Σάλος: Χωρίς απολuτήριο óσοι δεν ξέροuν ξένες γλώσσες

Αν περάσει η πρόταση θα προκληθεί τεράστιο «κύμα» προσφυγής μαθητών σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών, καθώς οι υποψήφιοι δε θα μπορούν να λάβουν Εθνικό Απολυτήριο αν δεν έχουν πιστοποιηθεί στη γνώση των Αγγλικών και -ενδεχομένως- της Πληροφορικής!

Μια εισήγηση που αν υιοθετηθεί θα προκαλέσει «σάλο» στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχει δεχθεί ο υπουργός Παιδείας σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr σχετικά με τους σχεδιασμούς του για αλλαγές στις πανελλήνιες και θέσπιση Εθνικού Απολυτηρίου που θα υπολογίζεται για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας ανέφεραν στο alfavita.gr ότι η εισήγηση αυτή, έρχεται σε συνέχεια προσπαθειών που εξελίσσονται από το 2017 για την ενσωμάτωση πιστοποίησης των Αγγλικών και -ενδεχομένως- της Πληροφορικής στο Εθνικό Απολυτήριο!

«Βόμβα» στα θεμέλια του Λυκείου

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι , εφόσον φυσικά υιοθετηθεί η πρόταση, για να λάβει ο απόφοιτος το Εθνικο Απολυτήριο, τοοποίο θα συνυπολογίζεται για την πρόσβαση στα ΑΕΙ, θα πρέπει να έχει προηγουμένως πιστοποιηθεί, εντός του σχολείου, για τη γνώση Αγγλικών και (ίσως) Πληροφορικής.

Οπως είναι ευνόητο αν περάσει η πρόταση θα προκληθεί νέος σάλος, καθώς οι υποψήφιοι δε θα μπορούν να λάβουν Εθνικό Απολυτήριο αν δεν έχουν πιστοποιηθεί στη γνώση της α’ ξένης γλώσσας (αγγλικά) και της Πληροφορικής! 

Και μπορεί η πιστοποίηση εντός του σχολείου να ακούγεται σαν κάτι καλό, όμως πρέπει κανείς να συνυπολογίσει ότι έτσι όπως λειτουργούν σημερα τα σχολεία, κανείς μαθητής δεν διδάσκεται πραγματικά τα Αγγλικά μέσα στα σχολεία, αλλά όλοι πηγαίνουν σε φροντιστήρια -και οι περισσότεροι λαμβάνουν πιστοποιήσεις ακόμα και επιπέδου προφίσιενσι, συχνά προτού καν φτάσουν στη Γ’ Λυκείου. Αρα αν εφαρμοστεί κάτι τέτοιο, το πρώτο που θα συμβεί είναι να σπρώξει ακόμα περισσότερους μαθητές στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών!