Τι συμβαίνει φέτος με τον στρεπτόκοκκο στη χώρα μας – Τα επικίνδυνα συμπτώματα σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά τον θάνατο του 7χρονου από την Ημαθία ύστερα από επιπλοκές λόγω στρεπτόκοκκου. Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής τουλάχιστον 6 παιδιά από το περιβάλλον του άτυχου μαθητή έχουν διαγνωστεί με στρεπτόκοκκο, ενώ ο 9χρονος ξάδερφός του νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε για τον στρεπτόκοκκο και σημείωσε ότι: «Τα περιστατικά φέτος είναι συχνότερα αλλά τα συμπτώματα δεν είναι βαρύτερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές».

«Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν έντονη γενετική προδιάθεση σε λοιμώξεις», επισήμανε.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε πως «με μια απλή αντιβίωση το παιδί που νοσεί θα πάει πολύ καλά» και εξήγησε πως: «Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο, βακτήριο για την ακρίβεια. Δεν είναι σαν τον SARS-Cov-2, που είναι ιός. Αυτό σημαίνει ότι είναι αυτόνομο, δηλαδή μπορεί να πολλαπλασιάζεται μόνο του και μπορεί να βρίσκεται σε επιφάνειες ή στο δέρμα μας χωρίς να εισέρχεται στον οργανισμό. Είναι ένα πολύ κοινό μικρόβιο, όλοι κάποια στιγμή το έχουμε περάσει. Είναι το μικρόβιο που προκαλεί την αμυγδαλίτιδα. Γι΄αυτό το λόγο οι γιατροί δίνουν αντιβίωση. Είναι το μικρόβιο που προκαλεί την οστρακιά και καμιά φορά δημιουργεί και κάποια προβλήματα στο δέρμα».

«Φέτος φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερη συχνότητα» σημείωσε και ανέφερε πως αυτό το γνωρίζουμε κυρίως από την Αγγλία όπου επιτηρείται στενά. Στην Αγγλία έχουν μετρήσει περίπου επτά θανάτους, από αυτή τη διεισδυτική νόσο σε παιδιά. «Οι 7 θάνατοι ανά 10.000.000 πληθυσμού είναι περίπου ότι βλέπουμε και στην Ελλάδα» σημείωσε.

Φέτος έχουμε περισσότερα κρούσματα «αντισταθμιστικά» επειδή τις προηγούμενες χρονιές είχαμε λιγότερα, ανέφερε ως μία από τις υποθέσεις για την αύξηση καθώς όπως ανέφερε «δεν έχουμε ακριβή απάντηση».

Ωστόσο, όπως τόνισε «αυτό δεν σημαίνει ότι περνάνε τον στρεπτόκοκκο βαρύτερα επειδή δεν τον πέρασαν τις προηγούμενες χρονιές».

Ποιοι πρέπει να προσέχουν

«Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν κάποιου είδους ανοσοκαταστολή, είναι οι καρκινοπαθείς, είναι οι νεφροπαθείς, είναι οι διαβητικοί και υπάρχουν και κάποιες γενετικές προδιαθέσεις που τις οποίες οι περισσότεροι δεν τις γνωρίζουμε. Συνήθως κάποιοι που έχουν πολύ έντονη γενετική προδιάθεση έχουν πολλές λοιμώξεις όταν είναι σε μικρή ηλικία» ενημέρωσε.

Ποια είναι τα συμπτώματα

«Το βασικό στοιχείο της στρεπτοκοκκική λοίμωξης είναι ο πυρετός. Υψηλός πυρετός. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι οι πρησμένες αμυγδαλές, πυώδης αμυγδαλίτιδα. Ένα παιδί που έχει πρησμένες αμυγδαλές έχει υψηλό πυρετό. Θα πρέπει οπωσδήποτε να το δει παιδίατρος και να δει αν χρειάζεται να πάρει αντιβίωση. Η αντιβίωση που παίρνουν είναι πολύ απλή, δεν χρειάζεται κάτι ιδιαίτερα πολύπλοκο και γι’αυτό το λόγο δεν έχουμε κάποια ανησυχία ότι δεν θα πιάσει η αντιβίωση. Δεν έχουμε δει ποτέ αντοχή στον συγκεκριμένο στρεπτόκοκκο» είπε.

Ωστόσο, τόνισε ότι «σε μικρό ποσοστό, υπάρχει πιθανότητα να γίνει διεισδυτική λοίμωξη, δηλαδή να περάσει το μικρόβιο στο αίμα και εκεί αρχίζουν τα τα πολύ βαριά συμπτώματα όπου πρέπει να πάει οπωσδήποτε στο νοσοκομείο».

«Εάν ένα παιδί έχει κακουχία, δεν αισθάνεται καλά και ο πυρετός επιμένει μιλάμε πάλι με τον παιδίατρο και αυτός μας κατευθύνει» ανέφερε.