«Κινδυνεύουμε, το νερό έφτασε 1 μέτρο»: Έκκληση βοήθειας από χιλιάδες Έλληνες-Χειρότερα τα πράγματα & απ’την κακοκαιρία Daniel (ΒΙΝΤΕΟ)

Η κακοκαιρία Elias έπληξε την Εύβοια, σήμερα, Τετάρτη, ενώ λίγο μετά τις 10 το πρωί, εστάλη μήνυμα από το 112, για όσους βρίσκονται στο Μαντούδι, για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και κίνδυνο υπερχείλισης χειμάρρων.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, η υπηρεσία έχει δεχθεί 160 κλήσεις σε Εύβοια, Πελοποννησο και Αττική, ενώ κατά τον ίδιο το μεγαλύτερο πρόβλημα στο οδικό δίκτυο από υπερχείλιση χειμάρρων στη Βόρεια Εύβοια.

Ειδικά για την Εύβοια, υπογράμμισε ότι έχουν γίνει 50 κλήσεις – οι 20 για αντλήσεις δέντρων, οι 10 για κοπές δέντρων και οι πέντε για μετακίνηση ατόμων σε ασφαλή σημεία σε Πευκί, Ροβιές και Μαντούδι.

«Το νερό έχει φτάσει στο ένα μέτρο μέσα στο χωριό» επεσήμανε ο δήμαρχος Μαντουδίου, μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε «το νερό που έχει πέσει από τις 3 το πρωί δεν έχει ξαναγίνει. Έχουμε περάσει και την κακοκαιρία Daniel και άλλες κακοκαιρίες και δεν έχει ξαναγίνει 150 χιλιοστά σε λίγες ώρες. Και ο Κηρέας είναι είναι έτοιμος να υπερχειλίσει. Καλούμε όλους τους δημότες να μην κινούνται άσκοπα υπάρχει κίνδυνος από τα φερτά υλικά που κατεβάζουν τα βουνά. Έχουμε πει σε όσους είναι κοντά σε ποτάμια να πάνε σε άλλες περιοχές. Είναι σαν κατακλυσμός».

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος «έπεσαν 150 χιλιοστά βροχής μέχρι τις 6:00, στο δυτικό κομμάτι του δήμου στις Ροβιές και τη Λίμνη, και έχουν φέρει όλο το βουνό μέσα στους οικισμούς. Κάνουμε έκκληση στους πολίτες να μην μετακινούνται άσκοπα, το νερό είναι πάρα πολύ. Έχουν υπερχειλίσει όλα τα ποτάμια. Η κατάσταση κρίνεται αυτή τη στιγμή επικίνδυνη. Αυτή τη στιγμή, τα μεγάλα προβλήματα είναι στις καμένες περιοχές. Εντοπίζονται κυρίως στις Ροβιές και στο Μετόχι. Το νερό είναι πάρα πολύ, έχει δημιουργηθεί ένας χείμαρρος. Είναι όλο το βουνό και κατεβαίνει προς τα κάτω. Αν συνεχίσει αυτός ο καταποντισμός, δεν ξέρουμε τι θα προκύψει στους άλλους οικισμούς. Είναι πολύ το νερό, πολύ περισσότερο από τον Daniel».

Τέλος, απηύθυνε έκκληση «παρακαλώ όλους τους δημότες να μην μετακινούνται άσκοπα. Αυτή τη στιγμή μετακινούμε προς τις Ροβιές και το νερό είναι ένα μέτρο στον δρόμο. Να μην μετακινείται κανείς. Τα σχολεία είναι κλειστά από χθες, έχει βγει απόφαση. Δεν πρέπει να μετακινείται κανείς άσκοπα, κινδυνεύουμε. Βλέπω άσκοπη κίνηση, να μην μετακινείται κανένας. Το νερό κατευθύνεται προς τη θάλασσα, κατεβαίνει από το βουνό με φερτά υλικά, κορμούς και πέτρες, και είναι επικίνδυνο».

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δρόμος από τη νότια προς τη βόρεια Εύβοια έχει κοπεί στα δύο, εξαιτίας κατολίσθησης στο χωριό Δερβένι και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας μετέβησαν άμεσα προς το σημείο, καθώς στο χωριό έχουν εγκλωβιστεί πολίτες.

