Σπαρακτικές μαντινάδες στην Κρήτη για τον θάνατο του λυράρη Ζαχαρία Μελεσανάκη – «Καλό ταξίδι δάσκαλε»

Ο λυράρης Ζαχαρίας Μελεσανάκης είχε καταφέρει να κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων εκείνων που τον γνώριζαν και έζησαν στιγμές της πορείας του, στην Κρήτη…

Φτωχότερη είναι από σήμερα η μουσική παράδοση της Κρήτης καθώς έφυγε από τη ζωή ο Ζαχαρίας Μελεσανάκης, από τους καλύτερους λυράρηδες του νησιού.

Δάσκαλος για πολλούς νέους, με πλούσια παρουσία στη δισκογραφία, αλλά και σε ζωντανές εμφανίσεις σε κέντρα εντός και εκτός Ελλάδας, άφησε το δικό του αποτύπωμα στην κρητική μουσική. Εκτός από λύρα, με την οποία συνόδευσε με τον δικό του μοναδικό τρόπο σπουδαίες φωνές. έπαιζε και άλλα μουσικά όργανα.

Η είδηση του θανάτου του έγινε δεκτή με θλίψη στον τόπο καταγωγής του, το Μεσοχωριό του δήμου Αρχανών – Αστερουσίων. Η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής, αντάξια της πολυετούς σημαντικής παρουσίας του στα μουσικά δρώμενα της Κρήτης, ήρθε με μαντινάδες.

Η ανάρτηση της θλιβερής είδησης στην σελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσοχωριού στο facebook συνοδεύτηκε με την ακόλουθη μαντινάδα: «Τση Κρήτης η παράδοση έχει μεγάλη αξία / γιατί Ζαχάρη άφησες μεγάλη ιστορία. Καλό ταξίδι δάσκαλε».

Για να ακολουθήσουν κι άλλες από τον κόσμο που εκφράζει την λύπη του: «Ξυπνήστε όλοι οι νεκροί και βάλτε τα καλά σας, φέρνουνε έναν μερακλή στα μέρη τα δικά σας. Ξύπνησε και εσύ Μανιά και ετοίμασε τη λύρα, τον φίλο σου να υποδεχτείς, στου Άδη εκειά τη θύρα»