«Καταφθάνει στη χώρα μας…»: Ισχυρή προειδοποίηση από Κλέαρχο Μαρουσάκη – Έρχεται αυτό που κανείς δεν περίμενε

Υπάρχει νέα κακοκαιρία που εξελίσσεται στη χώρα μας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο οποίος αναφέρει την ύπαρξη μιας «ζώνης καταιγίδων», ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) έχει εκδώσει ενημερωμένο έκτακτο δελτίο καιρού.

Συγκεκριμένα ο Κλέαρχος Μαρουσάκης έγραψε στην ανάρτησή του: «Με το μέτωπο τοπικά ισχυρών καταιγίδων να διασχίζει τη χώρα μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά, θα κυλήσει η σημερινή ημέρα. Από αύριο ο καιρός βελτιώνεται αν και θα επιμείνει μια αστάθεια, ενώ μέχρι το μεσημέρι περίπου η ζώνη καταιγίδων θα επηρεάζει τα ανατολικά θαλάσσια τμήματα της χώρας μας. Η Κυριακή θα είναι μια πολύ ωραία καιρικά ημέρα, ενώ τη Δευτέρα το απόγευμα αναμένουμε και πάλι ένα αντίστοιχο με το σημερινό μέτωπο βροχών – καταιγίδων».

Το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, στη δυτική Στερεά Ελλάδα, καθώς και στη δυτική και νότια Πελοπόννησο. Από το μεσημέρι, η κακοκαιρία θα επηρεάσει την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), καθώς και την ανατολική Πελοπόννησο.

Το απόγευμα, οι βροχές θα επηρεάσουν τις Σποράδες, την Εύβοια και τις Κυκλάδες. Τις βραδινές ώρες, η ένταση των καιρικών φαινομένων θα παραμείνει υψηλή στην κεντρική Μακεδονία και τις Κυκλάδες, ενώ θα επιδεινωθεί σταδιακά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Γενικά:

Νεφώσεις συνοδευόμενες από τοπικές βροχές και ενίοτε καταιγίδες, ορισμένες φορές έντονες, προβλέπονται από τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και τις δυτικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Σταδιακά, αυτά τα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να εξαπλωθούν προς τα ανατολικότερα μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας και μέχρι τις απογευματινές ώρες στα νησιά των Κυκλάδων και της Κρήτης, ενώ το βράδυ αναμένεται να επηρεαστούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Στη δυτική Ελλάδα, από τις μεσημβρινές ώρες, αναμένεται η εξάσθενση των καιρικών φαινομένων.

Σε περιοχές των βορειοδυτικών ορεινών περιοχών προβλέπονται χιονοπτώσεις. Οι μετεωρολογικές συνθήκες δίνουν τη δυνατότητα για τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, κυρίως στις νότιες περιοχές της χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν με δυτικές κατευθύνσεις, ενώ προς το πρωί στο Ιόνιο θα επικρατούν με εντάσεις 6 έως 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι, αναμένεται να επικρατήσουν δυτικοί νοτιοδυτικοί άνεμοι, οι οποίοι θα χάσουν τη δυναμικότητά τους. Στα ανατολικά, οι άνεμοι θα πνέουν με νοτιοανατολικές κατευθύνσεις, με ένταση 4 έως 6 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά με εντάσεις 7, με αναμενόμενη εξάσθενση από το βράδυ.

Όσον αφορά τη θερμοκρασία, προβλέπεται μικρή πτώση σε σχέση με τις μέγιστες τιμές. Συγκεκριμένα, στα βόρεια και δυτικά μέρη της χώρας αναμένεται να φτάσει μεταξύ 15 και 17 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα υπόλοιπα ηπειρωτικά αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 17 και 19 βαθμών. Στην ανατολική νησιωτική χώρα, η θερμοκρασία θα φθάσει τοπικά τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία & Θράκη

Η καιρική κατάσταση στη δυτική και κεντρική Μακεδονία χαρακτηρίζεται από αυξημένες νεφώσεις, συνοδευόμενες από τοπικές βροχές και σταδιακά, από το μεσημέρι, από σποραδικές καταιγίδες. Σε κάποιες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά. Σε άλλες περιοχές της χώρας, οι νεφώσεις θα είναι παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών από τις απογευματινές ώρες, ιδίως στην ανατολική Μακεδονία.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές κατευθύνσεις με ένταση 3 έως 5 μποφόρ. Όσον αφορά τη θερμοκρασία, αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 8 και 17 βαθμών Κελσίου, με τη δυτική Μακεδονία να έχει μια ελαφρά μείωση της θερμοκρασίας κατά 3 έως 4 βαθμούς.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά & Δυτική Πελοπόννησος

Ο καιρός προβλέπεται με παροδικά αυξημένες νεφώσεις, συνοδευόμενες από βροχές και διάσπαρτες καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν κυρίως έως και τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά Ελλάδα και τη δυτική Πελοπόννησο, με ορισμένες περιοχές να επηρεάζονται έντονα. Θα υπάρξει σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από τα βόρεια.

