Κλείδωσε η προσαύξηση 300 ευρώ στη σύνταξη: Ποιοι θα τη δουν τις επόμενες ημέρες

«Ξεμπλόκαραν» οριστικά, σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ, οι διαδικασίες για την εξόφληση των συνταξιούχων που έχουν να λάβουν προσαυξήσεις στη σύνταξή τους λόγω παράλληλης ασφάλισης:

Το ποσά χορηγούνται στους δικαιούχους σταδιακά και μάλιστα πριν από λίγες ημέρες «έκλεισαν» οι εκκρεμότητες για περίπου 3.000 εξ αυτών.

Ακολουθεί ακόμη μία «φουρνιά» σχεδόν 8.000 δικαιούχων. Πέρα από τις προσαυξήσεις κάποιοι που είναι στην αναμονή ακόμη και από το 2016, υπολογίζεται πως θα πάρουν αναδρομικά, τα οποία θα αγγίζουν τα 30.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα ποσά θα πιστώνονται σταδιακά στους δικαιούχους έως το τέλος του καλοκαιριού, Τα ποσά που οφείλονται, κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα επίπεδα των 300 ευρώ μηνιαίως.

Λόγω της πολύχρονης αναμονής το πακέτο των αναδρομικών θα είναι το μεγαλύτερο που έδωσε ποτέ ο ΕΦΚΑ τα τελευταία χρόνια.

Σε εξέλιξη η διαδικασία πληρωμών

Έτσι έπειτα από 7 χρόνια αναμονής, δηλαδή 83 μήνες, άρχισε –και είναι σε εξέλιξη- η διαδικασία καταβολής των προσαυξήσεων στους συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση.

Ο ΕΦΚΑ ενεργοποίησε τον σχετικό λογισμικό και αφού έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι τέθηκε σε αυτοματοποιημένη διαδικασία η απονομή των οφειλόμενων.

Ειδικότερα για τις περιπτώσεις της παράλληλης ασφάλισης πλέον το απαραίτητο λογισμικό είναι σε πλήρη λειτουργία και έτσι η διαδικασία δεν αποκλείεται να «τρέξει» πιο γρήγορα και από το αναμενόμενο.

Για ποιους «ξεπάγωσε» η καταβολή των προσαυξήσεων

Οι εκκρεμείς αυτές αιτήσεις δεν ξεπερνούν τις 15.000 ενώ ήδη έχει «ξεπαγώσει» η καταβολή τους, καθώς έχουν πληρωθεί κοντά στους 4.000 συνταξιούχους και είναι όσοι υπέβαλλαν πρόσφατα τις αιτήσεις τους:

Πρόκειται για εκείνους που «ζήτησαν» να συνταξιοδοτηθούν από την 13η Μαΐου έως και την 30η Ιουνίου 2022.

Έως το τέλος αυτού του μήνα αρχές του επόμενου, υπολογίζεται ότι θα εκμηδενιστεί και το στοκ των εκκρεμών αιτήσεων παράλληλης σύνταξης για τους μηχανικούς, νομικούς και υγειονομικούς.

Πρόκειται για τις προσαυξήσεις στις συντάξεις ασφαλισμένων που πλήρωναν εισφορές σε δύο Ταμεία, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από τον Μάιο του 2016 και έπειτα.

Οι εν λόγω ασφαλισμένοι πλήρωναν ταυτόχρονα εισφορές σε δύο Ταμεία οι οποίες από το 2017 και μετά μπορούν να αξιοποιηθούν αφενός για να πάρουν προσαύξηση συντάξιμων αποδοχών και μεγαλύτερη σύνταξη και, αφετέρου, ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης από το 2017 και μετά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξηθεί ο χρόνος ασφάλισης για συνταξιοδότηση, που σημαίνει ότι η ανταποδοτική σύνταξη θα υπολογιστεί με μεγαλύτερο συντελεστή αναπλήρωσης.

Οι συνταξιούχοι αυτοί ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες. Στην πρώτη ανήκουν ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ με παράλληλη ασφάλιση στον τέως ΟΑΕΕ. Στη δεύτερη αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και μηχανικοί (ασφάλιση στο τέως ΕΤΑΑ) με παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο.

Οι συνταξιούχοι αυτοί έχουν λάβει την πρώτη σύνταξή τους από το τέως ΙΚΑ ή το τέως ΕΤΑΑ αντίστοιχα, αλλά δεν έχουν λάβει την προσαύξηση της σύνταξης από τον τέως ΟΑΕΕ και το Δημόσιο.

Επισημαίνεται ότι οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία δικαιούνται το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών που δόθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς τα οφειλόμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2017 και φτάνουν μέχρι στιγμής στα 6 έτη.

Ποιοι έχουν ελάχιστο χρόνο αναμονής

Αντίθετα, όσοι υπέβαλαν αίτηση για παράλληλη σύνταξη από την 1η Ιουλίου 2022 και έπειτα, χάρη στο νέο λογισμικό το οποίο λειτουργεί ο e-ΕΦΚΑ έκτοτε, έχουν ελάχιστο χρόνο αναμονής.

Για παράδειγμα:

Ασφαλισμένος με 40 χρόνια, εκ των οποίων τα 25 παράλληλα σε δύο Ταμεία, με συντάξιμο μισθό έστω 1.500 ευρώ, δικαιούται είτε δύο ανταποδοτικές συντάξεις με τους συντελεστές των 40 ετών και των 25 ετών ασφάλισης είτε μία ανταποδοτική για τα 40 έτη και προσαύξηση σύνταξης για τα 25 έτη παράλληλης ασφάλισης. Με τους συντελεστές αναπλήρωσης τα 40 έτη δίνουν ανταποδοτική σύνταξη ίση με το 50,01% των συντάξιμων αποδοχών και τα 25 ίση με το 20,68% των αποδοχών.

Με δύο ανταποδοτικές συντάξεις ο ασφαλισμένος θα πάρει 750 ευρώ για τα 40 έτη και μαζί με τα 384 ευρώ από την εθνική σύνταξη θα φτάσει στα 1.134 ευρώ ενώ με τη δεύτερη ανταποδοτική για τα 25 έτη θα πάρει άλλα 310 ευρώ (χωρίς δεύτερη εθνική). Συνολικά θα βγάλει 1.444 ευρώ σύνταξη.

Αν, όμως, ζητήσει τα 25 έτη παράλληλης ασφάλισης να τα πάρει ως προσαύξηση σύνταξης με συντελεστή 0,075% για τις επιπλέον εισφορές του επί τα έτη, επί τις αποδοχές, το ποσό που βγαίνει είναι 562,5 ευρώ επιπλέον στη σύνταξη (0,075Χ0,20Χ25Χ1500=562,5) και στο σύνολο θα έχει 1.696,5 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τα χρόνια ασφάλισης σε δύο επαγγέλματα μετά το 2017 δεν έχουν προσαύξηση, αλλά ενισχύουν το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης.