3 Δεκεμβρίου 2022

Ρέγκλινγκ: Θεωρεί ότι ο Τσίπρας φέρνει αποτελέσματα, αλλά δεν αποκλείει το Grexit

Σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης χαρακτηρίζει πρόθυμη την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν.

«Στην Ελλάδα μερικές φορές τα πράγματα “κολλάνε”, αλλά δεν θα πρέπει αυτό να το εξομοιώνουμε με μεταρρυθμιστική απροθυμία», υποστηρίζει ο Ρέγκλινγκ ο οποίος αποδίδει τις καθυστερήσεις «στις αδυναμίες της ελληνικής διοίκησης».

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, θεωρεί πως: «Ο Τσίπρας φέρνει αποτελέσματα».

Πόσο καιρό θα χρειαστεί η Ελλάδα για να βγει από το ασφυκτικό αυτό τέλμα; Για τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης: «Θα χρειαστεί μια γενιά προκειμένου να φτάσουμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα»!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα όσα αναφέρει σχετικά με ένα πιθανό Grexit στο μέλλον. Ο Ρέγκλινγκ δεν το αποκλείει καθώς αναφέρει με νόημα πως μπορεί η ελληνική διοίκηση να επιβαρύνεται υπερβολικά με την εφαρμογή κάποιων μεταρρυθμίσεων, όμως, η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πως μόνο με μεταρρυθμίσεις θα λάβει περαιτέρω πιστώσεις από τον ΕΜΣ.

Για τον ίδιον, η δανειακή βοήθεια για τη χώρα μας, αποτελεί μονόδρομο καθώς μόνον με αυτήν η Ελλάδα μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Ρέγκλινγκ, πάντως, επισημαίνει πως δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να φθάσουμε σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή στα μέσα του έτους.

Το Grexit αποτελούσε πιθανότητα, όσο η ελληνική κυβέρνηση απέρριπτε τις μεταρρυθμίσεις. Τώρα γιατί; «Η χώρα μπορεί
μακροπρόθεσμα να εξυγιανθεί μόνο εάν επενδύσει σε μια μεταρρυθμιστική πορεία», υποστηρίζει ο Ρέγκλινγκ.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr