9 Δεκεμβρίου 2021

Όλα όσα θέλατε να μάθετε για το Μεσανατολικό σε 40 χάρτες

Οι χάρτες αποτελούν ένα ιδιαίτερα ισχυρό εργαλείο για την κατανόηση του κόσμου, ιδιαίτερα της Μέσης Ανατολής, μίας περιοχής που διαμορφώθηκε μέσω της συνεχούς αλλαγής των πολιτικών της συνόρων και των δημογραφικών της στοιχείων.

Το Newsbomb.gr σάς δίνει τη δυνατότητα να περιηγηθείτε σε 40 χάρτες ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της περιοχής, που με διαφορετικές αφορμές και αιτίες βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα, στην ιστορία της, στο παρόν της και σε μερικές από τις πιο σημαντικές ιστορίες που εξελίσσονται στην περιοχή σήμερα.

1. H Εύφορη Ημισέληνος

Η «Ημισέληνος» της γης περιλαμβάνει ως επί το πλείστον το σύγχρονο Ιράκ, τη Συρία, την Ιορδανία, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, αν και σημειώνεται πως μερικοί ορισμοί περιλαμβάνουν επίσης την κοιλάδα του ποταμού Νείλου στην Αίγυπτο. Οι άνθρωποι άρχισαν να καλλιεργούν τη γη το 9.000 π.Χ., και περίπου το 2.500 π.Χ., οι Σουμέριοι σχημάτισαν την πρώτη σύνθετη κοινωνία που ομοιάζει με αυτό που σήμερα ονομάζουμε «χώρα», πλήρης, με γραπτούς νόμους, ενσωματωμένους σε ένα πολιτικό σύστημα. Με άλλα λόγια, μεσολαβούν περισσότερα χρόνια μεταξύ των Σουμερίων και των αρχαίων Ρωμαίων, από όσα μεσολαβούν μεταξύ των αρχαίων Ρωμαίων και της σύγχρονης εποχής.

01 fertile crescent textbook

2. Πώς οι αρχαίοι Φοίνικες εξαπλώθηκαν από το Λίβανο προς όλη τη Μεσόγειο

Οι Φοίνικες ζούσαν στην περιοχή του σημερινού Λιβάνου και της παράκτιας Συρίας. Από το 1.500 έως το 300 π.Χ., ανέπτυξαν ορισμένα από τα πρώτα μεγάλα εμπορικά δίκτυα της Μεσογείου, (σημειώνονται στο χάρτη με κόκκινο χρώμα), και κυριάρχησαν στη θάλασσα μαζί με τους Έλληνες, (σημειώνονται στο χάρτη με καφέ χρώμα). Κάποιοι έφτασαν ως τις Βρετανικές Νήσους, και πολλοί από αυτούς είχαν ιδρύσει αποικίες στη Βόρεια Αφρική, την Ισπανία, τη Σικελία, τη Σαρδηνία και σε άλλες περιοχές. Οι αποικίες αποτέλεσαν τη βασική αιτία δημιουργίας πολιτιστικών δεσμών μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής για αυτό και η πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, εξακολουθεί έως τις μέρες μας να φέρει το όνομα της αρχαίας φοινικικής αποικίας.

02 phoenician 800 bc

3. Πώς η Μέση Ανατολή επηρέασε θρησκευτικά την Ευρώπη τουλάχιστον 3 φορές

Η πρώτη φορά που καταγράφηκε έντονη θρησκευτική επιρροή από τη Μέση Ανατολή ήταν με τον Ιουδαϊσμό, ο οποίος μεταδόθηκε μέσω της μετανάστευσης και φυσικά, όταν οι Ρωμαίοι διασκόρπισαν βίαια τους εξεγερμένους Ισραηλίτες κατά τη διάρκεια του 1ου και 2ου αιώνα μ.Χ.. Από τον 1ο έως και τον 3ο αιώνα μ.Χ., μια θρησκεία που ονομαζόταν Μιθραϊσμός -ορισμένες φορές μνημονεύεται και ως «Μυστηριώδης Θρησκεία» λόγω της έμφασης που απέδιδε στις μυστικές τελετές και την μυστικιστική θρησκευτική λατρεία- και εξαπλώθηκε από τη σημερινή Τουρκία ή την Αρμενία προς όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, (εκείνη την εποχή, οι περισσότεροι μύστες πίστευαν ότι προερχόταν από τους Πέρσες στην περιοχή του σημερινού Ιράν, αλλά μάλλον η λεπτομέρεια αυτή δεν ισχύει). Στο πέρασμα των χρόνων ο Μιθραϊσμός υποχώρησε πλήρως και υπερίσχυσε ο Χριστιανισμός, ο οποίος εξελίχθηκε σε επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, έπειτα από μερικούς αιώνες.

