30 Ιανουαρίου 2023

Τουρκία: Συνεχίζει να παίρνει «κεφάλια» ο σουλτάνος Ερντογάν

Επιχειρηματίες και στρατιωτικοί στο στόχαστρο των τουρκικών αρχών, κατηγορούμενοι ως ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η Τουρκία φυλάκισε σήμερα (08/09/2016) 16 επιχειρηματίες εν αναμονή της δίκης τους και εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος δεκάδων στρατιωτικών ως υπόπτων για διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, και τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, ανέφεραν τουρκικά ΜΜΕ.

Ανάμεσα στους επιχειρηματίες που φυλακίστηκαν σήμερα είναι ο Φαρούκ Γκιουλού, ιδιοκτήτης μιας αλυσίδας καταστημάτων πώλησης μπακλαβά, ο οποίος κατηγορείται ότι ανήκει σε αυτό που η Άγκυρα αποκαλεί “Τρομοκρατική Οργάνωση Γκιουλέν” (FETO), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ανακρίνει άλλους 21 επιχειρηματίες, περιλαμβανομένου του αδελφού του Γκιουλού Νετζάτ, ιδιοκτήτη μιας αντίπαλης αλυσίδας καταστημάτων πώλησης μπακλαβά, και ενός από τους πιο γνωστούς βιομηχάνους ένδυσης, του Όμερ Φαρούκ Καβουματζί, ανέφερε το πρακτορείο.

Οι προφυλακισθέντες περιλαμβάνονται μεταξύ των 80 υπόπτων που συνελήφθησαν από την αστυνομία πριν από τρεις εβδομάδες στο πλαίσιο της έρευνας. Από αυτούς, 43 έχουν αφεθεί ελεύθεροι υπό δικαστική εποπτεία, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να διωχθούν.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, εισαγγελείς της Κωνσταντινούπολης εξέδωσαν διατάγματα κράτησης έξι στρατηγών, άλλων 43 αξιωματικών και ορισμένων πολιτών σε μια αστυνομική επιχείρηση που εκτείνεται σε 15 επαρχίες, μετέδωσε το Ανατολή. Μέχρι στιγμής τέσσερις ύποπτοι έχουν τεθεί υπό κράτηση, ανέφερε το πρακτορείο 

Χθες, (07/09/2016) η αστυνομία συνέλαβε τρεις δημοσιογράφους, έναν πολιτικό και έναν δημοσκόπο και εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος άλλων 105 ανθρώπων ως υπόπτων για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν.

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης είπαν πως το τελευταίο κύμα συλλήψεων μπορεί να έχει στόχο επικριτές της κυβέρνησης που δεν έχουν σαφείς δεσμούς με το θρησκευτικό κίνημα του Γκιουλέν, την έκδοση του οποίου ζητεί η Τουρκία.

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr