8 Δεκεμβρίου 2022

Βούτσιτς: Η Σερβία δεν κάρφωσε… το μαχαίρι στην πλάτη στη Ρωσία

Οι σχέσεις Σερβίας – Ρωσίας δεν επηρεάζονται από τις ιστορικές προσκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, επισημάνθηκε στην συνάντηση του Σέρβου πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία παραμένει συνεπής εταίρος της Ρωσίας, συμπληρώνοντας πως “όταν η Ρωσία βρισκόταν σε δύσκολη θέση, η Σερβία δεν της κάρφωσε το μαχαίρι στην πλάτη”.

Η φράση αυτή σχετίζεται, προφανώς, με την πρόσφατη δήλωση Πούτιν ότι η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία ήταν πισώπλατη μαχαιριά.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι η επιλογή της Σερβίας να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν την εμποδίζει να συνεχίσει και να εμβαθύνει τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με την Ρωσία.

Δήλωσε επίσης ότι κατά τη συνάντηση με τον Ρώσο ΥΠΕΞ συμφωνήθηκε η διαδικασία πληρωμής παλαιότερων οφειλών από την αγορά αερίου και πετρελαίου.

Συμφωνήθηκε -ανέφερε ο κ. Βούτσιτς- να καταβληθούν μέχρι το τέλους του έτους 20 εκατομμύρια ευρώ στην Gazpromnjeft και άλλα 6,5 εκατομμύρια στις αρχές του επόμενου έτους. Το υπόλοιπο χρέος, που ανέρχεται σε 190 εκατομμύρια ευρώ, η Σερβία θα αποπληρώνει μέχρι το τέλος του 2018.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες με τη ρωσική πλευρά για να εξασφαλιστούν προνομιακές τιμές για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιούν κάποιες μεγάλες βιομηχανικές μονάδες στη Σερβία.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ότι η Ρωσία θα συνεχίζει να στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας στους διεθνείς οργανισμούς, ενώ ανήγγειλε και τη διεύρυνση της συνεργασίας πέρα από τον τομέα της ενέργειας στο χώρο των κατασκευών και της αγροτικής παραγωγής.

Όλα αυτά τα θέματα, όπως αναφέρθηκε στην συνέντευξη Τύπου, θα συγκεκριμενοποιηθούν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ρωσίας στο Βελιγράδι, που θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ βρίσκεται στο Βελιγράδι, όπου συμμετείχε στην 22η υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ, που ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες της.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr