Εκκλησία της Κρήτης για τις βαπτiσεις: «Απαγορεúονται οι νονοi που έχουν παντρεuτεί με πολιτıκό γάμο»

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία να αναφέρεται ότι “ο ανάδοχος είναι χριστιανός ορθόδοξος” και ότι, “αν είναι έγγαμος, έχει τελέσει θρησκευτικό γάμο”

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η δημοσιοποίηση εγκυκλίου της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, που φέρει ημερομηνία 9 Φεβρουαρίου και βάζει πρωτοφανείς περιορισμούς στην τέλεση μυστηρίων βάπτισης.

Ειδικότερα, με βάση τα όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο που δημοσιεύει το cretalive.gr, πλέον οι βαπτίσεις θα τελούνται αφού προηγηθεί έγκριση από την Αρχιεπισκοπή Κρήτης ή την οικεία Μητρόπολη.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι γονείς, περιλαμβάνεται “υπεύθυνη δήλωση” στην οποία να αναφέρεται ότι “ο ανάδοχος είναι χριστιανός ορθόδοξος” και ότι, “αν είναι έγγαμος, έχει τελέσει θρησκευτικό γάμο”.

Η υπεύθυνη δήλωση μάλιστα πρέπει να είναι θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής.

Υπογραμμίζεται ακόμα ότι “η αναδοχή νεοφώτιστων από ανάδοχους έγγαμους που δεν έχουν τελέσει θρησκευτικό γάμο, αλλά μόνο πολιτικό απαγορεύεται παντελώς”!

Δείτε τη σχετική εγκύκλιο, που απευθύνεται στις Μονές και τις Ενορίες: