Κάτι τρέχει με την υγεία του Ερντογαν – Οι φήμες, η διάψευση και το βαρύ πρόγραμμα

Φουντώνουν τα σενάρια για ενδεχόμενη βαριά επιδείνωση της υγείας του Ερντογάν, ενώ μπαίνουμε στην τελικά ευθεία για τις εκλογές της 14ης Μαϊου. Όπως σημειώνουν τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν εδώ και καιρό φαινόταν κουρασμένος και καταβεβλημένος, μιλούσε και περπατούσε αργά.

Ο ίδιος χθες ένιωσε αδιαθεσία σε ζωντανή μετάδοση, με αποτέλεσμα την ακύρωση του υπολοίπου προεκλογικού προγράμματός του.

Το επιτελείο γύρω του αποδίδουν το επεισόδιο στην κούραση από το βεβαρημένο πρόγραμμά του ενόψει των εκλογών.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του OPEN στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, το αντίπαλο περιβάλλον του Ερντογάν το αποδίδει σε υπερβολικό άγχος, το οποίο τον αρρωσταίνει. Πολλοί αντίπαλοί του, ακόμη κι ο πρώην γιατρός του, πιστεύουν ότι αυτή η προεκλογική εκστρατεία είναι η πιο δύσκολη και η πιο αγχωτική ολόκληρης της πολιτικής του καριέρας. Ο Ερντογάν δίνει μάχη για την πολιτική του επιβίωση.

Η πόλωση πλέον τον εξαντλεί

Ο 69χρονος Τούρκος πρόεδρος αναγκαστικά, λόγω των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα για αυτόν, κατεβαίνει σε πολλές προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Όπως αναφέρει η Μαρία Ζαχαράκη, προτιμά να κυβερνά με την αντίληψη του ενός ανδρός αρχή και όλα περνούν από τα χέρια του και από το μυαλό του. Η πόλωση, που κάποτε λειτουργούσε υπέρ του, τώρα φαίνεται να τον εξαντλεί. Η αντιπολίτευση τον μαρκάρει στενά, ενώ ο ίδιος δεν έχει σκοπό να τα παρατήσει ακόμη.

Κι όλο αυτό, μπορεί ένας οργανισμός αυτής της ηλικίας να μην το αντέχει. Μπορεί πράγματι να πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα, μία στομαχική διαταραχή και αδυναμία. Αλλά και όλα αυτά ίσως να επιδεινώθηκαν από το άγχος για επιβίωση που βιώνει.

«Όλα καλά», απαντά η κυβέρνηση

Η τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται «καθησυχαστική» σχετικά με την υγεία του Ερντογάν και όσα ακούγονται τις τελευταίες ώρες.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τα όσα αβάσιμα ακούγονται για τον πρόεδρο Ερντογάν. Ο πρόεδρος θα παραστεί διαδικτυακά στα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού. Καμία παραπληροφόρηση δεν μπορεί να ξεπεράσει το γεγονός ότι ο τουρκικός λαός στέκεται μαζί με τον πρόεδρο Ερντογάν και το AKP, που θα κερδίσουν τις εκλογές».

Χθες, ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), γνωστοποίησε ότι ο Εντογάν θα συμμετάσχει μέσω βιντεοσύνδεσης στην τελετή για τα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου και ότι αναβάλλεται επίσης η προεκλογική συγκέντρωση στη Μερσίνα.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε προγραμματίσει να παραστεί στην τελετή στο Άκουγιου και τον προηγούμενο μήνα είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο κοινής εμφάνισής του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος τελικά όπως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο θα παραστεί διαδικτυακά.

Με ελαφρύ κρυολόγημα ο Τούρκος πρόεδρος

Η έντονη φημολογία ωστόσο υποχρέωσε σε ανακοίνωση τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι στην οποία ανέφερε: «Η κατάσταση της υγείας του προέδρου μας είναι πολύ καλή, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία, είχε ένα ελαφρύ κρυολόγημα».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος AKP και βουλευτής της Κωνσταντινούπολης Ερκάν Καντεμίρ ανακοίνωσε μέσω twitter ο πρόεδρος Ερντογάν θα παραστεί στα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού Ακούγιου διαδικτυακά αύριο (σσ. Πέμπτη).

Ανάρτηση έκανε κι ο εκπρόσωπος του κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ αντιδρώντας στα όσα αναφέρονται περί επιδείνωσης της υγείας του Τούρκου προέδρου, σημειώνοντας «Υπάρχουν ανήθικες ψευδείς ειδήσεις σχετικά με την υγεία του προέδρου μας σε ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης. Ο κ. Πρόεδρος είναι υπεύθυνος στο καθήκον του. Μετά από λίγη ξεκούραση, θα συνεχίσει τα προγράμματά του με τον ίδιο τρόπο».

Η Προεδρική Διεύθυνση Επικοινωνιών απέρριψε επίσης τους ισχυρισμούς ότι ο πρόεδρος υπέστη καρδιακή προσβολή.

Μια δήλωση που δημοσιεύτηκε από το τμήμα της διεύθυνσης για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σημείωσε ότι οι ισχυρισμοί ορισμένων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο πρόεδρος υπέστη καρδιακή προσβολή και νοσηλεύτηκε δεν είναι αληθείς.