Σεισμός στην Αττική – Παπαδόπουλος: «Το φαινόμενο παρακολουθείται με ιδιαίτερο προβληματισμό»

Για τον σεισμό που ταρακούνησε την Αθήνα το πρωί της Παρασκευής μιλούν οι σεισμολόγοι με κάποιους να εμφανίζονται πιο προσεκτικοί και άλλοι να αναφέρουν ότι δεν εμπνέι ανησυχία.

Ανησυχία προκάλεσε στους κατοίκους της Αττικής ο σεισμός των 3,8 Ρίχτερ στη Λαυρεωτική και έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μίλησε στην ΕΡΤ για τη σεισμική δόνηση και ανέφερε ότι το φαινόμενο παρακολουθείται με ιδιαίτερο προβληματισμό για τον λόγο ότι το 3,8 είναι η κορύφωση μιας σεισμικής ακολουθίας η οποία ξεκίνησε στην ίδια περιοχή με μικρότερα μεγέθη στις 26 Σεπτεμβρίου, δηλαδή είναι πάνω από δύο εβδομάδες.

«Αρχικά είχαμε μικρά μεγέθη, πήγαμε στο 3,2, πριν μια βδομάδα είχαμε 3,7 και σήμερα το ξημέρωμα είχαμε 3,8. Δεν έχουμε περάσει μία κόκκινη γραμμή κινδύνου ακόμα. Αυτό είναι σαφές. Όμως από την άλλη μεριά, νομίζω ότι πρέπει να παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερη προσοχή», ανέφερε αρχικά.

«Από το ιστορικό της περιοχής δεν προκύπτει ότι υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο. Όμως το ιστορικό μιας περιοχής δεν αποτελεί ασφαλές κριτήριο. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον ισχυρό σεισμό που έγινε στην Πάρνηθα το 1999. Όλοι νόμιζαν ότι ήταν ένα ανενεργό ρήγμα, αλλά μας αιφνιδίασε. Υπάρχουν λοιπόν και οι εκπλήξεις. Εκείνο όμως που λέω είναι ότι δεν έχουμε περάσει μια κόκκινη γραμμή κινδύνου έτσι όπως εξελίσσεται. Νομίζω ότι μπορούμε να πάρουμε κάποια πρώτα επιστημονικά μέτρα. Τι θα πει αυτό. Να τοποθετηθούν περισσότερα όργανα στην περιοχή. Φορητοί σεισμογράφοι. Αυτό είναι εύκολο να γίνει, έτσι ώστε να αυξήσουμε την ανίχνευση ενότητα των σεισμών, δηλαδή να καταγράφουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια ακόμα και τους μικρότερους σεισμούς, η μελέτη των οποίων είναι πάρα πολύ χρήσιμη για να δούμε από εδώ και πέρα πώς θα πορευτούμε», πρόσθεσε ο σεισμολόγος.

Τσελέντης και Χουλιάρας στο Newsbomb.gr για τον σεισμό στην Αττική: «Υπο παρακολούθηση το φαινόμενο»

Για τη συστάδα σεισμών ανατολικά της Αττικής η οποία σήμερα «έδωσε» μια σεισμική δόνηση των 3,8 Ρίχτερ που έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, μίλησαν στο Newsbomb.gr οι Άκης Τσελέντης και Γεράσιμος Χουλιάρας.

Αμφότεροι μιλούν για ένα μικρού μεγέθους και σύνηθες φαινόμενο το οποίο βρίσκεται υπό παρακολούθηση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ενώ υπογραμμίζουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης μίλησε στο Newsbomb.gr για το φαινόμενο τονίζοντας ότι η διέγερση της περιοχής δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχίας.

«Η περιοχή είναι διεγερμένη αλλά δεν έχει μεγάλο ιστορικό, ούτε γνωρίζουμε για κάποιο θαλάσσιο ρήγμα στην περιοχή. Δεν βλέπω λόγο για να ανησυχούμε και παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου», ανέφερε ο κ. Τσελέντης

Γεράσιμος Χουλιάρας: «Πυκνώνουμε το δίκτυο σεισμογράφων στην περιοχή»

Το φαινόμενο βρίσκεται υπό παρακολούθηση, σημειώνει στο Νewsbomb.gr, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας ο οποίς μίλησε για μια «συνηθισμένη συστάδα σεισμών».

«Πρόκειται για μια συστάδα σεισμών που είναι υπό παρακολούθηση όπως άλλες συστάδες που σημειώνονται σε όλη την Ελλάδα όπως στον Κορινθιακό», σημείωσε αρχικά.

«Πυκνώνουμε το δίκτυο σεισμογράφων και είμαστε σε άμεση επαφή με τις Αρχές», τόνισε ο κ. Χουλιάρας, με τον ίδιο να συμφωνεί πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για ανησυχία.

«Είμαστε σε μια χώρα που πρέπει να μάθουμε με τους σεισμούς», κατέληξε λέγοντας ενώ τόνισε πώς σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης και προστασίας στα κτήρια αλλά και να διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι, κάτι που όπως συμπληρώνει δεν πραγματοποιείται όπως θα έπρεπε.