Θρίλερ στην πτήση Μόντρεαλ – Αθήνα – Χάθηκε η ραδιοεπικοινωνία, σηκώθηκαν ιταλικά μαχητικά

Συναγερμός σήμανε στην Ιταλία, όταν πολιτικό αεροσκάφος με προορισμό την Αθήνα έχασε τη ραδιοεπικοινωνία, με αποτέλεσμα να απογειωθούν αμέσως δύο μαχητικά.

Συναγερμός σήμανε σήμερα (27/10) πάνω από τον εναέριο χώρο της Ιταλίας, καθώς έναπολιτικό αεροσκάφος με προορισμό την Αθήνα έχασε τη ραδιοεπικοινωνία.

Όπως αναφέρει η Ιταλική Πολεμική Αεροπορία πρόκειται για αεροσκάφος, που ανήκει στην καναδική εταιρεία Air Transat, είχε απογειωθεί από το Μόντρεαλ και θα προσγειωνόταν στην Αθήνα.

Η αντίδραση της ιταλικής πλευράς ήταν άμεση, καθώς δόθηκε εντολή να απογειωθούν δύο μαχητικά από την αεροπορική βάση Gioia del Colle.

Δύο μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter από την 36η Πτέρυγα Gioia del Colle απογειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής (27/10) για να πραγματοποιήσουν αεροπορική αναχαίτιση μετά από εντολή άμεσης απογείωσης, γνωστή ως Scramble στην τεχνική ορολογία.

Η εντολή δόθηκε από το ΝΑΤΟ μέσω του Κέντρου Συνδυασμένου Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC) στην Torrejon (Ισπανία), σε συντονισμό με τη Διοίκηση Αεροδιαστημικών Επιχειρήσεων (C.O.A.) στο Poggio Renatico και τους φορείς των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν ανατεθεί στην επιτήρηση του εθνικού εναέριου χώρου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την οπτική αναγνώριση (VID) ενός αεροσκάφους της καναδικής εταιρείας Air Transat που είχε χάσει τη ραδιοεπικοινωνία με τις αρχές εναέριας κυκλοφορίας.

Τα δύο μαχητικά αναχαίτισης της 36ης Πτέρυγας, υπό την καθοδήγηση του προσωπικού της 22ης Ολοκληρωμένης Ομάδας Πυραυλικής Αεράμυνας της Licola (Na), εξουσιοδοτήθηκαν να εκτελέσουν υπερηχητική δραστηριότητα προκειμένου να προσεγγίσουν το αεροσκάφος, προερχόμενο από το Μόντρεαλ και κατευθυνόμενο προς την Αθήνα, το συντομότερο δυνατό.

Στη συνέχεια, το αεροσκάφος αποκατέστησε τη ραδιοεπικοινωνία με τις Ιταλικές Αρχές ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και μπόρεσε να συνεχίσει κανονικά προς τον προγραμματισμένο προορισμό του.