29 Ιουνίου 2022

Εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων με LED λάμπες

Είναι πραγμτικά κρίμα που υπάρχουν ακόμα αρκετοί άνθρωποι που δεν γνωρίζουν για τις LED λάμπες και τα πλεονεκτήματά τους. Δεν αναφερόμαστε καν στην LED τεχνολογία σαν γενικότερη έννοια αλλά στις νέας τεχνολογίας λάμπες LED που πια κοντεύουν να παλιώσουν…

Η μεγαλύτερη ανατροπή στην εξοικονόμηση ενέργειας τόσο για την οικία όσο και για τους επαγγελματικούς χώρους έχει έρθει εδώ και αρκετά χρόνια, με την τεχνολογία και τις λάμπες LED, και εμείς ακόμα συνεχίζουμε να αγοράζουμε συμβατικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως. Γιατί άραγε; Είναι μήπως αρκετά αποτρεπτικό το υψηλό αρχικό τους κόστος;

Αν είστε ένας από αυτούς που συνεχίζουν να παίρνουν λάμπες πυρακτώσεως συνεχίστε να διαβάζετε και θα καταλάβετε γιατί αυτή η μεγαλύτερη τιμή αγοράς τωνLEDs είναι υψηλότερη από τους συμβατικούς λαμπτήρες και εντέλει γιατί είναι πολύ πιο οικονομικό τελικά να διαθέσετε ένα αρχικό κεφάλαιο για να προμηθευτείτε μόνο λαμπτήρες LED.

Τα πλεονεκτήματα των λαμπτήρων LED είναι πάρα πολλά, το σημαντικότερο όλων όμως είναι η εξοικονόμηση ενέργεια που προσφέρει.Μπορεί να σας ακούγεται σαν παραμύθι αλλά όντως όλες οι LEDλάμπες έχουν χαμηλή κατανάλωση ενέργειας – συγκριτικά με άλλες τεχνολογίες φωτισμού – και προσφέρουν έως 95% εξοικονόμηση στον λογαριασμό του ηλεκτρικού σας. Εν μέσω κρίσης είναι πολύ σημαντικό να μπορεί μια απλή αλλαγή στο σπίτι σας να προσφέρει ποσοστό μείωσης στον λογαριασμό της ΔΕΗ έως και 95%. Το ποσοστό δεν είναι μικρό ούτε αμελητέα. Εδώ μιλάμε για μια μεγάλη μείωση στην κατανάλωση ρεύματος.

Οι έρευνες έχουν δείξει μάλιστα πως η μεγάλη διάρκεια ζωής τους σε αντίθεση με τις λάμπες πυρακτώσεως ή τις λάμπες φθορίου είναι αρκετά μεγάλη. Δηλαδή για να γίνω πιο κατανοητή μια απλή λάμπα πυρακτώσεως έχει διάρκεια ζωής γύρω στις 1200 ώρες, οι φθορίου κυμαίνονται από 6.000 έως 15.000 ώρες ενώ τελικά οι LED λαμπτήρες αγγίζουν τις 100.000 ώρες συνεχούς λειτουργίας. Όπως βλέπετε οι τεράστια διαφορά στις ώρες των LED μπορεί να κάνει το λίγο υψηλότερο αρχικό τους κόστος να φαίνεται αμελητέο μπροστά στις συχνότερες εναλλαγές – αγορές των άλλων τύπων λαμπών.

Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως ήδη θα έχετε δει,μόνο οι λάμπες LED διαθέτουν εγγυήσεις και πιστοποιητικά που αγγίζουν μέχρι και τα 5 έτη.Το να έχει μια λάμπα εγγύηση και να μπορεί να αντικατασταθεί αν δεν αντέξει στον χρόνο όπως βλέπουν οι προδιαγραφές αντικαθίστανται άμεσα από την έμπορο που σας της προμήθευσε. Η συνηθέστερη εγγύηση που δίνεται για όλες τις λάμπες LEDείναι 2 έτη και πραγματικά σας δημιουργεί μια σιγουριά.

Συνεχίζοντας την ανάλυσή μας για τα πλεονεκτήματα των λαμπτήρων LED δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε από την αναφορά μας την ιδιαίτερη αντοχή που διαθέτουν. Ο ειδικός σχεδιασμός τους που δεν συμπεριλαμβάνει ίνες κάνει τους λαμπτήρες LED πιο ανθεκτικούς σε κραδασμούς και κρούσεις ενώ από την άλλη μεριά συνεχίζουν να κρατάνε το υψηλό επίπεδο φωτεινότητας, απόδοσης και έντασης μέχρι και το τέλος της ζωής τους.

Εγώ προσωπικά θεωρώ και τρομερά θετικό την ιδιαίτεραχαμηλή εκπομπή θερμότητας που εκπέμπουν οι λάμπες LED.Αν χρειαστεί ποτέ σας να ξεβιδώσετε μια λάμπα LED αμέσως μόλις κλείσετε το φως τότε θα συνειδητοποιήσετε ότι μπορείτε να αγγίξετε αρκετά εύκολα και να την βγάλετε χωρίς καμία δυσκολία. Αυτό φυσικά δεν θα μπορούσε να γίνει σε καμία άλλη λάμπα. Να τονίσουμε μάλιστα σε αυτό το σημείο οι LED λάμπες διαθέτουν μηδενική εκπομπή ακτινοβολίας και έτσι είναι πιο φιλικές στο περιβάλλον. Χώρια που δεν συμπεριλαμβάνουν όλες

αυτές τις επικίνδυνες ουσίες για τον άνθρωπο όπως ο υδράργυρος που υπήρχε στις λάμπες πυρακτώσεως.

Εν κατακλείδιμόνο τα LEDs διαθέτουν μια τεράστια γκάμα από αποχρώσεις φωτός.Η ποικιλία χρωμάτων τους είναι μοναδική και κυμαίνεται από το ιδανικότερο του λευκού φωτός έως πολύχρωμα λεντάκια. Όλα αυτά φυσικά αρκεί να επισκεφτείτε το κατάλληλο κατάστημα που δεν είναι ανάγκη να είναι καν φυσικό κατάστημα μπορεί πολύ εύκολα να είναι και ένα e-shopεξειδικευμένο σε LED φωτισμό.

Αν ακόμα δεν μπορείτε να κατανοήσετε πλήρως τις σημαντικές αλλαγές που θα σας προσφέρει η τεχνολογία LED τότε μια δοκιμή θα σας πείσει!

Δημοσίευση: Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016, 14:20