5 Οκτωβρίου 2022

DW: Μεγάλη αύξηση των ξενοφοβικών επιθέσεων στη Γερμανία

Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας η βία εναντίον των ξένων έχει αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες, γεγονός που μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην γερμανική οικονομία, σύμφωνα με δημοσίευμα της DW.

Nέο κρούσμα ρατσιστικής βίας σημειώθηκε στη Γερμανία. Ο πρώτος όροφος καταλύματος προσφύγων τυλίχθηκε χθες το βράδυ στις φλόγες στην κοινότητα Νορστόρφ Χορστ στο Μεγκλεμβούργο Πομερανία. Και οι 63 ένοικοι του καταλύματος είναι πάντως καλά στην υγεία τους.

Οι αρχές διενεργούν ανακρίσεις ενώ η αστυνομία κάνει λόγο για μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων ρατσιστικής βίας στη χώρα. Από τον Ιανουάριο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2016 η αστυνομία κατέγραψε 507 περιπτώσεις, ενώ πέρυσι, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, είχαν καταγραφεί τα μισά κρούσματα.

Συνολικά τους πρώτους οκτώμισι μήνες του 2016 σημειώθηκαν 1.800 επιθέσεις με πολιτικά κίνητρα εναντίον προσφύγων και καταλυμάτων προσφύγων.

Τα στοιχεία αυτά, που έδωσε στη δημοσιότητα το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών απαντώντας σε ερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, δημοσιεύει σήμερα το περιοδικό Spiegel.

H αστυνομία κατέγραψε 78 περιπτώσεις εμπρησμού από ακροδεξιούς και 7 ανθρωποκτονίες. Επιπλέον στην ακροδεξιά ρητορική γίνεται ολοένα και συχνότερα λόγος για “αντίσταση”.

Αλλάζει η εικόνα της Γερμανίας

Παρά την αύξηση της ακροδεξιάς βίας εναντίον των ξένων, οι αρχές αξιολογούν ως ιδιαιτέρως επικίνδυνους μόλις 20 ακροδεξιούς.

Παράλληλα έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνοι 520 ισλαμιστές. Άτομα δηλαδή που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια. Η αύξηση της ξενοφοβίας έχει όμως και επιπτώσεις στην οικονομία, όπως προειδοποιεί ο Πρόεδρος των Γερμανών Εργοδοτών Ίνγκο Κράμερ.

«Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που πανηγυρίζαμε ότι η Γερμανία είναι μια χώρα που υποδέχεται φιλόξενα τους ξένους. Αυτό αλλάζει τώρα», δήλωσε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse. «Τώρα παρουσιάζεται μια άλλη εικόνα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση της εικόνας των γερμανικών προϊόντων και σε μείωση της προθυμίας για επενδύσεις στη Γερμανία», δήλωσε ο κ. Κράμερ.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr