8 Δεκεμβρίου 2022

Παρακάμπτει το Κογκρέσο ο Ομπάμα για την κατοχή των όπλων

Ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να παρακάμψει το Κογκρέσο σε ένα θέμα που είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στις ΗΠΑ, αυτό των πυροβόλων όπλων. Παρουσιάζει σήμερα μια σειρά μέτρων για να πλαισιώσει καλύτερα τη χρήση τους, διαβεβαιώνοντας πως έχει με το μέρος του το δίκιο και τη συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει από τον Λευκό Οίκο διατάγματα και προτάσεις που ενώ θα σέβονται, όπως υπόσχεται, την ιερή και απαραβίαστη δεύτερη τροπολογία του Συντάγματος, θα επιτρέψουν ωστόσο να δοθεί μάχη εναντίον της “μάστιγας” της ένοπλης βίας.

Περίπου 30.000 άνθρωποι βρίσκουν το θάνατο κάθε χρόνο στις ΗΠΑ από πυροβόλα όπλα.

Η γενίκευση της υποχρέωσης να ελέγχονται τα δικαστικά και ψυχιατρικά προηγούμενα πριν από μια πώληση όπλου βρίσκεται στο κέντρο της δέσμης μέτρων, τις μεγάλες γραμμές των οποίων αποκάλυψε χθες, Δευτέρα, το βράδυ η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Ομπάμα, τα μέτρα αυτά “δεν θα εμποδίσουν όλα τα βίαια εγκληματα, όλα τα τουφεκίδια (…) Αλλά θα επιτρέψουν εν δυνάμει να σωθούν ζωές σ’ αυτή τη χώρα”.

Έπειτα από επτά χρόνια στη διάρκεια των οποίων το μόνο που έκανε έπειτα από τα φονικά με πυροβόλα όπλα ήταν να εκφράζει την απογοήτευσή του, ο δημοκρατικός πρόεδρος αποφάσισε να δράσει μόνος του απέναντι σ’ ένα Κογκρέσο στο οποίο κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικανοί.

Με την απόφασή του αυτή, θέτει τη συζήτηση στο κέντρο της προεδρικής εκστρατείας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αλλά εκτίθεται επίσης σε επικρίσεις για τον τρόπο που ασκεί την εξουσία, καθώς οι αντίπαλοί του καταγγέλλουν ότι αυθαιρετεί.

Η κυβέρνηση θέλει κυρίως να κλείσει τα κενά του ισχύοντος συστήματος αποσαφηνίζοντας το πώς ορίζεται ένας πωλητής όπλων. Στις περιοδεύουσες εκθέσεις, αλλά και στο Ίντερνετ, σήμερα είναι πράγματι εύκολο στις ΗΠΑ να αποκτήσεις ένα όπλο χωρίς να υποβληθείς σε κανέναν από τους ελέγχους τους οποίους απαιτούν οι ομοσπονδιακές αρχές από τους εγκεκριμένους οπλοπώλες.

“Όποιοδήποτε πρόσωπο εμπλεκόμενο στην πώληση όπλων το οποίο χρησιμοποιεί το Ίντερνετ ή άλλες τεχνολογίες, οφείλει να έχει άδεια, ακριβώς όπως ένα παραδοσιακό κατάστημα”, υπογραμμίζει ιδιαίτερα ο Λευκός Οίκος, χωρίς ωστόσο να ορίζει τον αριθμο των όπλων από τον οποίο και μετά ένας ιδιώτης κατατάσσεται στην κατηγορία αυτή.

Ο Λευκός Οίκος υπογραμμίζει πως, παρά τα κενά που υπάρχουν, το σημερινό σύστημα ελέγχου επέτρεψε στη διάρκεια των 15 τελευταίων ετών να εμποδισθεί η πώληση σχεδόν δύο εκατομμυρίων πυροβόλων όπλων που θα μπορούσαν να πέσουν σε “κακά χέρια”. Και θεωρεί συνεπώς ότι είναι λογικό να ενισχυθεί.

Για να εξασφαλισθεί η καλύτερη εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων, ο Ομπάμα προτείνει εξάλλου τη δημουργία 200 νέων θέσεων στους κόλπους της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για το αλκοόλ, τον καπνό και τα πυροβόλα όπλα (ATF).

Προτείνει εξάλλου στο Κογκρέσο μια επένδυση 500 εκατ. δολαρίων για τη βελτίωση της ψυχιατρικής περίθαλψης.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr