Κόκκινος συναγερμός στη Μέση Ανατολή μετά την προαναγγελθείσα απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν
Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν: Οφθαλμός αντί οφθαλμού, λέει το Τελ Αβίβ- Δεν ετοιμάζουμε άμεση απάντηση, λέει η Τεχεράνη
Χτυπήσαμε εργοστάσιο γιατί δεν θέλαμε κλιμάκωση, λένε ισραηλινές πηγές στην Jerusalem Post – Γιατί επελέγη η πόλη Ισφαχάν
Νέο παγκόσμιο συναγερμό προκάλεσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής οι πληροφορίες από Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλούνται ABC, CNN, NBC, σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ χτύπησε στο έδαφος του Ιράν με την Jerusalem Post να μεταφέρει λίγο μετά τις 9 το πρωί το σχόλιο ισραηλινού αξιωματούχου ότι το χτύπημα ήταν στη λογική «οφθαλμός αντί οφθαλμού καθώς το Ισραήλ απάντησε αφού δέχθηκε επίθεση» και την Τεχεράνη να υποβαθμίζει όσα έχουν συμβεί κάνοντας λόγο για κατάρριψη μόνο τριών drones. Παράλληλα λίγο πριν τις 10 το πρωί ανώτερος ιρανός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι δεν υπάρχει σχέδιο για άμεση ανταπόδοση του χτυπήματος
Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπήρξε μια «έκρηξη σε εργοστάσιο» γιατί το Ισραήλ θέλει να αποφύγει την κλιμάκωση. Στο πλαίσιο αυτό οι ίδιες πηγές έλεγαν το Ισραήλ δεν θα αναλάβει την ευθύνη καθώς και ότι παραμένει αδιευκρίνιστο γιατί το Αμερικανικό Πεντάγωνο αποκάλυψε στα αμερικανικά ΜΜΕ ότι εμπλέκεται το Ισραήλ. «Θα μπορούσαν να παραμείνουν σιωπηλοί και να αποφύγουν το ενδεχόμενο το Ιράν να προχωρήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση» έλεγαν οι ίδιες πηγές.
Air defense can be seen over Isfahan, Iran, shortly after a U.S. official confirmed to ABC News Israeli missiles have hit a site in Iran.
Follow live updates: https://t.co/fBvm6QbVwk pic.twitter.com/jFXzJlDrry
— ABC News (@ABC) April 19, 2024
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες ό,τι συνέβη, συνέβη στην περιοχή του Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν στην οποία υπάρχει αεροπορική βάση αλλά και πυρηνικές εγκαταστάσεις με την Τεχεράνη δια διαρροών στα τοπικά πρακτορεία ειδήσεων να υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε κάποιο πλήγμα σε αυτές.
Το γεγονός ότι οι πυρηνικές υποδομές του Ιράν δεν έχουν υποστεί ζημιές επιβεβαίωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Ανώτερος αξιωματικός του ιρανικού στρατού δήλωσε ότι «οι κρότοι που ακούστηκαν στη διάρκεια της νύχτας στην Ισφαχάν προήλθαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τα οποία έβαλαν εναντίον ύποπτου αντικειμένου».
Το NBC News μετέδωσε λίγο μετά τις 8 το πρωί ότι το Ισραήλ αξιολογεί το χτύπημα και τις ζημιές που έχει προκαλέσει με το CNN να μεταδίδει ότι η Ουάσινγκτον είχε ενημερωθεί από την Τρίτη ότι επρόκειτο να υπάρξει επίθεση-απάντηση του Ισραήλ «εντός 1-2 ημερών, χωρίς να δώσουμε την έγκριση» και το Fox News να κάνει λόγο για «περιορισμένης έκτασης χτύπημα του Ισραήλ».
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής το Ιράν σε όλες τις πληροφορίες που μεταδίδει για το περιστατικό δεν κάνει καμία αναφορά στο Ισραήλ. Σε μια προσπάθεια, δε, να υποβαθμίσουν τα όσα συνέβησαν, ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες από την πόλη Ισφαχάν στην οποία η ζωή συνεχίζεται κανονικά.
Ενδεικτική της αντίδρασης του Ιράν η ανάρτηση του εκπροσώπου της ιρανικής υπηρεσίας του διαστήματος Χουσείν Νταλιριάν στην οποία έγραψε «είπαν ότι ρίξαμε 500 drones-αυτοκτονίας και πυραύλους και τώρα απαντούν με τρία drones τα οποία καταρρίψαμε».
Οι τρεις στόχοι του Ισραήλ
Σύμφωνα με το Sky News το χτύπημα του Ισραήλ τα ξημερώματα της Παρασκευής, όπως φέρεται να έγινε, έστειλε τρία μηνύματα από το Ισραήλ:
Πρώτον: Αποκατέστησε την «ισορροπία» στη λογική «μας χτυπήσατε, ξεπεράσατε μια κόκκινη γραμμή, θα σας χτυπήσουμε πίσω»
Δεύτερον: Έστειλε το μήνυμα ότι είναι μια προσεγμένη ισορροπημένη απάντηση και όχι μια γενικευμένη επίθεση στο Ιράν.
Τρίτον: Ένα μήνυμα στην ιρανική ηγεσία ότι μπορούμε να χτυπήσουμε βαθιά στο έδαφος του Ιράν, τα μαχητικά μας μπορούν να πετάξουν κοντά ή μέσα στον εναέριο χώρο σας χωρίς να μας αντιληφθείτε και άρα αν μας πιέσετε μπορεί να υπάρξει πιο σκληρή απάντηση
Γιατί επελέγη η Ισφαχάν
Όπως σημειώνουν αναλυτές η επιλογή της Ισφαχάν ως στόχου για την επίθεση του Ισραήλ φαντάζει μια λογική επιλογή καθώς είναι μια από τις πόλεις που θεωρείται από σημαντικές πυρηνικές τοποθεσίες στο Ιράν. «Αποτελεί ερευνητικό κέντρο με περίπου 3.000 επιστήμονες. Η επιλογή της είναι σημαντική σε επίπεδο συμβολισμού καθώς οι Ισραηλινοί δείχνουν ότι δεν φοβούνται να χτυπήσουν τέτοιους στόχους. Βρίσκεται 1.000 μίλια από το Ισραήλ γεγονός που δείχνει ότι πιθανότατα δεν πρόκειται για χτύπημα με drone».
Επαναλειτουργούν τα αεροδρόμια του Ιράν
Λίγο πριν τις 8 το πρωί ξεκίνησαν εκ νέου τη λειτουργία τους τα δύο αεροδρόμια της Τεχεράνης, αφού η εναέρια κυκλοφορία είχε ανασταλεί λόγω των εκρήξεων που αναφέρθηκαν στο Ιράν.
Τα αεροπλάνα μπορούν και πάλι να προσγειώνονται και να απογειώνονται από το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί και το αεροδρόμιο εσωτερικών πτήσεων Μεχραμπάντ, διευκρίνισε το πρακτορείο Irna.
Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι μία πτήση από τη Ρώμη, που είχε λάβει εντολή να κατευθυνθεί προς Άγκυρα, αναμένεται στην Τεχεράνη.