8 Δεκεμβρίου 2022

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Άγκυρα σταμάτησε την ανάπτυξη στρατευμάτων στο Ιράκ

Η Τουρκία σταμάτησε την ανάπτυξη στρατευμάτων στην περιοχή Μπασίκα του βόρειου Ιράκ, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Άγκυρα σταμάτησε την ανάπτυξη στρατευμάτων στο Ιράκ πριν από δυο ημέρες μετά τη διαμαρτυρία της Βαγδάτης.

«Είναι απαράδεκτο να θεωρείται ότι η Τουρκία θα προέβαινε σε μια κίνηση που θα αποδυνάμωνε την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, κάτι για το οποίο η Τουρκία έχει ιδιαίτερη ευαισθησία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Εξαιτίας της ευαισθησίας που εξέφρασαν οι αρχές του Ιράκ, οι φίλοι και αδερφοί μας, διακόψαμε την ανάπτυξη δυνάμεων στην Μπασίκα πριν από δύο ημέρες», σημειώνεται.

Νωρίτερα σήμερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε πως η Άγκυρα δεν θα αποσύρει τα στρατεύματα που βρίσκονται ήδη εκεί, μετά την απαίτηση της Βαγδάτης να αποσυρθούν οι στρατιώτες που στάλθηκαν σε μια περιοχή κοντά στην Μοσούλη, που κατέχει το Ισλαμικό Κράτος.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως η πιο πρόσφατη ανάπτυξη τούρκων στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ εντάσσεται σε μια αποστολή για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ιρακινών δυνάμεων. Η ιρακινή κυβέρνηση υποστηρίζει πως ποτέ δεν προσκάλεσε τη δύναμη αυτή και θα προσφύγει στα Ηνωμένα Έθνη, εάν δεν αποσυρθεί.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr