξε ότι το γεγονός ότι για πέμπτη μέρα δεν βρέθηκε κάτι από αέρος ή θάλασσας ούτε στο βυθό, καλύπτοντας μια έκταση 22.000 τετραγωνικών μέτρων δείχνει ότι κάτι κακό συνέβη στην άβυσσο κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού.

«Το πιο πιθανό είναι ότι το σκάφος πρέπει να συνεθλίβη λόγω πιέσεως και μη αντοχής υλικού και να έχει διαλυθεί σε κομμάτια που δεν μπορούν να εντοπίσουν τα σόναρ», τόνισε ο κ. Φουντουλάκης, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει πάντα ζωντανή η ελπίδα για ένα θαύμα.

Σε σχέση με τις τεχνολογικές δυνατότητες του βαθυσκάφους ο κ. Φουντουλάκης ανέφερε ότι δεν είχε μηχανισμό εντοπισμού όπως έχουν τα κανονικά υποβρύχια.

Η δυσκολία με το χρώμα

Ο ίδιος εστίασε στο γεγονός ότι ο «Τιτάνας» είχε άσπρο χρώμα γεγονός που δυσκολεύει τις προσπάθειες ερευνών του σε αντίθεση με τα ερευνητικά βαθυσκάφη που είναι κίτρινα και πορτοκαλί.

«Αυτό το σκάφος είναι φτιαγμένο από υαλοβάμβακα. Είναι καινοτόμο σκάφος. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για την αντοχή του υαλοβάμβακα», εξήγησε ο ναύαρχος ε.α., προσθέτοντας ότι «είναι θέμα φιλοσοφίας. Καμιά φορά αφήνουμε την καινοτομία να πηγαίνει μπροστά με υψηλό ρίσκο».

Δεν μπορούσαν να ανοίξουν την καταπακτή

Σύμφωνα με τον Ραδαμάνθη Φουντουλάκη ο «Τιτάνας» είναι ένα μικρό βαθυσκάφος που οι επιβάτες του δεν είχαν δυνατότητες διαφυγής με ίδια μέσα καθώς δεν μπορούσαν ούτε να ανοίξουν την καταπακτή μόνοι τους.

Ο ίδιος το περιέγραψε σαν ένα βαρέλι θαλάσσης που καθοδηγούνταν με ένα τηλεχειριστήριο παιχνιδιού.

«Το συγκεκριμένο σκάφος έχει μια καινοτομία. Δεν αυτοκαταδύεται και δεν αναδύεται. Έχει μια δική του βάση και με αυτή καταδύεται. Μετά αυτή εκτοξεύεται και μετά λειτουργεί με τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες. Για να αναδυθεί πάει κάθεται στη βάση και με αυτή αναδύεται», εξήγησε, λέγοντας ότι είναι μια έξυπνη καινοτομία.

«Σενάρια υπάρχουν πολλά. Θα μπορούσαν να έχουν κολλήσει κάτω και να μην μπορούν να ξεκολλήσουν» πρόσθεσε ο ναύαρχος ε.α..