03 spread of religions new 2

 

4. Όταν το Χαλιφάτο του Μωάμεθ κυριάρχησε στη Μέση Ανατολή

Στις αρχές του 7ου αιώνα μ.Χ. στη σημερινή Σαουδική Αραβία, ο Προφήτης Μωάμεθ ίδρυσε το Ισλάμ, του οποίου οι οπαδοί θεωρούνται μέλη μίας κοινότητας, όπως και μίας θρησκείας. Καθώς εξαπλώθηκε σε όλη την αραβική χερσόνησο, εξελίχθηκε ραγδαία σε αυτοκρατορία, συνεπικουρούμενη από την κατάρρευση της γειτονικής Περσικής αλλά και Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα -από το θάνατο του Μωάμεθ το 632 μ.Χ. έως το 652 μ.Χ.- κατάφερε να κατακτήσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Περσία, αλλά και περιοχές της νότιας Ευρώπης. Η εξάπλωση του Ισλάμ, η αραβική γλώσσα, και η ιδέα μιας κοινής ταυτότητας στη Μέση Ανατολή εξακολουθούν να καθορίζουν την περιοχή έως σήμερα.

arab expansion gif map crop 2

 

5. Ένας χάρτης του κόσμου στο απόγειο της ακμής του Χαλιφάτου

Ένας πρόχειρος πολιτικός χάρτης του κόσμου το 750 μ.Χ., στο απόγειο της ακμής του Χαλιφάτου των Ομεϋαδών, (ως «Χαλίφης» ορίζεται ο ηγεμόνας της παγκόσμιας ισλαμικής κοινότητας) προσφέρει μια αίσθηση του μεγέθους και της ισχύος της μουσουλμανικής αυτοκρατορίας, μόλις έναν αιώνα μετά την γέννηση της θρησκείας που αποτελούσε το βασικό συστατικό της επέκτασης της.

05 height of omayyad caliphate cropped

6. Η άνοδος και η πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε 6 αιώνες

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία πήρε το όνομά της από τον Οσμάν, τον πρώτο ηγεμόνα της, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 1300 την επέκτεινε ορμώμενος από ένα μικρό τμήμα της σημερινής βορειοδυτικής Τουρκίας, ενώ η αυτοκρατορία συνέχισε να επεκτείνεται για περίπου 500 χρόνια, εξουσιάζοντας το μεγαλύτερο μέρος της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ήταν ίσως η τελευταία μεγάλη μη-ευρωπαϊκή αυτοκρατορία, έως ότου άρχισε να συρρικνώνεται σε έκταση περί τα μέσα της εκατονταετίας του 1800, έως την κατάρρευση της μετά τον ‘Α Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς τα πρώην εδάφη της στη Μέση Ανατολή διαμοιραστήκαν από τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης.

ottoman empire gif

 

 

7. Τα όρια της Μέσης Ανατολής το 1914

Το 1914 αποτελεί καθοριστικό έτος, καθώς οριοθετεί χρονικά τη σταδιακή μετάβαση της οθωμανικής κυριαρχίας στη Μέση Ανατολή επί 500 χρόνια, σε 50 με 100 χρόνια ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Η Δυτική Ευρώπη αναδείχθηκε πλουσιότερη και ισχυρότερη, καθώς έθεσε υπό τον έλεγχο της και διαμοίρασε την Αφρική, συμπεριλαμβανομένων των αραβικών κρατών του βόρειου τμήματος της ηπείρου, σε αποικιακές κτήσεις. Σχεδόν ολόκληρη η περιοχή διοικείτο από τους Ευρωπαίους ή τους Οθωμανούς, εκτός από ορισμένα τμήματα του Ιράν και της Αραβικής χερσονήσου, που χωρίστηκαν σε ευρωπαϊκές «ζώνες επιρροής». Όταν ο ‘Α Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε λίγα χρόνια αργότερα, το υπόλοιπο της ηττημένης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θα μοιραστεί μεταξύ των Ευρωπαίων. Τα όρια μεταξύ των γαλλικών, ιταλικών, ισπανικών και βρετανικών ζωνών κυριαρχίας είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της περιοχής σήμερα, όχι μόνο λόγω της διαφορετικής μορφής διακυβέρνησης και της επιβολής διαφορετικών πολιτικών, αλλά επειδή τα όρια μεταξύ των ευρωπαϊκών αυτοκρατοριών μετατράπηκαν σε επίσημα σύνορα ανεξαρτησίας για πολλά από εκείνα τα κράτη.

