Μητσοτάκης: «Ο πέλεκυς της δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτος απέναντι στους εμπρηστές – Θρηνούμε 4 συμπολίτες μας»

Επίκεντρο τις φωτιές είχε η καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνάντησης που έχει κάθε μήνα. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ο πέλεκυς της δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτος απέναντι σε αυτούς που πιστεύουν ότι μπορεί να ξεφύγουν θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και καταστρέφοντας τον πολύτιμο φυσικό πλούτο».

Ακόμη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι φωτιές μπαίνουν κατά κανόνα από ανθρώπινο χέρι» διευκρινίζοντας ότι «αν πρόκειται για αμέλεια είναι ασυγχώρητη» και καλώντας τους πολίτες να τηρούν τους κανόνες της στοιχειώδους λογικής.

«Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό της για τις δασικές πυρκαγιές»

Στην αρχή του διαλόγου που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «δύσκολες και πολύ στενάχωρες ημέρες, καθώς θρηνούμε 4 συμπολίτες μας, τους 2 χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας που έπεσαν στην ώρα του καθήκοντος και δύο πολίτες που δεν πρόφτασαν να απομακρυνθούν από την πύρινη λαίλαπα». «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας επηρέαζει με τρόπους πιο έντονους από ό,τι μας είχαν προειδοποιήσει οι επιστήμονες» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ωστόσο, έσπευσε να τονίσει ότι «η κλιματική κρίση μπορεί να είναι μια πραγματικότητα αλλά δεν είναι άλλοθι. Η χώρα οφείλει να κάνει περισσότερα από όσα είχε σχεδιάσει προκειμένου να είναι έτοιμη να μετριάσει όσο είναι εφικτό τις επιπώσεις από μια πραγματικότητα που την αισθανόμαστε όλοι και μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις σε διαφορετικούς τομέις της οικονομικής και κοινωνικής ζωής».

«Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αναπροσαρμόσει τον σχεδιασμό της για τις δασικές πυρκαγιές αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει το κράτος ότι ήταν απών. Υπήρχαν πυροσβέστες και εναέρια μέσα. Αλλά πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και να μάθουμε από τους καλύτερους και διαρκώς να βελτιωνόμαστε και να μην αρκεστούμε στην πρόοδο που έχουμε πετύχει» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Έχουμε αρκετούς πόρους γι’ αυτή την προσπάθεια»

Όπως τόνισε «αυτή είναι η υποχρέωση που έχουμε αναλάβει από τον ελληνικό λαό» ενώ σημείωσε ότι «έχουμε αρκετούς πόρους γι’ αυτή την προσπάθεια. Δεν αναφέρομαι μόνο στην ενίσχυση των εναέριων μέσων αλλά πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στο τι κάνουμε τον χειμώνα με τα δάση μας. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προσταεύσουμε τα δάση, όχι το καλοκαίρι αλλά τις εποχές που δεν κινδυνεύουν από τις μεγάλες φωτιές».

Στη μνήμη, τέλος, «αυτών που έχασαν τη ζωή τους επιτελώντας μια εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή» ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστηε «όσους δίνουν τη μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών, την πυροσβεστική, την αστυνομία, το λιμενικό, που τόσο πολύ βοήθησαν ώστε να γίνουν πολύ μεγάλες εκκενώσεις με τρόπο οργανωμένο χωρίς να κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή».

Ξεχωριστό ήταν το «ευχαριστώ» του πρωθυπουργού στους εθελοντές για τους οποίους είπε ότι «ειδικά στη Ρόδο έδειξαν μεγάλη αυτάπαρνηση». «Είναι υποχρέωση του κράτους αυτές τις εθελοντικές δυνάμεις να τις κινητοποιήσει ώστε να κάνουμε όλοι μαζί το καλύτερο δυνατό απέναντι σε ένα φυσικό φαινόμενο που θα μας συνοδύει για πολλά χρόνια» κατέληξε ο πρωθυπουργός.