Όσον αφορά τους ανέμους, αναμένεται να πνέουν από ανατολικές νοτιοανατολικές κατευθύνσεις με ένταση 3 έως 5, προσωρινά τις πρώτες πρωινές ώρες από νοτιοανατολικές κατευθύνσεις με ένταση 4 έως 6 στο Ιόνιο, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται να είναι μεταβλητοί και ασθενείς.

Σε ό,τι αφορά τη θερμοκρασία, αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 9 και 17 βαθμών Κελσίου, με ελαφρά μείωση της θερμοκρασίας κατά 3 έως 4 βαθμούς στο εσωτερικό της Ηπείρου.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια & Πελοπόννησος

Προβλέπεται ότι θα υπάρχουν παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες από τις μεσημβρινές ώρες. Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν από το μεσημέρι την ανατολική Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο, και από το απόγευμα την Εύβοια. Αναμένεται βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες.

Σχετικά με τους ανέμους, αναμένεται να πνέουν από νοτιοανατολικές κατευθύνσεις με ένταση 4 έως 6, προσωρινά τις πρώτες πρωινές ώρες στα νότια θαλάσσια περιοχές τοπικά με ένταση 7 μποφόρ. Από τις απογευματινές ώρες αναμένεται να είναι μεταβλητοί με ένταση 3 έως 4 μποφόρ.

Όσον αφορά τη θερμοκρασία, προβλέπεται να κυμαίνεται από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες & Κρήτη

Προβλέπεται να υπάρχουν παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και από τις μεσημβρινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τα μετεωρολογικά φαινόμενα στις Κυκλάδες θα εκδηλωθούν κατά τόπους με έντονη ένταση, ωστόσο, από τις αργές απογευματινές ώρες αναμένεται να υπάρξει βαθμιαία χαλάρωση.

Όσον αφορά στους ανέμους, θα πνέουν από νοτιοανατολικές κατευθύνσεις με ένταση 5 έως 7, με προσωρινές τοπικές εντάσεις μέχρι και 8 μποφόρ τις πρωινές ώρες. Κατά τις απογευματινές ώρες αναμένεται οι άνεμοι να επικρατήσουν με δυτικονοτιοδυτική κατεύθυνση και ένταση 4 έως 5 μποφόρ.

Όσον αφορά τη θερμοκρασία, αναμένεται να κυμαίνεται από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου, με τοπική άνοδο έως και 20 βαθμούς Κελσίου στην Κρήτη.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου & Δωδεκάνησα

Σύμφωνα με τις προβλέψεις για τον καιρό, θα παρουσιαστούν περιοδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες από τις αργές απογευματινές ώρες. Τα καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας αναμένεται να εκδηλωθούν με έντονη ένταση σε μεμονωμένες περιοχές.

Όσον αφορά στους ανέμους, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αναμένεται να πνέουν από ανατολικές νοτιοανατολικές κατευθύνσεις με ένταση 4 έως 5 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα, οι ανέμοι αναμένεται να είναι νοτιοανατολικοί και να φτάνουν τα 6 έως 8 μποφόρ.

Όσον αφορά στη θερμοκρασία, προβλέπεται να κυμαίνεται από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία

Σύμφωνα με τις προβλέψεις καιρού, οι νεφώσεις θα εμφανίζονται περιοδικά, συνοδευόμενες από τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα καιρικά φαινόμενα στις ηπειρωτικές περιοχές και στις Σποράδες θα εμφανίζουν σημαντική ένταση κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σε συγκεκριμένες περιοχές. Αναμένεται μείωση της έντασης των φαινομένων κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών.

Όσον αφορά στους ανέμους, θα πνέουν από ανατολικές νοτιοανατολικές κατευθύνσεις με ένταση 4 έως 5 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά μέρη τοπικά θα φθάνουν τα 6 μποφόρ. Από τις απογευματινές ώρες, οι άνεμοι θα εμφανίζουν βαθμιαία μεταβλητότητα και ασθενή ένταση.

Όσον αφορά στη θερμοκρασία, θα κυμαίνεται από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι νεφώσεις θα εμφανίζονται περιοδικά, συνοδευόμενες από τοπικές βροχές και σε ορισμένες περιοχές μπορεί να παρουσιαστούν σποραδικές καταιγίδες με έντονη ένταση. Αναμένεται η εξασθένηση των καιρικών φαινομένων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όσον αφορά τους ανέμους, θα πνέουν από νοτιοανατολικές κατευθύνσεις με ένταση 4 έως 6 μποφόρ. Από τις απογευματινές ώρες, θα εμφανίζουν βαθμιαία μεταβλητότητα και ασθενή ένταση.

Όσον αφορά στη θερμοκρασία, αναμένεται να κυμανθεί από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τις προβλέψεις καιρού, παρατηρούνται αυξημένες ποσότητες νεφώσεων, συνοδευόμενες από βροχές και διάσπαρτες καταιγίδες.

Οι άνεμοι φυσούν από ανατολικές κατευθύνσεις με μέτρια έως ισχυρή ένταση, κυμαίνοντας μεταξύ 3 και 5 μποφόρ.

Τέλος, όσον αφορά στη θερμοκρασία, αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 11 και 17 βαθμών Κελσίου.