8 Δεκεμβρίου 2022

Τούρκοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στη Μοσούλη

Τούρκοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή της Μοσούλης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ιρακινής κυβέρνησης.

Πρόκειταi για εξακόσιους Τούρκους στρατιώτες οι οποίοι έφτασαν και αναπτύχθηκαν στην Μπασίκα της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τις ιρακινές δυνάμεις, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, πηγή από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Μάλιστα προσέθεσε, ότι είναι ενήμερες για την πρωτοβουλία αυτή, οι χώρες του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Τυπικά, οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται εκεί στο πλαίσιο εκπαίδευσης των Κούρδων πεσμεργκά και τοπικών δυνάμεων πολιτοφυλακής.

Ιράκ: Παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας μας

Σφόδρα αντέδρασε η κυβέρνηση του Ιράκ στην παρουσία των Τούρκων στρατιωτών στη Μοσούλη. Σύμφωνα με το γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, η είσοδος «περίπου ενός τάγματος» Τούρκων στρατιωτών στην βόρεια περιοχή Νινευή αποτελεί  παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας και κάλεσε τις τουρκικές δυνάμεις να αποχωρήσουν αμέσως.

Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, χαρακτήρισε την τουρκική δραστηριότητα «μια εισβολή» και απέρριψε κάθε στρατιωτική επιχείρηση που δεν γίνεται κατόπιν συντονισμού με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Νωρίτερα χθες Παρασκευής (4/12), μια πηγή στις τουρκικές υπηρεσίες δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην περιοχή της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, για να προσφέρουν εκπαίδευση στις ιρακινές δυνάμεις.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, επικαλούμενο επίσης πηγές στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, μετέδωσε ότι στην περιοχή της Μοσούλης έφθασαν περίπου 130 Τούρκοι στρατιωτικοί για να εκπαιδεύσουν μονάδες Πεσμεργκά, Ιρακινών Κούρδων μαχητών.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr