Πάσχα Καθολικών: Κλίμα κατάνυξης από το Βατικανό και το Ουίνδσορ μέχρι το Νεπάλ και το Ιράκ

Οι πιστοί συγκεντρώνονται σε όλο τον κόσμο για να τιμήσουν τo Πάσχα των Καθολικών καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος τέλεσε τη λειτουργία στην πλατεία του Αγίου Πέτρου

Οι πιστοί της Καθολικής Εκκλησίας συγκεντρώθηκαν σήμερα σε όλο τον κόσμο για να τιμήσουν την Κυριακή του Πάσχα, καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος τέλεσε σε κλίμα κατάνυξης την πατροπαράδοτη λειτουργία ενώπιον δεκάδων χιλιάδων Καθολικών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να προσευχηθούν σε θρησκευτικές συγκεντρώσεις σε όλο τον κόσμο, από το Βατικανό και την Αυστραλία μέχρι το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα και το Ιράκ.

O Πάπας Φραγκίσκος ευλογεί τους πιστούςΑΡ

Ο Πάπας Φραγκίσκος που είχε νοσηλευτεί τρεις ημέρες για βροχίτιδα,με αποτέλεσμα να τεθεί εν αμφιβόλω η συμμετοχή του στις λειτουργίες του Πάσχα χοροστάτησε στην παραδοσιακή Πασχαλινή Αγρυπνίας τη νύχτα του Πάσχα σε μια κατάμεστη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Η λειτουργία ξεκίνησε μέσα στην είσοδο του ναού, με την υποβλητική ιεροτελεστία της ευλογίας της φωτιάς και ακολούθησε η λιτανεία με το φως των κεριών.

Μέλη της Ελβετικής Φρουράς έφτασαν σήμερα (9/4) καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να τελέσει τη λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και να παραδώσει την πατροπαράδοτη ευλογία «Urbi et Orbi»την οποία εκφωνεί δύο φορές το χρόνο.

Το πρώτο Πάσχα χωρίς τη βασίλισσα Ελισάβετ

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν τω μεταξύ, ο βασιλιάς Κάρολος και η βασιλική σύζυγος Καμίλα συνοδευόμενοι από άλλα ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα τιμήσουν την περίσταση στο Κάστρο του Ουίνδσορ στην πρώτη λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα επί των ημερών του νέου μονάρχη.

Θα είναι το πρώτο Πάσχα χωρίς την αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών, στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 του περασμένου έτους. Είναι επίσης η δεύτερη επέτειος από τον θάνατο του συζύγου της πρίγκιπα Φίλιππου.

O πρίγκιπας Ουίλιαμ με τη σύζυγο του Κέιτ και τα παιδιά τουςΑΡ

Η πριγκίπισσα Άννα, ο πρίγκιπας Εδουάρδος και η Δούκισσα του Εδιμβούργου αναμένεται να παραστούν στη λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ενώ η πριγκίπισσα της Ουαλίας φέρεται να έχει οργανώσει επίσης ένα πασχαλινό κυνήγι αυγών για τα παιδιά της οικογένειας.

Στο Νεπάλ, χιλιάδες Χριστιανοί συμμετείχαν επίσης σε θρησκευτική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Κατμαντού. Ο Αρχιεπίσκοπος Πίτερ Κομενσόλι προεξήρχε της Λειτουργίας της Κυριακής του Πάσχα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πατρικίου στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, ενώ σε άλλα μέρη της χώρας οργανώθηκαν πολύχρωμα «egg rolls» για τα παιδιά.

Οι αξίες της ανεκτικότητας και της συμπόνοιας

Εκατοντάδες πιστοί παρακολούθησαν επίσης τη λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα, σήμερα το πρωί, ενώ παραδοσιακές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην πόλη Λας Πίνας, στις Φιλιππίνες.

Στο πασχαλινό μήνυμά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είπε: «Η Κυριακή του Πάσχα μας δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε τη σημαντική συμβολή των χριστιανικών κοινοτήτων στην εθνική μας ζωή, προσφέροντάς μας υποστήριξη και την αίσθηση ότι ανήκουμε σε τόσους πολλούς σε ολόκληρη τη χώρα.

«Ο Χριστιανισμός και οι αξίες του της ανεκτικότητας, της συμπόνιας και της φιλανθρωπίας είναι ενσωματωμένες στην ιστορία και τον εθνικό μας ιστό. Οι αξίες του είναι βρετανικές αξίες. Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους όσοι γιορτάζουν σήμερα ένα πολύ καλό Πάσχα».

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι αναμένεται να τελέσει την Πασχαλινή λειτουργία σήμερα το πρωί. Θα χρησιμοποιήσει τα κηρύγματα του Πάσχα για να προειδοποιήσει ότι «όσοι καταπιέζουν και υποτάσσουν τους άλλους θα αντιμετωπίσουν τη θεία δίκη».


Πηγή