Σοβαρά προβλήματα λίγο μετά τις 11:30 καταγράφηκαν και στο στο Πευκί της Βόρειας Εύβοιας, καθώς χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει, έχουν περάσει μέσα από τον οικισμό και έχουν εγκλωβίσει αρκετούς ανθρώπους. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία, δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και τα δέντρα που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους. Σημειώνεται, δε, ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία έχει καταγράψει βροχόπτωση 155 κυβικά ανά στρέμμα.

«Η κατάσταση είναι σοκαριστική για ακόμα μια φορά στις Ροβιές, το ποτάμι που περνάει μέσα από το χωριό φούσκωσε και έχουν πλημμυρίσει τα πάντα. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο χωριό» σημείωσε κάτοικος από τις Ροβιές στο evima.gr.

Ενδεικτικό το γεγονός ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στη Βατερή Ευβοίας κατέγραψε 198 χιλιοστά βροχής μέχρι τις 8:30 το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ είχε διακοπεί η κυκλοφορία:

– Στην επαρχιακή οδό Προκοπίου – Πηλίου, λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 09:45 της 27-09-2023).

– Στην επαρχιακή οδό Ιστιαίας – Βουτά, λόγω έντονης βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων – φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 10:00 της 27-09-2023).

– Στην 127η χ/θ Εθνικής Οδού Χαλκίδας – Αιδηψού (θέση Ρέμα Κατσιρέλου Ιστιαίας), λόγω έντονης βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων – φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 10:00 της 27-09-2023).

Ενώ, προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας είχε επιβληθεί από τη 16η χ/θ (Καστέλλα) έως 49,5η χ/θ (Προκόπι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στον Νομό Εύβοιας.(Από ώρα 07:15 της 27-09-2023).

Η κακοκαιρία Elias ξεκίνησε στη Στερεά Ελλάδα λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα. Στη Βόρεια Εύβοια υπήρξαν ραγδαίες βροχοπτώσεις με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, με συνέπεια να πλημμυρίσουν σπίτια και οι κλήσεις στην Πυροσβεστική υπηρεσία να είναι συνεχείς. Τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή. Έχουν σημειωθεί κατολισθητικά φαινόμενα, μικρής όμως κλίμακας, ενώ καλείται η πυροσβεστική για να απομακρύνει δέντρα που έχουν ξεριζωθεί.

Η κακοκαιρία Elias “χτύπησε” Χαλκίδα και Φθιώτιδα

Από τις 4 το πρωί δοκιμάζεται η Χαλκίδα. Μεγάλος όγκος νερού πέφτει μέσα στην πόλη, με την πυροσβεστική υπηρεσία να παρεμβαίνει για απάντληση υδάτων στα πλημμυρισμένα υπόγεια. Λίγο μετά τις 5:00 σημειώθηκε διακοπή ρεύματος σε μία μεγάλη περιοχή βόρεια της Χαλκίδας, ενώ η κεραυνική δραστηριότητα είναι ακατάπαυστη.

Η κακοκαιρία Elias “χτύπησε” τη Φθιώτιδα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Λαμίας. Από τις 5 το πρωί βρέχει συνεχώς, με διαστήματα όπου η βροχόπτωση είναι ραγδαία φτάνοντας και μέχρι 110 κυβικά το στρέμμα. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί σοβαρά προβλήματα, πέρα από πλημμυρισμένα υπόγεια στη νότια πλευρά της πόλης, με την πυροσβεστική να έχει ξεκινήσει τις παρεμβάσεις για την άντληση των υδάτων. Εξάλλου μέσα στο κοινοτικό γραφείο πέρασαν τη νύχτα τους πολλοί από τους κατοίκους στο χωριό Κόμμα, όπου και είχε σημάνει συναγερμός από την χθεσινή μέρα, λόγω της απειλής υπερχείλισης του Σπερχειού ποταμού.

Τα σχολεία παραμένουν κλειστά και σήμερα, τόσο στη Λαμία, όσο και τον Δομοκό, την Μακρακώμη και την Στυλίδα. Σε ορισμένες περιοχές της Χαλκίδας, της Βοιωτίας, αλλά και της Φωκίδας η βροχόπτωση ήταν ραγδαία και σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών έπεσαν μέχρι και 150 τόνοι νερό σε κάθε στρέμμα.