07 middle east 1914 english

 

 

8. Η Συνθήκη Sykes-Picot που διαμοίρασε τη Μέση Ανατολή

Θα ακούσετε πολλά σήμερα για τη συμφωνία αυτή, στην οποία το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ρωσία συμφώνησαν μυστικά να μοιράσουν αναμεταξύ τους τις τελευταίες περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στα σύνορα μεταξύ της γαλλικής και της βρετανικής «ζώνης» επιρροής, τα οποία αργότερα εξελίχθησαν στα σύνορα μεταξύ Ιράκ, Συρίας και Ιορδανίας. Καθώς τα εν λόγω μεταγενέστερα ανεξάρτητα κράτη είχαν σε μεγάλο βαθμό αυθαίρετα σύνορα μεταξύ τους, τα οποία ανάγκασαν διαφορετικές φυλετικές και θρησκευτικές ομάδες να συνυπάρχουν και επειδή αυτές οι ομάδες βρίσκονται ακόμη και σήμερα σε σκληρή σύγκρουση μεταξύ τους, η συνθήκη Sykes-Picot αναφέρεται συχνά ως αιτία του πολέμου, της βίας και του εξτρεμισμού στη Μέση Ανατολή.

08 sykes picot by FT

 

9. Η ιστορία των μεγάλων αυτοκρατοριών στη Μέση Ανατολή

Βίντεο – παρουσίαση των σημαντικότερων αυτοκρατοριών στη Μέση Ανατολή τα τελευταία 5.000 χρόνια. 

 

 

10. Η πλήρης ιστορία των ισλαμικών κρατών

Time-lapse χάρτης του Michael Izady –ενός θαυμάσιου ιστορικού και χαρτογράφου στο Παεπιστήμιο Κολούμπια- ο οποίος παρουσιάζει τα πολιτικά σύνορα της ευρύτερης Μέσης Ανατολής από το 1450 έως και σήμερα.

10 map

 

11. Η Αραβική Άνοιξη του 2011

Είναι εκπληκτικό, κοιτάζοντας πίσω στις αρχές και στα μέσα του 2011, πόσο δραματικά και γρήγορα οι εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης αμφισβήτησαν -και σε πολλές περιπτώσεις ανέτρεψαν- τις εύθραυστες παλιές «δικτατορίες» της Μέσης Ανατολής. Αξίζει όμως να σημειωθεί, πως πέρα από τους πρώτους λίγους εξεγερτικούς μήνες, πολλά από αυτά τα κινήματα δεν εξελίχθηκαν περεταίρω. Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία μαίνεται σε τέτοιο βαθμό που εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Η περιπέτεια της Αιγύπτου προς αναζήτηση της Δημοκρατίας φάνηκε να τελειώνει με ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στα μέσα του 2013. Η Υεμένη βρίσκεται σε ένα τέλμα βίας και πολιτικής αστάθειας. Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη ανέτρεψε τον Μουαμάρ Καντάφι, με την παρέμβαση των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά άφησε τη χώρα χωρίς στοιχειώδη ασφάλεια ή μια λειτουργική κυβέρνηση. Μόνο η Τυνησία φαίνεται να οδεύει, έστω και σε δυσδιάκριτο βαθμό, προς την εγκαθίδρυση ενός τύπου Δημοκρατίας.

