Κορωνοϊός: 14 Ιουλίου 155 στα Νοσοκομεία, σήμερα 418!

Σημαντική αύξηση εμφανίζουν τα κρούσματα κορωνοϊού από τα μέσα Ιουλίου, προκαλώντας ανησυχία στο υγειονομικό σύστημα της χώρας.

Το νέο στέλεχος Eris, που έχει αναδειχθεί κυρίαρχο στην Κρήτη και τη νησιωτική χώρα, δεν έχει αναπτύξει ακόμη τη δυναμική του στην ηπειρωτική χώρα, γεγονός που κρατά σε εγρήγορση τους αρμόδιους.

Ο κορωνοϊός προκαλεί πλέον ήπια λοίμωξη στη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων. Τα αυξημένα κρούσματα που εμφανίζονται μετά την επιστροφή πολλών ταξιδιωτών από τις διακοπές τους αποτυπώνονται και στα στοιχεία που διαθέτει το ygeiamou.gr, σχετικά με τους «σκληρούς δείκτες», δηλαδή εισαγωγές, νοσηλείες, διασωληνωμένοι, στο σύστημα υγείας.

Πλέον οι νοσηλευόμενοι έχουν ξεπεράσει τους 400 – είναι 418 για την ακρίβεια- έχοντας αυξηθεί κατά 28% μέσα σε μία εβδομάδα. Χθες, νοσηλεύονταν 328 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 90 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 18 διασωληνωμένοι. Έγιναν 90 εισαγωγές ασθενών με σοβαρή λοίμωξη covid, με την τάση να είναι ανοδική από την 1η Αυγούστου – αυξήθηκαν κατά 22%.

Η πλειονότητα των εισαγωγών και συνεπώς των νοσηλειών καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα στην Αττική, υποδηλώνοντας και τη… διαδρομή των κρουσμάτων. Ενδεικτικά, χθες το 67% του συνόλου των εισαγωγών έγιναν στα νοσοκομεία της Αττικής, όπου και νοσηλεύεται σχεδόν το 60% του συνόλου των ασθενών με covid στη χώρα.

Η αύξηση που καταγράφεται από τα μέσα Ιουλίου είναι επίσης μεγάλη, μαρτυρώντας το αποτύπωμα των διακοπών στην υγεία των πιο ευάλωτων και των ηλικιωμένων που χρειάζονται νοσηλεία. Στις 14 Ιουλίου 2023 στις απλές κλίνες βρίσκονταν 155 ασθενείς και άλλοι 50 σε ΜΕΘ, συνολικά δηλαδή 205 ασθενείς.