Νέος ΚΟΚ: Ποιες παραβάσεις θα «τσούξουν» την τσέπη των οδηγών

Ο νέος ΚΟΚ θα εξαντλεί όλη την αυστηρότητά του στις παραβάσεις

Όσοι οδηγοί προβαίνουν σε τροχαίεςπαραβιάσεις βάσει του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας , ο οποίος αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε και η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, σε συνέντευξή της, θα δουν την τσέπη τους να…πονάει από τα πρόστιμα!

Ο νέος ΚΟΚ θα εξαντλεί όλη την αυστηρότητά του στις παραβάσεις που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα, μεταξύ των οποίων είναι οι εξής:

-παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
-υπερβολική ταχύτητα

-η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
-αντικανονική προσπέραση

Την ίδια ώρα, οι ποινές αναμένονται να εστιάζουν περισσότερο στον εκάστοτε οδηγό και όχι στο όχημά του. Ως εκ τούτου θα εξακολουθούν να προβλέπονται χρηματικά πρόστιμα, αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης και βαθμοί ποινής στο point system, αλλά όχι αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας.

Η αναθεώρηση του ΚΟΚ αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας 2021-2030, η κύρωση του οποίου στη Βουλή αποτελεί προτεραιότητα, όπως δήλωσε η κ. Αλεξοπούλου.

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας 2021-2030 που προβλέπει μείωση των νεκρών και σοβαρών τραυματιών από τροχαία ατυχήματα κατά 50% έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας και μία από τις αλλαγές που θα σηματοδοτήσει είναι το τέλος των σβήσιμων των κλήσεων, μιας και αυτές θα βεβαιώνονται και θα καταχωρούνται με ηλεκτρονικά Μέσα.

Ειδικότερα, θα συγκροτηθεί ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Παραβάσεων, στο πλαίσιο του οποίου θα εφαρμοστεί μια ψηφιακή διαδικασία για τη βεβαίωση και είσπραξη των προστίμων. Αυτή θα έχει ως εξής:

-Βεβαίωση και καταχώρηση των παραβάσεων του ΚΟΚ με ηλεκτρονικά μέσα, ώστε να δοθεί τέλος στο σβήσιμο των κλήσεων.
-Πρόβλεψη ώστε η παράβαση που θα επιβάλλεται ερήμην του οδηγού (δλ. με κάμερες και ραντάρ) να αποδίδεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος.
-Δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής της παράβασης μέσω e banking ή ATM
-Βεβαίωση της υπερήμερης οφειλής στο Taxisnet
-Άμεση online ενημέρωση των οδηγών για την καταγραφή των παραβάσεων και των πόντων ποινής που έχουν συγκεντρώσει στο point system.

Προς αυτή την κατεύθυνση, θα συμβάλλει, τέλος, και η οργάνωση ενός Κέντρου Διαχείρισης Παραβάσεων το οποίο θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο και συνδεδεμένο με όλες τις σχετικές βάσεις δεδομένων.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή: Τέλος τα μηχανάκια ανάμεσα στα αυτοκίνητα