011 arab spring

 

Η Μέση Ανατολή σήμερα

12. Οι διάλεκτοι της αραβικής γλώσσας σήμερα

Ο εν λόγω χάρτης απεικονίζει την τεράστια έκταση του αραβόφωνου κόσμου και της γλωσσικής του πολυμορφίας, που βασίζονται επί της ουσίας στο Χαλιφάτο του 6ου και του 7ου αιώνα, το οποίο επεκτάθηκε από τη γενέτειρα του στην αραβική Χερσόνησο προς όλη την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Κατά τα τελευταία 1.300 χρόνια πολλοί ομιλητές της γλώσσας παρέκκλιναν σε διακριτές -και σε ορισμένες περιπτώσεις- πολύ διαφορετικές διαλέκτους. Αξίζει να εστιάσουμε την προσοχή στο γεγονός ότι οι διάλεκτοι που ομιλούνται, δεν ευθυγραμμίζονται με τα σημερινά πολιτικά σύνορα. Μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις, τα εθνικά σύνορα είναι λιγότερο πιθανό να ανταποκρίνονται στο σύνολο μιας κοινότητας εντός ενός και μόνο κράτους, πράγμα και το οποίο εξηγεί εν μέρει την ένταση ή εχθρότητα ανάμεσα σε διαφορετικές κοινότητες ή φυλές ενός κράτους.

012 arab dialects

 

13. Το χάσμα ανάμεσα στους Σουνίτες και τους Σιίτες

Η ιστορία της διαίρεσης του Ισλάμ μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών ξεκίνησε με το θάνατο του προφήτη Μωάμεθ το 632 μ.Χ.. Ακολούθησε ένας αγώνας για τη διαδοχή στην αρχηγία του ισλαμικού χαλιφάτου, με τους περισσότερους μουσουλμάνους να κλίνουν στην επιλογή εκλογής του επόμενου ηγέτη, όμως ένα σημαντικό ποσοστό υποστήριξε πως η εξουσία όφειλε να δοθεί, ως θείο αναφαίρετο δικαίωμα, στο νόμιμο γιο του Μωάμεθ, Αλί. Η φατρία που υποστήριζε τον Αλί ήταν γνωστή ως «αντάρτες του Αλί» ή “Shi’atu Αλί» στα αραβικά και ως εκ τούτου, ονομάστηκαν «Σιίτες». Το ενδεχόμενο της ανόδου του Αλί στο θρόνο πυροδότησε εμφύλιο πόλεμο, τον οποίο ο ίδιος και οι οπαδοί του τελικώς έχασαν. Η σιιτική αίρεση πίστεψε στην ιδέα ότι ο Αλί ήταν ο νόμιμος διάδοχος και εξελίχθηκε σε εντελώς διαφορετικό κλάδο του Ισλάμ. Σήμερα, περίπου 10 έως 15% των μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο είναι Σιίτες, όμως είναι η αίρεση εκείνη που πλειοψηφεί στο Ιράν και το Ιράκ, ενώ οι περισσότεροι μουσουλμάνοι δηλώνουν Σουνίτες. «Σούνι» σημαίνει γενικώς «παράδοση». Σήμερα, η θρησκευτική αίρεση έχει μετατραπεί και πάλι σε πολιτική, καθώς εξελίσσεται σε αγώνα για την περιφερειακή επιρροή μεταξύ των σιιτικών πολιτικών δυνάμεων, υπό την ηγεσία του Ιράν, ενάντια στις σουνιτικές πολιτικές δυνάμεις, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Αυτός ο αγώνας ομοιάζει έντονα με περιφερειακό «ψυχρό» πόλεμο, με συνεχείς κυριαρχικές συγκρούσεις στη Συρία και άλλα εδάφη.

013 sunni shia nasr

 

 

14. Οι εθνοτικές ομάδες της Μέσης Ανατολής

Το σημαντικότερο χρώμα στο συγκεκριμένο χάρτη των εθνοτικών ομάδων της Μέσης Ανατολής είναι το κίτρινο, το οποίο αντιπροσωπεύει τους Άραβες, οι οποίοι και αποτελούν την πολυπληθέστερη φυλετική ομάδα σχεδόν σε κάθε χώρα της Μέσης Ανατολής. Οι εξαιρέσεις εντοπίζονται ως επί το πλείστον στο Ισραήλ (με ροζ χρώμα), στην Τουρκία (με πράσινο), στο περσικό Ιράν (με πορτοκαλί) και στο Αφγανιστάν. Το κόκκινο χρώμα στη μέση του χάρτη θεωρείται σημαντικό, καθώς αντιπροσωπεύει τους Κούρδους, οι οποίοι δε ζουν ξεχωριστό κράτος, αλλά ζουν σε μεγάλες κοινότητες στο Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία και την Τουρκία.

