«Ισως μπλέχτηκε στο σχοινί της σημαδούρας» – Πώς συνέβη η τραγωδία με τον 11χρονο στους Φούρνους

Σοκ επικρατεί στους Φούρνους Ικαρίας, από το θάνατο 11χρονου την ώρα που κολυμπούσε. Όπως έγινε γνωστό, ο άτυχος ανήλικος ήταν γιος του γνωστού ηθοποιού, Οδυσσέα Σταμούλη και βρισκόταν εκεί για διακοπές μαζί με την μητέρα του.

Το παιδί έφυγε το μεσημέρι και όταν μέχρι τις 18:30 δεν είχε επιστρέψει, η μητέρα του ανησύχησε και ειδοποίησε τις αρχές. Λίγη ώρα αργότερα επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι της για το παιδί, που βρέθηκε νεκρό μέσα στη θάλασσα.

Φως στα αίτια της τραγωδίας θα δώσει η ιατροδικαστική εξέταση που θα γίνει στη Σάμο.

«Ίσως μπλέχτηκε σε σημαδούρα»

Προς το παρόν είναι άγνωστο εάν το άτυχο παιδί πνίγηκε χθες κατά τη διάρκεια της κολύμβησης ή μπλέχτηκε στο σχοινί της σημαδούρας με αποτέλεσμα να παγιδευτεί.

Το παιδί είχε φύγει από το σπίτι του το μεσημέρι της Πέμπτης (10/8) και φορούσε το μαγιό και τη μάσκα του όταν βρέθηκε. Φαίνεται ότι στις 14:30 μπήκε μέσα στο νερό και ενδέχεται να μπλέχτηκε στο σκοινί της σημαδούρας, η οποία είναι εκεί για να δείχνει ότι απαγορεύεται το κολύμπι στην συγκεκριμένη περιοχή, δηλαδή ότι στο σημείο υπάρχει επικινδυνότητα.

Όταν το παιδί δεν επέστρεφε μετά από ώρες στο σπίτι, η μητέρα ανησύχησε και άρχισε να το αναζητά. Πήγε στο λιμεναρχείο, είπε ότι δεν ξέρει αν το παιδί έκανε μπάνιο ή αν έχει πάει μαζί με τους φίλους του για ποδόσφαιρο και το αναζητούσε. Αμέσως σήμανε συναγερμός, δύο σκάφη του Λιμενικού έφυγαν από το νησί της Σάμου και πήγαν στους Φούρνους Κορσεών, όπου έγινε έρευνα.

Σύμφωνα με  την ΕΡΤ, τα στελέχη του λιμεναρχείου εντόπισαν την σορό του άτυχου 11 χρόνου στο νερό, την οποία ανέσυραν, ενώ στην συνέχεια την μετέφεραν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο αγροτικό ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Λίγη ώρα νωρίτερα εκτός από το λιμεναρχείο, είχαν βγει έξω όλοι κάτοικοι του νησιού που έψαχναν να βρουν το αγοράκι. Στην συγκεκριμένη περιοχή του νησιού τα παιδιά πάνε και κάνουν μπάνιο και παίζουν αλλά ίσως η χθεσινή θαλασσοταραχή να έσπρωξε το παιδί στα σκοινιά της σημαδούρας.

Πώς έγινε η τραγωδία – «Το παιδί είχε φάει»

«Το παιδί είχε φάει. Αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο λάθος», είπε ο κ. Θοδωρής Τσιμπίδης – Διευθυντής Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος στην κρατική τηλεόραση..

«Είναι ένα νησί που όλοι οι άνθρωποι και ειδικά τα νέα παιδιά είναι όλη μέρα στη θάλασσα και φαντάζομαι αυτό με το φαγητό βασικά αφορά πάρα πολύ κόσμο και το βλέπουμε κάθε μέρα. Δεν ξέρω γιατί πρέπει να φτάνουμε σε αυτό το σημείο δηλαδή για να το συνειδητοποιούμε» είπε και συνέχισε:

«Είναι αυτή η έλλειψη γνώσης για τη θάλασσα, η έλλειψη σεβασμού, η υπερβολική χαλάρωση απέναντι στη θάλασσα. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε πάρα πολλά θύματα φέτος. Πέρσι είχαμε 340 θανάτους στη θάλασσα, κανείς από αυτούς δεν προέρχεται ούτε από καρχαρίες ούτε από άλλο κάποιο θαλάσσιο είδος. Είναι όλα από ατυχήματα και μάλιστα ανθρωπογενή ατυχήματα. Όταν κατέβετε στις παραλίες Ρόδο και Κω, σε όλα τα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες, είναι ένα ανακάτεμα από εκατοντάδες σκάφη, τζετ σκι και ανθρώπους. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, καμία σήμανση, δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός των σκαφών από τους ανθρώπους».

«Το πιο πιθανό είναι το παιδάκι στην προσπάθειά του να κρατηθεί στην επιφάνεια να τύλιξε το χεράκι των γύρω από το σκοινί της σημαδούρας. Σημαδούρα έπρεπε να υπάρχει ώστε να οριοθετεί το σημείο κολύμβησης. Δεν νομίζω ότι ήταν δίχτυα», είπε ο κ. Τσιμπίδης.