Μεγάλη αναζωπύρωση στη Νίψα της Αλεξανδρούπολης – «Σαν να έχουμε έναν τεράστιο ανεμιστήρα που σπρώχνει τη φωτιά σε νέες εστίες»

Συνεχίζεται για 3η συνεχόμενη ημέρα η μάχη με τις φλόγες στην Αλεξανδρούπολη και οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικής προκαλώντας αναζωπυρώσεις της φωτιάς στον οικισμό Νίψα, ο οποίος έχει εκκενωθεί από το Σάββατο.

«Εκεί επιχειρούν σημαντικές δυνάμεις είναι το σοβαρότερο κομμάτι του μετώπου μαζί με τη νότια πλευρά, πάνω από την Εγνατία Οδό. Εκεί έχει πέσει η μεγαλύτερη βαρύτητα και των εναέριων μέσων που επιχειρούν», δήλωσε στο OPEN ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, για τη μάχη με τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη.

«Από την πρώτη στιγμή παλεύουμε με τις καιρικές συνθήκες που είναι ακραίες. Είναι δύσκολη η φωτιά γιατί έχει πάρα πολύ αέρα. Το μέτωπο έχει μετατοπιστεί πάνω από την Εγνατία Οδό, για αυτό και είναι κλειστή, διεξάγονται σοβαρές επιχειρήσεις εκεί», συμπλήρωσε ο κ. Αρτοποιός.

«Χτες είχαμε και τον εγκλωβισμό κάποιων συναδέλφων σε μια κτηνοτροφική μονάδα. Υπάρχουν και τραυματίες. Το θέμα είναι ότι, όπως μας το περιέγραψαν οι πυροσβέστες, είναι σαν να έχουν έναν τεράστιο ανεμιστήρα ο οποίος σπρώχνει, ωθεί την πυρκαγιά πάρα πολύ μακριά, σε μέτωπα και μας δημιουργεί νέες εστίες, νέες καυτές επιφάνειες που πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε», είπε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής.

«Αξιολογούνται τα δεδομένα, από λεπτό σε λεπτό. Σε δύο μέρες έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί. Στις παρυφές της πόλης της Αλεξανδρούπολης μετατοπίστηκε η φωτιά και γι’ αυτό στάλθηκε το 112 και εκεί. Μετατοπίστηκε σε μια αντιπυρική ζώνη πάνω από 30 μέτρα και και παρατεταγμένα οχήματα, αντιμετωπίσαμε πρόβλημα στην βορειοανατολική πλευρά της Αλεξανδρούπολης. Ωστόσο, δεν έχει κοπάσει ο αέρας είναι 6 με 7 μποφόρ και προσπαθούμε να με αυτές τις αντίξοες συνθήκες να ανταπεξέλθουμε», τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

Στο τέλος, σε ερώτηση για το αν υπάρχει κίνδυνος για τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου που βρίσκονται στον νομό, ο ίδιος, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος.

Σήμερα Δευτέρα (21.8.2023) για την κατάσβεση της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 59 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρου τμήματος ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις 10 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα βρίσκεται στο σημείο για συντονισμό.

Συνολικά έχουν σταλεί 9 μηνύματα από 112, εκ των οποίων τα 6 για εκκενώσεις των περιοχών ΝίψαΑετοχώριΠεύκαΛουτρόςΑγνάντιαΑριστηνόΔωρικόΆνθειαΜοναστηράκιΔορίσκοςΑμφιτρίτηΜαΐστρος και Άβαντας.

Λόγω της τιτάνιας προσπάθειας που κάνουν οι πυροσβέστες για να σβήσουν τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη αλλά και λόγω των πυκνών καπνών, η Εγνατία Οδός παραμένει κλειστή στα δύο ρεύματα από τον Κόμβο του Αρδανίου μέχρι το κόμβο της Αμφιτρίτης στην Αλεξανδρούπολη.