Έρχεται νέο Market Pass και επιταγή ακρίβειας

Η σταθερά καλή πορεία του προϋπολογισμού για το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου με την καθαρή υπέρβαση εσόδων να φτάνει τα 1,8 δισ. ευρώ αλλά και οι διαδοχικές αυξήσεις στα τρόφιμα και γενικότερα στο κόστος ζωής φέρνουν πιο κοντά ένα νέο πακέτο στήριξης για τους οικονομικά ευάλωτους στο φινάλε του 2023.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το ΓΛΚ, τα φορολογικά έσοδα καταγράφουν μια «μικτή» υπέρβαση 3,15 δισ. ευρώ. Αν από το ποσό αυτό αφαιρεθούν τα τέλη κυκλοφορίας του 2023 (470 εκατ. ευρώ), οι τελευταίες δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ του 2022 (360 εκατ. ευρώ), οι οποίες αποπληρώθηκαν έως το τέλος Φεβρουαρίου, και η αύξηση στις επιστροφές φόρων ύψους 561 εκατ. ευρώ, καταλήγουμε στο ότι η καθαρή υπέρβαση των εσόδων φτάνει τα 1,76 δισ. ευρώ.

Στο σκέλος των δαπανών, η Ελλάδα έχει καταθέσει δύο συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς.

Ο πρώτος, ύψους 700 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο για την κάλυψη προεκλογικών εξαγγελιών και ο δεύτερος τον Σεπτέμβριο, ύψους 600 εκατ. ευρώ, για την κάλυψη μέρους των ζημιών από την καταιγίδα «Daniel». Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε επίσημα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,1% του ΑΕΠ, από 0,7% του ΑΕΠ, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2023-2026 του περασμένου Απριλίου.

Συνεπώς, ο προϋπολογισμός θα καλύψει επιπλέον δαπάνες ύψους 850 εκατ. ευρώ (το καθαρό δημοσιονομικό κόστος του δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού ήταν 150 εκατ. ευρώ) και θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα αυξημένο σε απόλυτους αριθμούς κατά 890 εκατ. ευρώ.

Με την επιφύλαξη εξελίξεων λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας μέχρι και το τέλος του χρόνου και του πακέτου στήριξης ύψους 400-500 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει για το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση, η υπέρβαση αυτή των 1,76 δισ. ευρώ μπορεί, μέσω της αναγωγής της στην οικονομική δραστηριότητα, να δώσει ανάπτυξη μεγαλύτερη έως και 0,5% του ΑΕΠ.

Το βάρος στο νέο πακέτο των μέτρων στήριξης θα πέσει στην άμβλυνση των συνεπειών της ακρίβειας περισσότερο για τους οικονομικά ευάλωτους. Τούτο, με την επιφύλαξη των εξελίξεων που θα έχουμε στη Μέση Ανατολή και των επιπτώσεων που θα υπάρχουν στις τιμές της ενέργειας. Μέχρι σήμερα η αβεβαιότητα έχει αυξήσει την τιμή πετρελαίου πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, από 80 δολάρια το τέλος Αυγούστου, και το φυσικό αέριο στα 50 ευρώ τη μεγαβατώρα, από 39 ευρώ έναν μήνα νωρίτερα.

Πηγή: «Ελεύθερος Τύπος»