Έχεις followers; Προσλαμβάνεσαι: Σάλος με την καταγγελία ΣΕΗ

Τη νέα πρακτική ορισμένων υπευθύνων casting για τηλεοπτικές σειρές καταγγέλλει το ΣΕΗ, λέγοντας πως ζητούν από τους ηθοποιούς τον αριθμό των ακολούθων τους στα social media ως κριτήριο για να πάρουν τον ρόλο.

Όπως επισημαίνεται «παίρνουν κόσμο σε σειρές και τους λένε ότι θα κάνουν 5-10 επεισόδια ανάλογα με το αν πάει καλά ο ρόλος τους στα social media, αλλιώς θα βρουν τρόπο σεναριακά να τους βγάλουν από τη σειρά».

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών δηλώνει κατηγορηματικά:

«Ο αριθμός των followers στα social media δεν μπορεί επ’ ουδενί ν’ αποτελεί κριτήριο επιλογής ενός ηθοποιού για την εργασία του και καμία σχέση δεν έχει με την καλλιτεχνική διαδικασία. Δεν μπορεί η ψηφιακή εικόνα ενός ηθοποιού και ο τρόπος που αυτή διατίθεται ηλεκτρονικά, να επηρεάζει το αναφαίρετο δικαίωμα του στην εργασία. Αυτό προσβάλλει την ανθρώπινη αυτοδιάθεση της καθεμίας και του καθενός εργαζόμενου, να ορίζει δίχως φόβο τη διαδικτυακή του παρουσία, εφόσον φυσικά επιθυμεί να έχει.

Στην εποχή της εμπορευματοποίησης των πάντων είναι σαφές ότι ανακουφίζει την εξουσία της εκάστοτε εργοδοσίας να αξιολογούμαστε με νούμερα και στατιστικές. Να είμαστε αντί για εργαζόμενοι καλλιτέχνες, εταιρείες και μηχανισμοί εκπλήρωσης προωθητικών ενεργειών που ωφελούν πάνω απ’ όλα τους ίδιους και τους μελλοντικούς πελάτες τους, τις διαφημιστικές εταιρείες. Καλούμε όλες και όλους τους ηθοποιούς που συμμετέχουν σε τηλεοπτικά casting και γίνονται μάρτυρές τέτοιων απαξιωτικών συμπεριφορών για το σύνολο του επαγγέλματος, να απευθύνονται κατευθείαν στο σωματείο τους» υπογραμμίζει.

Μόνο εμείς οι ίδιοι, οι εργαζόμενοι ηθοποιοί, μπορούμε και οφείλουμε, να προστατέψουμε την εργασία μας από την υποβάθμιση που η εποχή επιβάλλει στη ζωή και στη τέχνη μας.»