014 Mid East Ethnic lg

 

15. Οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί σε όλο τον κόσμο

Ο χάρτης αυτός αναδεικνύει ξεκάθαρα αυτό που η Μέση Ανατολή δεν είναι: δεν είναι αντιπροσωπευτική του ισλαμικού κόσμου. Ο χάρτης με τα πληθυσμιακά ποσοστά παρουσιάζει κάθε χώρα του πλανήτη, σύμφωνα με το μέγεθος του μουσουλμανικού πληθυσμού της. Οι χώρες με τους περισσότερους μουσουλμάνους πολίτες εμφανίζονται στο χάρτη μεγαλύτερες, σε αντίθεση με τις χώρες με λιγότερους μουσουλμάνους, οι οποίες εμφανίζονται ως μικρότερες. Θα παρατηρήσετε αμέσως ότι η Μέση Ανατολή περιέχει μόνο ένα μικρό ποσοστό του συνολικού παγκόσμιου μουσουλμανικού πληθυσμού. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ περισσότεροι μουσουλμάνοι στις χώρες της Ινδίας, του Πακιστάν, του Μπαγκλαντές και της Νότιας Ασίας. Ο μεγαλύτερος μουσουλμανικός πληθυσμός, με μεγάλη διαφορά, εντοπίζεται στην Ινδονησία, στη νοτιοανατολική Ασία. Και υπάρχουν εκατομμύρια ακόμη στην υποσαχάρια Αφρική. Ο ισλαμικός κόσμος μπορεί να έκανε τα πρώτα βήματα του στη Μέση Ανατολή, αλλά πλέον εκτείνεται σε πάρα πολύ μεγαλύτερη έκταση πέρα από αυτήν.

015 weighted muslim populatiojs crop 2

Ισραήλ – Παλαιστίνη

16. Η ίδρυση του Ισραήλ το 1947 και ο αραβο-ισραηλινός πόλεμος του 1948

Αυτοί οι τρεις χάρτες απεικονίζουν τα στάδια στα οποία το Ισραήλ εξελίχτηκε από ανύπαρκτο, σε κράτος με εθνικά σύνορα το 1947 και το 1948. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ένα μοναδικό και σαφέστερο σημείο εκκίνησης για τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης, αλλά ο χάρτης στα αριστερά δίνει την πληρέστερη σχετική εικόνα, καθώς αυτά είναι τα σύνορα που οριοθετούνται από τα Ηνωμένα Έθνη το 1947 για ένα εβραϊκό και ένα αραβικό κράτος, στο έδαφος που βρισκόταν υπό βρετανικό έλεγχο. Οι Παλαιστίνιοι εναντιώθηκαν στη συμφωνία και το 1948 τα αραβικά κράτη της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Ιράκ και της Συρίας πραγματοποίησαν εισβολή. Ο μεσαίος χάρτης δείχνει με πράσινο χρώμα, την απόσταση την οποία αναγκάσθηκαν τα εβραϊκά στρατεύματα να οπισθοχωρήσουν λόγω των αραβικών επιθέσεων. Ο χάρτης δεξιά δείχνει πώς τελείωσε ο πόλεμος: με μια ισραηλινή αντεπίθεση που έσπρωξε στη χρωματισμένη με πορτοκαλί περιοχή, όπου το Ισραήλ υποστήριξε ότι ορίζονται τα νέα εθνικά του σύνορα. Το πράσινο είναι ό, τι είχε απομείνει για τους Παλαιστινίους.

016 arab israeli war 1948

 

