Αυτός είναι ο διάσημος ινφλουέσερ που φοροδιέφευγε!

Περιπέτειες με την Εφορία φέρεται να έχει ο παρουσιαστής, Σάκης Τανιμανίδης, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα φοροδιέφευγε συστηματικά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργο Πιτσιλή, πρόκειται για φοροδιαφυγή χιλιάδων ευρώ, καθώς δεν εντοπίσθηκαν παραστατικά, τα λεγόμενα τιμολόγια. Επισημαίνεται ότι ο εν λόγω influencer έχει πολλά χρόνια καριέρας στην τηλεόραση, ενώ οι Αρχές θα ανατρέξουν σε στοιχεία ακόμα και πριν από το 2020.

Η εφημερίδα «Espresso» πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και στο πρωτοσέλιδο του Σαββάτου (04/11) κατονομάζει τον Σάκη Τανιμανίδη ως τον influencer που πιάστηκε να φοροδιαφεύγει.

Η υπόθεση ήρθε φως την Τετάρτη (1/11), όταν ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής αποκάλυψε ότι «είχαμε περίπτωση influencer που υπέβαλε κιόλας δήλωση συμμόρφωσης, δηλαδή συμφώνησε με το αποτέλεσμα», ενώ προσέθεσε πως «δεν είναι λίγοι αυτοί που φοροδιαφεύγουν». Επίσης, ο Γιώργος Πιτσιλής πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι η αγορά έχει διαμορφώσει και τιμοκαταλόγους ανάλογα με το πόσους ακολούθους έχει ο καθένας. Αυτό για εμάς είναι μία πληροφορία, η οποία μάς βοηθά να κάνουμε – αυτό που λέμε – έμμεση τεχνική ελέγχου».

ΑΑΔΕ για influencers: Με αλγόριθμους και μια ειδική ομάδα παρακολουθούμε το διαδίκτυο για πωλήσεις

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μίλησε στον ΑΝΤ1, για τους ελέγχους που γίνονται για τους (φορολογικά) «ξεχασιάρηδες» influencers.

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αναφέρθηκε στην περίπτωση του influencer που οικειοθελώς υπέβαλε δήλωση συμμόρφωσης και δέχθηκε να πληρώσει ένα ποσό, συμπληρώνοντας ότι θα γίνουν και άλλοι έλεγχοι.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι αυτή η αγορά αρχίζει να “σχηματοποιείται” δεδομένου ότι υπάρχει μία συσχέτιση των followers και των εισπραττόμενων ποσών. Με αλγόριθμους και μια ειδική ομάδα παρακολουθούμε το διαδίκτυο για πωλήσεις και συμπεριφορές», δήλωσε ο κ. Πιτσιλής.

«Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα, πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος να έρθεις μόνος σου και να δηλώσεις – αποδεχθείς τα εισοδήματα», πρόσθεσε.

Για το φορολογικό νομοσχέδιο ανέφερε: «Το νέο νομοσχέδιο έχει μια γενική παραδοχή. Δεν μπορεί να βγάζεις λιγότερα από αυτά που πληρώνεις στον υπάλληλό σου. Το πιο δύσκολο είναι να συνδεθούν τα POS με τις ταμειακές. Καμία χώρα δεν το έχει κάνει γρήγορα. Θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2024. Υπάρχει αίσθηση φοροδιαφυγής 8-10 δις ευρώ. Από το 2017 υπάρχει σταδιακή μείωση».

«Είναι σημαντικό να βεβαιώνονται τα πρόστιμα. Υπάρχει ένας χάσμα ανάμεσα στα πρόστιμα και σε αυτά που εισπράττονται. Τα πρόστιμα στο λαθρεμπόριο μπορεί τις περισσότερες φορές να μην εισπράττονται γιατί είναι εξαφανισμένοι άνθρωποι αλλά πρέπει να επιβάλλονται», ανέφερε για το θέμα των προστίμων.