Απόφαση – Σοκ για τον Όσκαρ Πιστόριους: Ελεύθερος μετά από 10 χρόνια που πέρασε στη φυλακή για την άγρια δολοφονία της συντρόφου του, το βράδυ του Αγίου Βαλεντίνου

Δέκα χρόνια μετά την δολοφονία της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ, ο πρώην παραολυμπιονίκης Οσκαρ Πιστόριους, 37 ετών, κέρδισε σήμερα την υπό όρους αποφυλάκισή του.

«Το τμήμα σωφρονιστικών υπηρεσιών επιβεβαιώνει την υπό όρους αποφυλάκιση του κ. Οσκαρ Πιστόριους από τις 5 Ιανουαρίου 2024», αναφέρεται στην ανακοίνωση των σωφρονιστικών υπηρεσιών έπειτα από την απόφαση ad hoc επιτροπής στην φυλακή κοντά στην Πρετόρια όπου εκτίει την ποινή του ο Οσκαρ Πιστόριους.

Ο 37χρονος νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης Οσκαρ Πιστόριους, ο οποίος πέτυχε την υπό όρους αποφυλάκισή του στις αρχές του Ιανουαρίου, δέκα χρόνια μετά την δολοφονία της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ, θα πρέπει να ακολουθήσει θεραπεία για την διαχείριση των εκρήξεων θυμού, ανακοίνωσε η οικογένεια του θύματος.

«Θα πρέπει να ακολουθήσει θεραπεία για τις εκρήξεις θυμού, να προσφέρει κοινωφελές έργο και να ακολουθήσει θεραπεία για την βία κατά των γυναικών», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της οικογένειας Στέενκαμπ.

Η μητέρα της άτυχης Ρίβα Στέενκαμπμίλησε για τα “ζητήματα θυμού” του παραολυμπιονίκη

Σε μια επιστολή που διαβάστηκε στο συμβούλιο αποφυλάκισης πριν από την απόφαση, η μητέρα της Στέενκαμπ είπε ότι δεν ήταν αντίθετη στην απελευθέρωσή του, αλλά αναρωτήθηκε εάν τα «τεράστια ζητήματα θυμού» του Πιστόριους αντιμετωπίστηκαν πραγματικά στη φυλακή, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως «ανησυχούσε για την ασφάλεια οποιασδήποτε γυναίκας» έρχεται σε επαφή μαζί του.

Η Τζούν Στέενκαμπ επέλεξε να μην παραστεί στην ακρόαση αποφυλάκισης στη φυλακή Ατέριτζβιλ, κοντά στην Πρετόρια, λέγοντας: «Απλώς δεν μπορώ να συγκεντρώσω την ενέργεια για να τον αντιμετωπίσω ξανά σε αυτό το στάδιο». Ο σύζυγός της και πατέρας της Ρίβα, Μπάρι πέθανε νωρίτερα αυτό το έτος και είπε ότι η πίεση και στους δύο ήταν τεράστια.

«Ο αγαπητός μου Μπάρι έφυγε από αυτόν τον κόσμο εντελώς συντετριμμένος από τη σκέψη ότι απέτυχε να προστατεύσει την κόρη του… Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πέθανε από ραγισμένη καρδιά», ανέφερε η δήλωση της μητέρας της αδικοχαμένης Ρίβα Στέενκαμπ.

Η μητέρα της Ρίβα λέει ότι, ενώ δεν πιστεύει ότι ο δολοφόνος της κόρης της έχει δείξει τύψεις, είχε αποφασίσει ωστόσο να τον συγχωρήσει «πολύ καιρό πριν, καθώς ήξερα με βεβαιότητα ότι δεν θα μπορούσα να επιβιώσω αν έμενα κολλημένη πάνω στον θυμό μου».

Αυτή ήταν η δεύτερη ακρόαση αποφυλάκισης του Πιστόριους σε λιγότερο από ένα χρόνο

Η πρώτη του προσφορά αποφυλάκισης αποβλήθηκε τον Μάρτιο επειδή δεν είχε συμπληρώσει την ελάχιστη περίοδο κράτησης. Αυτό αργότερα κρίθηκε ως λάθος από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής, που οδήγησε στην ακροαματική διαδικασία της Παρασκευής για αποφυλάκιση.