Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: «Χλώμιασαν» οι μετεωρολόγοι με αυτό που έρχεται

Καιρός: Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού στη χώρα, με δύο κύριες αλλαγές που θα επηρεάσουν την περιοχή. Η πρώτη θα εμφανιστεί την Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2024, ενώ η δεύτερη θα ακολουθήσει από το μεσημέρι της Δευτέρας, 29 Ιανουαρίου, και θα συνεχιστεί την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου.

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της καιρικής επιδείνωσης περιλαμβάνουν μια αισθητή μείωση της θερμοκρασίας κατά περίπου 10 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια αυτού του τριημέρου. Παράλληλα, προβλέπονται χιονοπτώσεις, ιδίως στα ανατολικά προσήνεμα μέρη της χώρας, από τη Θεσσαλία και νοτιότερα.

Επιπρόσθετα, στο Αιγαίο θα επικρατούν θυελλώδεις βοριάδες. Σημαντικές βροχοπτώσεις και καταιγίδες αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια μέρη της χώρας. Η κατάσταση αυτή θα φέρει σημαντικές αλλαγές στις καιρικές συνθήκες, και οι πολίτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τις επερχόμενες δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ο Καιρός πιο αναλυτικά:

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (28-01-24) στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της Πελοποννήσου ενώ τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα χιονίσει και σε ορεινές περιοχές της Κρήτης.

Από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (29-01-24) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Μακεδονίας και της Θράκης, από αργά το απόγευμα όμως θα εξασθενήσουν. Αντιθέτως, ένταση των χιονοπτώσεων προβλέπεται μετά το μεσημέρι της Δευτέρας στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα νησιά του Αιγαίου (στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.
Ειδικότερα για την Αττική προβλέπεται ένταση των χιονοπτώσεων από το απόγευμα της Δευτέρας (29-01-24) στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο από το βράδυ.

Την Τρίτη (30-01-24) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.
Την Τετάρτη οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης.
Β. Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

Από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.
Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Από την δεύτερη διαταραχή (από το μεσημέρι της Δευτέρας (29-01-24) έως και την Τρίτη(30-01-24)) κυρίως στις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή: Έρχεται κακοκαιρία στα ανατολικά και νότια με χιόνια ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο!