7 Φεβρουαρίου 2023

Βρυξέλλες: Αδύνατη η συμφωνία στο Eurogroup – Απαραίτητα τα προληπτικά μέτρα

Την εκτίμηση ότι δύσκολα θα επιτευχθεί συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα στο έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου εξέφρασαν πηγές της Ευρωζώνης.

«Οι συζητήσεις για το ξεκλείδωμα φρέσκων κεφαλαίων και την ανακούφιση χρέους προχωρούν αργά και στο έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία», δήλωσαν στο Reuters αξιωματούχοι που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να υπάρξει μια συμφωνία σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις αλλά και τα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Αθήνα.

«Πραγματοποιούμε αργή πρόοδο», δήλωσε το ένα από τα δυο πρόσωπα. «Δεν θα περίμενα μια τελική συμφωνία στις 9 Μαΐου. Είναι πολύ νωρίς. Θα υπάρξουν κάποιες εβδομάδες μετά από αυτό», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως θα ήταν προτιμότερο να επέλθει συμφωνία πριν από την 23η Ιουνίου, που πραγματοποιείται στη Βρετανία το δημοψήφισμα για το Brexit. Ωστόσο η Ελλάδα δεν χρειάζεται μια δόση έως τα μέσα Ιουλίου και άρα δεν υπάρχει η αίσθηση του κατεπείγοντος, πρόσθεσε.

Η δεύτερη πηγή τόνισε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος ώστε να γεφυρωθούν τα κενά μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση χρέους, με την Γερμανία να δηλώνει δημοσίως ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ανακούφιση χρέους.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr