«Έτσι θα φανούν οι δολοφόνοι» – Ο Γρηγόρης Λέων αναλύει τα δεδομένα στη δολοφονία της Αναστάζια

Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων μιλάει για τις δυσκολίες στην πορεία των ερευνών και τα στοιχεία που θα ρίξουν φως στο έγκλημα με την Αναστάζια. Η Κως συνεχίζει να έχει στραμμένα πάνω της, όλα τα βλέμματα…

Η Αναστάζια δολοφονήθηκε στην Κω και οι Αρχές που τρέχουν τις έρευνες προσπαθούν να φτάσουν στην άκρη του νήματος. Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων αναλύει όλα τα δεδομένα, εξηγεί τις δυσκολίες που έχουν προκύψει στο δρόμο της εξιχνίασης και στέκεται στα σημεία που θα δείξουν τον δράστη ή τους δράστες πίσω από το έγκλημα. Η Κως παραμένει ανάστατη και περιμένει να μάθει τι κρύβει η υπόθεση θρίλερ. Ποιοι, πότε, πώς και γιατί σκότωσαν την 27χρονη που είχε έρθει από την Πολωνία για να εργαστεί στην κουζίνα ξενοδοχείου.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις πράγματι υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία που είναι η πρόοδος της σήψης και μάλιστα πρέπει να τονίσουμε το εξής: όταν μια σορός βρίσκεται εκτεθειμένη, η σήψη έρχεται πολύ πιο γρήγορα. Μπορώ να σας πω ακόμα και τρεις φορές πιο γρήγορα απ’ ότι για παράδειγμα μια σορός η οποία έχει ενταφιαστεί» τόνισε ο κ. Γρηγόρης Λέων. «Άρα σίγουρα η αποσύνθεση είχε επέλθει σε τέτοιο βαθμό που δημιούργησε εκ των πραγμάτων δυσκολίες στον ιατροδικαστή. Βέβαια πρέπει να πούμε ότι είναι ακόμα νωρίς, έτσι για να έχουμε την πλήρη εικόνα» συνεχίζει.

«Θα μου επιτρέψετε από την εμπειρία μου να προσθέσω ότι, πέρα από τις ιστολογικές εξετάσεις και οι τοξικολογικές εξετάσεις από την άτυχη κοπέλα νομίζω ότι θα μας δώσουν μια εικόνα. Μια εικόνα που πιθανά να εξηγεί και γιατί δεν έχουμε τέτοιους τραυματισμούς σοβαρούς ώστε να συνάδουν με ένα είδος εν πάση περιπτώσει ασφυκτικού θανάτου και να μπορούν να μας καθορίσουν επακριβώς τον μηχανισμό του θανάτου» ανέφερε στη συνέχεια για να εξηγήσει:

«Γιατί αντιλαμβάνεστε ότι όταν για παράδειγμα σε ένα θύμα μπορεί να της έχουν χορηγηθεί ουσίες, για παράδειγμα ναρκωτικές ουσίες ή άλλες ουσίες και οι αναστολές της απέναντι σε ένα φαινόμενο βιασμού είναι πάρα πολύ περιορισμένες και προφανώς και οι αντιστάσεις είναι πάρα πολύ περιορισμένες άρα εκεί δεν αναμένουμε να δούμε τα χαρακτηριστικά σημάδια βίας, όπως θα βλέπαμε σε αντίθετη περίπτωση».

Τέλος ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων αναφέρθηκε στα στοιχεία που θα «δείξουν» τον δράστη της δολοφονίας. «Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα πειστήρια τα οποία έχουν συλλεγεί αλλά και σημεία από το σώμα της σορού τα οποία μπορούν να μας δώσουν πράγματι τον δράστη της υπόθεσης.

Σας θυμίζω ότι κάνουμε δειγματοληψία κάθε φορά και από τα γεννητικά όργανα σε αυτές τις περιπτώσεις αλλά και από άλλα σημεία του σώματος, για παράδειγμα νύχια αλλά και από τα πειστήρια. Όλα αυτά θα μας δώσουν πολύτιμο γενετικό υλικό τα οποία καταρχάς θα μας δώσουν τον δράστη και κατά δεύτερο λόγο πιθανά και συνεργούς. Γιατί αν υπάρχουν, όπως άκουσα, στοιχεία όπως σακούλες και άλλα πειστήρια τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί κατά τη μεταφορά, είναι πιθανό να βρούμε περισσότερα του ενός γενετικά υλικά, δηλαδή γενετικά υλικά που να αντιστοιχούν αφενός στο δράστη, αφετέρου συνεργούς».