17. Ο αραβο-ισραηλινός πόλεμος του 1967 που παγίωσε τα σημερινά σύνορα

Οι εν λόγω 3 χάρτες δείχνουν πώς τα σύνορα του 1948 παγιώθηκαν σε αυτά που γνωρίζουμε σήμερα. Ο χάρτης στα αριστερά δείχνει τα παλαιστινιακά εδάφη της Γάζας, τα οποία βρίσκονταν υπό αιγυπτιακό έλεγχο, όπως κι εκείνα της Δυτικής Όχθης, που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της Ιορδανίας. Το 1967, το Ισραήλ ξεκίνησε πόλεμο εναντίον της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Συρίας. Ο πόλεμος τελείωσε με το Ισραήλ να καταλαμβάνει και τα δύο αυτά παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και τα υψίπεδα του Γκολάν στη Συρία και τη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου: ό,τι ακριβώς φαίνεται στο χάρτη δεξιά. Τελικώς, το Ισραήλ επέστρεψε τη χερσόνησο του Σινά στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας το 1979, αλλά εξακολουθεί να έχει υπό την κατοχή του τις υπόλοιπες περιοχές. Η Γάζα βρίσκεται σήμερα υπό ισραηλινό αποκλεισμό, ενώ η Δυτική Όχθη διαρκώς κατοικείται από νέους ισραηλινούς εποίκους. Ο τρίτος χάρτης δείχνει πώς η Δυτική Όχθη έχει χωριστεί σε περιοχές πλήρους παλαιστινιακού ελέγχου, (με πράσινο χρώμα), κοινού ισραηλινο-παλαιστινιακού ελέγχου, (με ανοιχτό πράσινο χρώμα) και πλήρους ισραηλινού ελέγχου, (με σκούρο πράσινο χρώμα).

017 Israeli territory 1949 to 1967

 

18. Οι ισραηλινοί εποικισμοί στην Παλαιστινιακή Δυτική Όχθη

Από το 1967, οι Ισραηλινοί δημιουργούν διαρκώς οικισμούς στην παλαιστινιακή Δυτική Όχθη. Κάποιοι μετακομίζουν εκεί για θρησκευτικούς λόγους, άλλοι γιατί θέλουν να διεκδικήσουν περισσότερη γη από τους Παλαιστινίους για λογαριασμό του Ισραήλ και άλλοι επειδή λαμβάνουν επιδότηση φθηνής κατοικίας από το ισραηλινό κράτος. Ο αριθμός των εποίκων υπολογίζεται σε 500.000 σε 130 κοινότητες, τις οποίες μπορείτε να εξετάσετε σε αυτό το χάρτη. Οι εποικισμοί καθιστούν δυσκολότερη την ειρήνη στην περιοχή, καθώς για τους Παλαιστίνιους που επιθυμούν τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους, οι έποικοι θα πρέπει είτε να απομακρυνθούν μαζικά, είτε οι Παλαιστίνιοι να συμβιβαστούν με την απώλεια γης από τις συνεχείς επεκτάσεις των Ισραηλινών. Οι εποικισμοί καθιστούν επίσης τη ζωή πιο δύσκολη για τους Παλαιστίνιους, λόγω της διαίρεσης των κοινοτήτων τους μέσω της επιβολής επαχθών μέτρων ασφαλείας και την ανέγερση συνοριακού φράχτη. Αυτός αποτελεί και το βασικό λόγο που οι ΗΠΑ και η Διεθνής Κοινότητα καταδικάζει και αντιτίθεται στους συνεχείς ισραηλινούς εποικισμούς.

018 west bank settlements barrier

 

19. Οι επιθέσεις του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στον Πόλεμο του Λιβάνου το 2006

Ο εν λόγω χάρτης αποτυπώνει μία περίοδο του πολέμου, εν έτει 2006, ανάμεσα στο Ισραήλ και το Λίβανο. Παρουσιάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τους αντιπάλους του έχει αλλάξει: Το Ισραήλ είναι πλέον κυρίαρχο στρατιωτικά, αλλά οι μάχες είναι ασύμμετρες. Το Ισραήλ δεν πολεμούσε ένα κράτος, αλλά τη λιβανέζικη στρατιωτική οργάνωση Χεζμπολάχ. Στο πλαίσιο των στρατιωτικών συγκρούσεων εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις και βολές πυροβολικού προς το Λίβανο, (με μπλε χρώμα), με στόχο να αποδυναμώσει τη Χεζμπολάχ, καταστρέφοντας όμως σημαντικό μέρος των υποδομών της ίδιας της χώρας, αποκλείοντας παράλληλα τη θαλάσσια περιοχή στις ακτές του Λιβάνου. Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ διεξήγαγε ανταρτοπόλεμο εναντίον των επιτιθεμένων ισραηλινών δυνάμεων, εκτοξεύοντας παράλληλα πολλούς πυραύλους προς ισραηλινές κοινότητες. Εκείνοι που επλήγησαν περισσότερο από αυτή τη σύρραξη ήταν κυρίως άμαχοι Ισραηλινοί και Λιβανέζοι πολίτες, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπίστηκαν από τις συγκρούσεις.

019 123 Israel Lebanon 2006ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr