«Ανοίγει η πύλη μέσα στον Φλεβάρη…»: “Τρελάθηκαν” οι μετεωρολόγοι με αυτό που έρχεται, η έκτακτη ανακοίνωση για τον καιρό

Ρωσικός χειμώνας αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο, με χιόνια σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Όπως φαίνεται και σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, δεν έχει τελειώσει ο χειμώνας, καθώς μέσα στον Φεβρουάριο θα επικρατήσει ένα σοβαρό κύμα ψύχους, με χιόνια σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει το meteology.gr και λαμβάνοντας υπόψη την πρώτη ανάλυση των προγνωστικών στοιχείων, πρόκειται να σχηματιστούν υψηλές πιέσεις στη Βορειοδυτική Ευρώπη και στον Βόρειο Ατλαντικό, ανοίγοντας ξανά τη λεγόμενη «Πύλη του Ψύχους» από τη Ρωσία προς της Γηραιά Ήπειρο.

Ειδικότερα, ο κύριος όγκος των ψυχρών φαινομένων από τη Ρωσία, θα διοχετευτεί προς τη δυτική Ευρώπη και τη κεντροδυτική Μεσόγειο.

Προς τα τέλη του τρέχοντα μήνα αναμένεται ο ρωσικός χειμώνας

Η Μεσόγειος, από ένα «καθεστώς» αδράνειας, θα μπει σε μια εξαιρετικά δραστήρια περίοδο διαδοχικών κυκλογενέσεων και σημαντικών κακοκαιριών, ενώ αρκετές περιοχές της, θα δεχθούν ένα διάστημα πολύ κρύου καιρού και χιονοπτώσεων, κυρίως προς τα τέλη του μήνα.

Στην Ελλάδα, θα έχουμε επίσης σημαντική αλλαγή στην στασιμότητα της βαρομετρικής διάταξης των τελευταίων ημερών. Η κάθοδος του ψύχους/αυλώνων στην Μεσόγειο, θα προκαλέσει – δεδομένης και της θερμότερης του κανονικού Μεσογείου- σοβαρές κυκλογενέσεις στα δυτικά και κεντρικά της τμήματα και πιθανόν να δούμε τα βαρόμετρα να πέφτουν και κάτω από τα 980hpa μέσα στον μήνα και αυτό μεταφράζεται ως νοτιάδες, στο σύνολο της περιόδου.

Υετοφόροι νοτιάδες, με τον καιρό να γίνεται «δυτικός» και να αφήνει πολύ μεγάλα ύψη βροχής στην δυτική Ελλάδα και όχι μόνο. Παράλληλα, τα βαρομετρικά αυτά συστήματα, θα αντλούν και ψυχρότερες αέριες μάζες από τα δυτικότερα της Μεσογείου και θα δώσουν πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στον άξονα της Πίνδου. Χιονοδρομικά κατά μήκος της οροσειράς, δείχνει να δέχονται τις αξιολογότερες χιονοπτώσεις των τελευταίων τριών Χειμώνων.