Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την «3η κατάσταση» μεταξύ ζωής και θανάτου!

Οι ερευνητές επανεξετάζουν προηγούμενες έρευνες για να βρουν στοιχεία για την «τρίτη κατάσταση»

Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς οι οργανισμοί μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν παρά το γεγονός ότι έχουν υποκύψει στον θάνατο, τότε είστε τυχεροί γιατί οι επιστήμονες μπορεί να έχουν ανακαλύψει την απάντηση.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρχει μια «τρίτη κατάσταση» ύπαρξης φωλιασμένη μεταξύ ζωής και θανάτου που θα μπορούσε να συμβάλει στο σκεπτικό γιατί τα κύτταρα και τα όργανά μας συνεχίζουν να λειτουργούν παρά τον θάνατό μας.
Η ιδέα ακούγεται σαν κάτι φρέσκο ​​από τις σελίδες του Frankenstein της Mary Shelley, σωστά; Αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physiology, η «τρίτη κατάσταση» είναι όπου τα κύτταρα αποκτούν νέες δυνατότητες που δεν είχαν στη ζωή τους.
Επιπλέον, αυτά τα κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν ακόμα κι αν ο ίδιος ο οργανισμός πεθάνει.
Μιλώντας στο The Conversation για τα ευρήματά τους, ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Peter Noble στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον του Σιάτλ και ο Alex Pozhitkov στο City of Hope National Medical Center, Duarte, Καλιφόρνια, δήλωσαν: «Η ζωή και ο θάνατος παραδοσιακά θεωρούνται αντίθετα. Αλλά η εμφάνιση νέων πολυκύτταρων μορφών ζωής από τα κύτταρα ενός νεκρού οργανισμού εισάγει μια «τρίτη κατάσταση» που βρίσκεται πέρα ​​από τα παραδοσιακά όρια της ζωής και του θανάτου».
Πρόσθεσαν: «Ορισμένα κύτταρα – όταν παρέχονται με θρεπτικά συστατικά, οξυγόνο, βιοηλεκτρισμό ή βιοχημικά στοιχεία – έχουν την ικανότητα να μεταμορφώνονται σε πολυκύτταρους οργανισμούς με νέες λειτουργίες μετά το θάνατο».
Για να αποκαλύψουν αυτή την προφανή «τρίτη κατάσταση» ύπαρξης, οι ειδικοί επανεκτίμησαν μια χούφτα μελετών για να διερευνήσουν εάν τα κύτταρα θα μπορούσαν να υπάρχουν σε νέες μορφές μετά τον θάνατο ενός οργανισμού.
Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι όταν το δέρμα ενός νεκρού βατράχου τοποθετήθηκε σε ένα πιάτο Petri, άρχισε να χρησιμοποιεί μικρές δομές που μοιάζουν με τρίχες που ονομάζονται βλεφαρίδες για να περιηγηθεί στο περιβάλλον του. Οι επιστήμονες βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα όταν παρατήρησαν ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα, υποστηρίζοντας ότι ήταν σε θέση να επανασυναρμολογηθούν και να επισκευαστούν.
Αυτά τα κύτταρα έχουν ονομαστεί «ανθρωπομπότ» και η διάρκεια ζωής τους πιστεύεται ότι είναι περιορισμένη, σύμφωνα με το Metro.
Σύμφωνα με τους οδηγούς της μελέτης, αυτά τα δύο παραδείγματα είναι ένας τρόπος να τονιστεί πώς τα κύτταρα μπορούν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν μετά το θάνατο ενός οργανισμού. Πώς όμως επιβιώνουν αυτά τα κύτταρα χωρίς το σώμα ξενιστή τους;
Η ομάδα ισχυρίζεται ότι μία από τις υπόθεσές τους είναι ότι «εξειδικευμένα κανάλια και αντλίες που είναι ενσωματωμένες στις εξωτερικές μεμβράνες των κυττάρων χρησιμεύουν ως περίπλοκα ηλεκτρικά κυκλώματα». Αυτά τα κανάλια και οι αντλίες παράγουν ηλεκτρικά σήματα που επιτρέπουν στα κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους και να εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες όπως η ανάπτυξη και η κίνηση, διαμορφώνοντας τη δομή του οργανισμού που σχηματίζουν», συνέχισαν. Είναι κατανοητό ότι αυτή η έρευνα θα μπορούσε τελικά να «επαναπροσδιορίσει τον θάνατο» καθώς και να έχει τη δυνατότητα να «μεταμορφώσει την αναγεννητική ιατρική».
Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι «η μεταβολική δραστηριότητα παίζει σημαντικό ρόλο στο εάν τα κύτταρα μπορούν να συνεχίσουν να επιβιώνουν και να λειτουργούν».
Παράγοντες όπως ο τύπος του είδους και το φύλο μπορούν όλοι να καθορίσουν εάν το κύτταρο μπορεί να υπάρχει ή όχι στη λεγόμενη τρίτη κατάσταση.
Και ενώ χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα για να αποκτήσουμε μια πιο ακριβή εικόνα, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι συναρπαστικό. Τι σημαντική ανακάλυψη, σωστά;

Της Έλα Σκοτ για το ladbible.com